Hoe kies je de juiste verfkleuren? Wij helpen je!

Wat zijn de beste tips en methodes voor het kiezen van verfkleuren? Hoe beslis je nou welke kleur je kiest maar ook welke afwerking en glans? Verfkleuren kunnen en zijn vaak erg lastig om mee te werken. Zelfs voor diegene die dag in dag uit met verf bezig zijn, is het moeilijk om zonder oefening en fouten een perfecte kleur te kiezen. Er zijn een aantal richtlijnen die je kunt aanhouden bij het kiezen van een verfkleur.

verfkleuren-extreem

Bron: interieurdesigner

Tip 1: Bepaal het kleuren palette van de ruimte

Bepaal vanaf het begin of je graag een donker, dramatische ruimte of juist een neutrale en zachte ruimte wilt creëren. Een misvatting is bijvoorbeeld dat een kleine donkere ruimte lichter zal aandoen met een beetje witte verf. Het tegenovergestelde is waar. Een ruimte met weinig natuurlijk daglicht is juist knusser als je deze ook donker en dramatisch houdt. Hiermee willen we aangeven dat je een ruimte in zijn waarde moet laten en niet iets moet proberen te creëren wat het nooit zal kunnen worden.

Tip 2: Op pad voor verfkleuren

Het winkelen voor verfkleuren is het leukste van het hele proces. Om met de juiste verfkleuren thuis te komen, is het belangrijk om een aantal dingen mee te nemen naar de winkel. Bijvoorbeeld stukjes stof dat je gebruikt in de ruimte die geverfd moet worden of zelfs een stofje dat je als inspiratiebron gebruikt. Het is namelijk gevaarlijk om te denken dat je de kleuren wel kunt herinneren in de winkel. Zodra je daar allerlei andere kleuren ziet ben je de kleur van thuis alweer kwijt. Dus zorg ervoor dat je een aantal referenties meeneemt.

verfkleuren-geel

Bron: hglivingbeautifully

Let op dat veel verfkleuren uiteindelijk veel donkerder zijn dan dat ze op een kleuren staal in de winkel lijken. Dus als je twijfelt over een kleur, kies dan altijd een lichtere variant. Daarnaast is het verstandig om kleuren in overvloed te kiezen. Dus stel je hebt twee of drie kleuren nodig, kies dan twintig kleur staaltjes uit. Een paar lichtere varianten, een paar donkere, sommige met iets meer geel of juist iets meer blauw erin.

Tip 3: De invloed van natuurlijk en kunstmatig licht

Kies de grootste stukjes kleuren staal die je kunt krijgen in de winkel en plak deze tegen de muur in de ruimte waar je ze wilt gebruiken. Bekijk de kleuren gedurende dag zodat je ziet hoe de kleur verandert in het licht. Bekijk ze eens in de ochtend en aan het einde van de dag. Dit zal je keuze tussen de twintig verschillende kleuren gemakkelijker maken. Zodra je een paar opties overhoudt is het een goed idee om van elke kleur een klein potje verf te kopen zodat je een paar vlakken op de muren kunt schilderen. Kleuren ogen heel anders op de verschillende muren in de ruimte, afhankelijk van de hoeveelheid licht en het soort licht.

Tip 4: Bepaal de afwerking en glans van de verf

Dan komt de volgende beslissing die je moet maken. Verf is leverbaar in verschillende glanssoorten zoals van mat tot aan hoogglans. Als je een muur wilt gaan verven, raden wij je aan een eierschaal of satijn glans te nemen. Deze glanzen hebben een klein beetje reflectie in de verf en het ziet er ook nog eens prachtig uit bij zacht licht of kaarslicht. Een matte muurverf ziet er vaak krijtachtig uit maar kan ook erg mooi zijn. Houd altijd in gedachte dat hoe meer reflectie in de verf zit, des te meer de onregelmatigheden van de muur zichtbaar zijn.

verfkleuren

Bron: blogspot

Tegenwoordig zien we heel veel muren in een gelakte wandafwerking, een prachtig en moderne verschijning, maar zorg er wel voor dat de wanden perfect afgewerkt zijn voordat de verf erop gebracht wordt. Een gelakte wandafwerking geeft de ruimte een gezonde hoeveelheid stijl en postuur.