De leukste inspiratie, tips & producten voor je interieur!

Menu

Ideeën om je huis met een laag budget een makeover te geven

Maar al te vaak vervallen we in de fout te denken dat het vernieuwen van het uiterlijk van ons huis alleen maar mogelijk is met grote investeringen. Soms kan het al genoeg zijn om te investeren in wat creativiteit en te focussen op kleine, goedkope ingrepen. Met behulp van kleine veranderingen kun je je huis vaak enorm verbeteren, waardoor het veel comfortabeler en functioneler wordt zonder dat je er al te veel geld aan hoeft uit te geven.

2. Reinig en desinfecteer de badkamertegels

 

Badkamer_goud_marmer

Om de oude pracht van je badkamer te herstellen, hoef je niet een complete renovatie uit te voeren. Soms is het gewoon een kwestie van de tegels goed reinigen en dus de enige investering die nodig is wat tijd en geschikte producten om vuil en vocht te verwijderen en zo de glans van je badkamertegels te herstellen!

3. Decoreer met nuttige accessoires

Budgetproof_accessoires_Hema_plaid

Vaak is er een risico dat wanneer we de deuren van meubels of andere deuren in huis openen deze tegen de muur aan bonken en deze zo beschadigen. Dit probleem is eenvoudig op te lossen door middel van een deurstopper zoals bijvoorbeeld degene die we hier zien in het voorbeeld. Bovendien een extra mogelijkheid om je ruimtes op een fraaie manier te decoreren.

4. Vervang je deurmat!

Een nieuwe blik voor de entree van je huis? Het meeste resultaat boek je vaak met kleine dingen zoals de deurmat. Een kleine investering die je zal toestaan om je ingang een stuk gezelliger en frisser te maken.

5. Vermijd piepende deuren

De deuren en ramen van je huis hoeven niet te verslechteren door de tijd heen, maar kunnen altijd in perfecte staat blijven. Een beetje vindingrijkheid die zeer nuttig is om specifieke producten te gebruiken om de scharnieren mee in te smeren waardoor je deuren altijd gemakkelijk openen en sluiten en je vervelende piepgeluiden voorkomt.

6. Bescherm de poten van je meubilair

Kleur-in-huis/inspiratie

Een andere oplossing die een deel van de vormgeving van de ruimte kan ondersteunen is door de poten van je meubels zoals tafels, stoelen en banken en kleine decoraties te beschermen. Het zorgt ervoor dat je vloeren en glazen tafel mooi blijven en voorkomt nare geluiden.

7. Bescherm lederen sofa’s

Banken behoren tot de meubels die gemakkelijker slijten door het intensieve gebruik waaraan ze op dagelijkse basis worden blootgesteld. Dit zie je vooral aan de bekleding. Dus is het een goed idee om op gezette tijden de oppervlakken te voorzien van een speciale was die het leer beschermt en waardoor het er als nieuw uit blijft zien.

​8. Creativiteit op de muren

Muurkasten_wandkasten_houten_ByBoo

Vind je de muren van je huis wat saai? Of heb je oude lijsten om je schilderijen waarvan je niet weet hoe je deze moet vervangen? Wees gerust, je hoeft niet je toevlucht te nemen tot dure oplossingen maar je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van muurstickers en prints om de muren te decoreren met een mooie en levendige afbeelding. Zonder dat je diep in je portemonnee hoeft te tasten.

9. Praktische en originele haken

Een eenvoudige, praktische en goedkope manier om je huis op een creatieve manier te decoreren is door middel van haken als praktisch element en in een origineel ontwerp voor je muren. Een eenvoudige en goedkope oplossing die je toestaat om de indeling en het uiterlijk van je muur opnieuw te ontwerpen tegen lage kosten.

10. Gladde en glanzende muren

Licht_blauwe_muurverf_woonkamer

Het verschil tussen een huis dat nog steeds als nieuw lijkt of tekenen van veroudering vertoont is afhankelijk van de mate van onderhoud en zorg die wij besteden aan de muren – vooral die van de badkamer. Met name wanneer je een kleine badkamer hebt, is dit belangrijk. Zorg en aandacht zijn een goedkope investering en zeer effectief om een frisse look in je huis neer te zetten.

11. Verse bloemen

Verse bloemen zijn de meest eenvoudige en goedkope oplossing die een natuurlijke en levendige touch toevoegen aan aan de ruimtes van je huis zonder dat je hiervoor enorme bedragen hoeft te investeren.

12. Stickers voor je muren

 

Stickers zijn een eenvoudige en indrukwekkende oplossing voor de wanden van je huis in het bijzonder als decoratie voor de slaapkamer zoals we zien in dit voorbeeld.

13. Het vernieuwen van je verlichting

Zoals vermeld aan het begin van dit Ideabook is verlichting van cruciaal belang voor je huis. Een aanpassing tegen lage kosten zou kunnen zijn om nieuwe verlichting te introduceren in je woonkamer. De keuze is zeer breed en niet perse duur. Inderdaad: lampen en kroonluchters van papier zoals we hier zien, stellen ons in staat om een nieuwe look aan ruimtes te geven zonder al te grote uitgaven.

14. Ordelijke kasten

Inloopkast_7tips05

Dit idee heeft niet veel te maken met de vernieuwing van het uiterlijk van het huis maar wel met de organisatie van je spullen. Kasten zijn een belangrijk onderdeel van ons interieur en een manier om ervoor te zorgen dat je geen onbenutte ruimtes hebt maar een functionele en praktische omgeving van je entree tot aan je slaapkamer.

​15. De wasmand

Een zeer handig element in huis is de wasmand; een functioneel en decoratief object waarmee je tegelijkertijd een nieuwe touch introduceert tegen een kleine investering.

16. Orde en netheid

De sleutel tot een fris en crispy huis is het vaak reinigen en het schoon en netjes te houden. Te vaak denken we dat dit alleen maar kan door een aantal artikelen te vervangen en weer nieuwe spullen te kopen: soms moet je er gewoon voor zorgen dat ze schoon zijn om een beter beeld van je huis neer te zetten.

17. Reinig je kleden

 

Groen_velvet_bank

Kleden zijn een perfecte aanvulling voor je woonkamer, slaapkamer, badkamer of de entree. Maar ze zijn ook een van de decoratieve elementen die het meest lijden door vuil en slijtage: om dit te voorkomen hoef je alleen maar je kleden met grote regelmaat te reinigen.

18. Aandacht voor de keuken

 

keuken-binnenkijker-wit

De keuken heeft veel zorg nodig, naast de dagelijkse aandacht moet deze altijd fris en als nieuw zijn. En dan is een kleine investering zowel in tijd als aan producten voor je huis die zorgen voor duurzaamheid en een onberispelijke look onmisbaar.

19. De luchtverfrissers

 

Zelfs de geur van je huis heeft invloed: zorg daarom voor een frisse omgeving en plaats luchtverfrissers. Gebruik bij voorkeur natuurlijke en niet al te indringende geuren.

20. Lijsten vervangen

Eetkamer_eettafel_hout_bloemen

Een ander goedkoop idee om je huis te decoreren is om de fotolijstjes, foto’s en posters te veranderen. Een manier om nieuw leven te geven aan je favoriete afbeeldingen en zo het uiterlijk van de muren en de look van je huis te veranderen.

Extra tips

 • 3 is het magische getal
  3 panelen boven de bank hangen ziet er meteen luxueus uit, maar 3 kunstwerken kopen kost je een fortuin. Oplossing: maak ze zelf! Download gratis kunst, print de afbeelding op groot formaat bij de copyshop, snij de afbeelding in 3 stukken en lijst ze in. En die lijsten mogen best van Ikea of Hema zijn.
 • Creëer een illusie
  Hoe groter het tapijt, hoe groter de ruimte lijkt. Je kunt verschillende kleinere tapijten aan elkaar vastmaken voor een bijzonder effect. Ga voor neutrale kleuren en hang een spiegel op voor een extra groots resultaat.
 • Minder is meer
  In plaats van een kast vol te zetten met prullaria, kun je beter voor een wat minimalistischere look gaan. Zet een paar boeken en vazen rechtop in de kast. Die vullen de ruimte zonder dat het er rommelig uitziet. Door er objecten van verschillende grootte en kleur in te zetten, geef je de kast persoonlijkheid.
 • Denk groot
  Iedere ruimte heeft een focuspunt nodig dat de boel tot één geheel maakt. Heb je dat nog niet? Hang dan iets aan de muur waar je niet om heen kunt. Om kosten te besparen kun je zelf aan het schilderen slaan. Hang niet een paar petieterige schilderijtjes naast elkaar, maar ga voor uitgesproken en groot. Ben je niet zo creatief? Lokaliseer dan de dichtsbijzijnde kunstacademie waar je vaak prachtstukken kunt vinden voor een zachte prijs.
 • Gevoel voor drama
  Een saaie slaapkamer maak je interessanter door één muur in een donkere kleur te verven. Je kunt ook een tapijt aan de muur hangen. Door de textuur van de muur achter het bed krijgt de kamer een warme en afgewerkte uitstraling. Omdat je maar één muur doet, bespaar je een hoop geld (en tijd).
 • Natuurlijk licht
  Ben jij zo’n mazzelaar die in een huis woont met veel natuurlijk licht en een bijzondere bouw? Laat dat licht en de fundering dan de ster van de ruimte zijn. Gebruik neutrale kleuren en voorkom dat het saai wordt door bijvoorbeeld een kussen met opvallende print op de bank te gooien.
 • Ga voor een verrassingselement
  Met simpele bureaubladen van Ikea kun je een fantastisch hoofdbord maken achter het bed. Een donker bureaublad knalt lekker tegen een lichte muur. Nog een simpele maar doeltreffende tip: draai de kussens een kwartslag zodat ze de vorm van een diamant in plaats van een vierkant krijgen.
 • Benadruk het uitzicht
  Gezegend met een prachtig uitzicht? Wees dan niet bang om gordijnen op te hangen. Daarmee omlijst je het uitzicht, maar vermijd je opvallende kleuren om de aandacht op de ramen te houden. Heb je thuis ‘te veel’ ruimte en weet je niet wat wat je ermee moet? Tik in een kringloopwinkel een houten eettafel op de kop en zaag de tafelpoten af tot je een lage cocktailtafel hebt. Hoe chic!
 • Mix & match
  Wees niet bang om meubels uit verschillende decennia met elkaar te combineren. Niet alles hoeft fonkelnieuw of juist vintage te zijn. Het is de mix die het spannend houdt. Als je de meubels in dezelfde kleur houdt is het niet te matchy-matchy, maar past het toch bij elkaar.

 

De laatste interieur inspiraties

Wat vind je van dit artikel?