De leukste inspiratie, tips & producten voor je interieur!

Menu

Vijf redenen waarom je voor ecologisch beddengoed moet kiezen

Je hebt vast wel eens gehoord hoe schadelijk de agressieve pesticiden op je ongewassen groente en fruit kunnen zijn. Misschien ben je ook al bekend met de schadelijke chemicaliën binnen de cosmetica branche en shop je liever organische crèmes. Maar heb je al nagedacht over de voordelen van een biologisch katoenen dekbedovertrek of hoeslaken?

De een kiest voor ecologische producten om schadelijke stoffen te vermijden, de ander geeft het milieu op als reden. Organisch beddengoed is een betere optie omdat dit is vervaardigd zonder schadelijke chemicaliën. Traditioneel katoen wordt normaal gesproken geteeld in een omgeving met een ernstige impact op het milieu en de personen die betrokken zijn bij de groei, oogst en verwerking ervan. Er wordt bijvoorbeeld twee kilo giftige chemicaliën gebruikt om gemiddeld een kilo katoen te verwerken.

Traditioneel katoen is het populairste commercieel geproduceerde katoen. Om het in massa geproduceerde katoen te kweken, zijn katoenzaden genetisch gemodificeerd om de output te verhogen, gevoed met zware doseringen kunstmest en besproeid met schadelijke pesticiden. Ongeveer 25% van het gebruik van insecticiden ter wereld en meer dan 10% van het gebruik van pesticiden gaat naar de behandeling van katoengewassen. Dit heeft problematische implicaties, niet alleen voor de betrokken werknemers, maar ook voor de consumenten. Commercieel katoen wordt ook machinaal geplukt om aan de hoge vraag te voldoen, wat resulteert in beschadigde katoenvezels. Biologisch katoen wordt met de hand geplukt, wat betekent dat vezels intact blijven zonder afval, en het resulterende materiaal is daardoor een stuk zachter.

Biologisch katoen in het bijzonder is stukken gezonder voor de planeet. Het kost namelijk minder water om biologisch katoen te produceren, in vergelijking met, conventioneel katoen en andere stoffen. Bovendien wordt biologisch katoen niet behandeld met de benoemde giftige chemische pesticiden of agressieve chemische reinigingsmiddelen en stoffenbehandelingen waaraan ‘gewoon’ beddengoed kan worden blootgesteld.

Bovendien worden niet-biologische stoffen geverfd met kleurstoffen die zware metalen kunnen bevatten. Wanneer je een gevoelige huid hebt, kunnen deze kleurstoffen en andere chemicaliën huiduitslag of andere reacties veroorzaken (ga in dit geval altijd eerst naar jouw arts of dermatoloog, zij kunnen de oorzaak met zekerheid vaststellen). Deze chemische processen kunnen de vezels van de stof bovendien verzwakken. Het resultaat hiervan is een dunner en minder duurzaam product.

Verder is biologisch katoen een stuk comfortabeler en meer ademend in vergelijking met zijn synthetische tegenhangers. Met biologisch katoen zal jij je niet snel warm en zweterig in bed voelen, maar eerder koel en comfortabel.

Dus waarom moet iedereen kiezen voor ecologisch beddengoed? Wij hebben voor jou 5 voordelen van biologisch, fairtrade beddengoed op een rijtje gezet (al kunnen we er stiekem veel meer bedenken)!

1. Zacht voor de gevoelige huid
Biologisch katoen is een veiligere keuze voor mensen met een gevoelige huid, omdat deze stof niet wordt verwerkt met agressieve chemicaliën en wasmiddelen.

2. Blijft koel en comfortabel
Biologisch katoen is een ademende stof, in tegenstelling tot synthetische stoffen die warmte kunnen vasthouden en je een warm en zweterig gevoel kunnen geven.

3. Beter voor moedernatuur
Biologisch katoen verbruikt minder water en wordt gekweekt zonder schadelijke pesticiden, wat beter is voor de planeet en de bodem.

4. De gezondere keuze
Organisch katoenen beddengoed is gemaakt zonder agressieve kleurstoffen, die vaak zware metalen ingrediënten bevatten.

5. Zeer duurzaam en o zo zacht
Biologisch katoenen beddengoed is meestal zachter en beter bestand tegen slijtage dan conventioneel beddengoed, omdat chemische verwerking de vezel verzwakt.

Momenteel biedt Fine2Sleep, met trots, het biologische en fairtrade merk Kayori aan in het assortiment. Hun waardes zijn gebaseerd op de eeuwenoude Japanse wijsheid; het zijn de kleine dingen die er toe doen.

Dit merk vindt verantwoord ondernemen zeer belangrijk. Zo houden zij niet alleen rekening met het milieu, maar voor hen is een eerlijke productie ook cruciaal. Alle producten van Kayori worden onder strikte milieunormen en veilige en humane omstandigheden geproduceerd, van boerderij tot aan fabriek. Zo heeft dit merk meerdere keurmerken verdient waaronder het Fairtrade Maxhavelaar keurmerk en zijn zij ook Global Organic Textile Standard (GOTS) gecertificeerd. Deze toonaangevende keurmerken voor duurzame textielproductie verdien je niet zomaar! Er worden strenge regels toegepast op de juiste naleving van het totale productieproces. Bovendien werken zij ook nog eens nauw samen met stichting HandicapNL en Het Vergeten Kind. Per verkocht product doneren zij 2% aan deze geweldige goede doelen.


Wat is er eigenlijk zo bijzonder aan Kayori?
– Zij nemen niet alleen de gezondheid van onze planeet zeer serieus, maar ook het welzijn van alle werknemers.
– Kayori doneert 2% van elke aankoop aan stichting HandicapNL en Het Vergeten Kind.
– Dit mooie merk heeft een ruim assortiment aan dekbedovertrekken met hippe printjes en stijlvolle dessins. Uiteraard verkopen zij ook heerlijk zachte hoeslakens.


Zoals je kunt zien, heeft kayori sinds begin 2019 50.450 kg aan biologisch katoen geproduceerd, 30 kg aan kapok en 40 kg aan linnen. Dit heeft geresulteerd in 46.400 kg minder gif en chemicaliën en 44.000.000 liter schoon, onaangeroerd water. Ook hebben zij 4000 meter textielafval weten te hergebruiken als verpakkingsmateriaal. Top!

Fine2Sleep.nl gelooft net als Kayori dat zij samen het verschil kunnen maken.  Daarom beloven ze dat het ecologische beddengoed assortiment blijvend zal worden uitgebreid.

Eerder door jou bekeken producten

Home24 Woonwand Karlsburg (4-delig), mooved
749,99 Home24 Woonwand Karlsburg (4-delig), mooved home24 Bekijk Shop
Slaapbank Bernadett, Maison Belfort
1099,99 Slaapbank Bernadett, Maison Belfort Maison Belfort Bekijk Shop
Dekbedovertrek Flanel Washed Cotton Grijs
34,95 Dekbedovertrek Flanel Washed Cotton Grijs Sleeptime Bekijk Shop
Wandkapstok Anamur, Ars Natura
69,99 Wandkapstok Anamur, Ars Natura Ars Natura Bekijk Shop
Light & Living Vancouver Vloerlamp
94,95 Light & Living Vancouver Vloerlamp Light & Living Bekijk Shop

De laatste interieur inspiraties

Wat vind je van dit artikel?