De leukste inspiratie, tips & producten voor je interieur!

Menu

Woning gespot: word jij de nieuwe kasteelheer/vrouw?

herenhuis te koop Rossum

Elke week spotten wij een woning op de woningmarkt die het uitlichten waard is. Het zijn bijzondere woningen met elk hun eigen verhaal. Deze week bespreken we het kasteelachtige herenhuis van Albert Sonnevelt en Karin Leijten.

Een echt herenhuis met een notabele geschiedenis is toe aan een nieuwe toekomst! Het herenhuis, gelegen te Rossum, wordt reeds tweehonderd jaar bewoond door diverse heren en meesters, waaronder meest recentelijk Albert Sonnevelt en Karin Leijten. Albert (psycholoog, auteur en ondernemer) en Karin (algemeen directeur van Sonnevelt Opleidingen) hebben 15 jaar met hun zes kinderen kunnen genieten van dit ruime herenhuis, maar maken nu plaats voor een nieuwe levensfase dat in het teken staat van reizen. In dit monumentale pand, gelegen in het historische centrum van Rossum, heeft de familie altijd haar rust kunnen vinden en zich kunnen ontplooien.

[Tweet “Het huis geeft hun alle ruimte om werk en privé in balans te houden.”]

Het huis is bij uitstek een ideaal onderkomen voor degenen die ruimte zoeken voor creativiteit, studie en werk. Zeker gezinnen kunnen hun rust vinden in dit adellijke monument: met negen kamers is er voor elk gezinslid een plekje om terug te trekken en tot rust te komen, maar er zijn er ook genoeg sfeervolle gemeenschappelijke ruimtes om samen te komen. De serre is het hele jaar door gezegend met zon – voor zover de weergoden dat toestaan – en de fitnessruimte en het zwembad zorgen ervoor dat je ook thuis in beweging kan blijven. Al met al is het pand een herenhuis dat alle waarden van een rustig thuiskomen waarmaken! In onderstaand interview vertellen Albert en Karin je graag meer over deze unieke woning.

herenhuis Rossum woonkamer

Voor wie is dit herenhuis geschikt?

Het herenhuis is erg veelzijdig dankzij de grootte en de fijne sfeer. Karin en Albert hebben zelf een groot gezin (zes dochters) groot gebracht onder de daken van het pittoreske pand. Dankzij de grote oppervlakte (2175 m²) is er ruimte genoeg om hier een fijn leven als groot gezin te vestigen. Ouders met kinderen op de lagere school kunnen het kind in zichzelf naar boven laten komen in de tuin en in het zwembad, en laten daarmee gelijk ook de dromen van hun kinderen uitkomen. Ook is het huis zeer geschikt voor dubbele bewoning. Zo kunnen dus ook kinderen hun ouders verzorgen in het huis.
Herenhuis te koop Rossum
De koop van de woning is regiogebonden, maar de ligging maakt dat er voor elke doelgroep wat wils is. Zo is bourgondisch Den Bosch op 15 autominuten te bereiken vanaf de woning. Er zijn hier veel toprestaurants te vinden, waaronder enkele ook met Michelinster. Qua recreatie is er in de omgeving genoeg bekijks: in Den Bosch kan de kunstliefhebber 7 musea en 28 kunstgalerieën afstruinen. Voor degenen die arts zijn/wetenschap bedrijven, is de woning gunstig gelegen ten opzichte van het Jeroen Bosch Medisch Centrum. Dit centrum is met 20 minuten bereikbaar.

Uiteraard hoeft men recreatie/praktijkuitoefening niet per se buitenshuis te zoeken. Het grote perceel maakt dat er genoeg ruimte is om werk en privé op een uitgebalanceerde wijze te combineren. Denk hierbij aan een praktijk aan huis: de royale kamers in de woning bieden genoeg ruimte om een praktijk uit te oefenen zonder afbreuk te doen aan de rust die de woning behelst.

[Tweet “Het zwembad, de fitnessruimte en tuin laten het kind in je naar boven komen.”]

Wie zijn Albert en Karin?

albert-karinAlbert Sonnevelt en Karin Leijten zijn de uitverkorenen die 15 jaar lang een prettig bestaan hebben geleid in dit Rossumse herenhuis. Albert is psycholoog, auteur en ondernemer. Karin is Algemeen Directeur van Sonnevelt Opleidingen. Daarnaast zijn beide fulltime ouder van de zes dochters die zij hier hebben opgevoed. Ze hebben voor de woning gekozen omdat zij een plek zochten waar al hun dochters veilig en met alle ruimte konden spelen. Tegelijkertijd is het huis ideaal om voldoende focus te hebben op het uitwerken van zakelijke concepten en voor het ontvangen van cliënten. Al met al geeft het huis alle ruimte om werk en privé in balans te houden.

Hoe hebben Albert en Karin het huis ervaren?

Karin en Albert hebben het huis ervaren als een oase van rust, waar alle ruimte is om jezelf te zijn. De sfeervolle rozenbogen, het theehuisje en de diverse open haarden nodigen uit tot romantiek. Naast ontspanning biedt het huis ook ruimte voor studie, introspectie en creativiteit in bijvoorbeeld de bibliotheek en de werkkamer. Recreatie is te vinden in het zwembad, de fitnessruimte en de tuin; zowel luchtige als diepgaande gesprekken zijn te vinden in de grote leefkeuken.

[Tweet “Karin en Albert hebben het huis ervaren als een oase van rust, waar alle ruimte is om jezelf te zijn. “]

Elke bewoner had zijn eigen favoriete plek in het huis. Albert zit het liefst ’s morgens, met een kopje koffie in de bibliotheek, op het moment dat de ochtendzon door de tuindeuren schijnt. Karin vindt haar plekje in de op het zuiden gelegen serre waar het alle seizoenen comfortabel warm en licht is. De dochters chillen het liefst voor de open haard, in de bioscoopkamer of in de knusse bedstee boven de hoogslaper.herenhuis Rossum bibliotheek

Wat schuilt nog meer achter de mooie ramen van het herenhuis?

Naast de sfeer, ruimte en uitstraling heeft het huis ook zijn eigen verhaal door de geschiedenis heen. In de bijna 200 jaar oude geschiedenis van dit pand is het bewoond geweest door diverse notabele families van het dorp, waaronder een interieurarchitect, verschillende notarissen en herenboeren. Het tegenoverliggende ‘Slot Rossum’ staat op de plaats waar vroeger de illustere legeraanvoerder Maarten van Rossem zijn kasteel bewoonde. De geschiedenis van het oude kasteel gaat helemaal terug naar de 13e eeuw. In het huis staat nog een bad-op-pootjes dat geschonken is door de laatste bewoonster van Slot Rossum: Barones van Randwijck. Ook zijn bijzonderheden te bespeuren in het komen en gaan van recente gasten: er heeft een minister uit ons huidige kabinet overnacht, er zijn filmopnames gemaakt, interviews voor landelijke dagbladen gegeven en er is een musical over de historie van het huis geschreven.

herenhuis rossum woonkamer

Hoe zit het met de ligging van de woning?

Deze beeldbepalende woning is omstreeks 1830 gebouwd als herenboerderij en ligt in de historische kern van Rossum, aan een lommerrijke laan met oude kastanjebomen. Op 5 minuten loopafstand van de rivier De Waal met zijn inspirerende vergezichten. Rossum wordt sinds oudsher ‘de Parel van de Bommelerwaard’ genoemd. Er is door diverse Quote 500 families bewust gekozen voor haar logistieke gunstige centrale ligging en tegelijkertijd de mogelijkheid om er in alle rust en anonimiteit te kunnen leven. Het huis is gesitueerd in ‘de Zonnehoek’. Volgens overlevering heeft deze plek de meeste zonuren van de regio, vanwege de ligging tussen de rivieren, de Maas en de Waal.

herenhuis-rossum-leefkeuken

Zo’n mooi pand.. Waarom verkopen?

Nu ook de jongste twee dochters eindexamen gaan doen, wordt het huis te groot voor Karin en Albert. De andere vier dochters studeren of wonen inmiddels al samen. Hiermee komen ze in volgende fase van hun leven. Er is nu meer tijd en gelegenheid om te reizen, hun samenwerkingsverbanden in het buitenland te versterken en de twee kleinzoons in Peru wat vaker te bezoeken.

De specificaties van het monumentale herenhuis


Vraagprijs: €825.000 k.k.


Soort woonhuis: Herenhuis, vrijstaande woning


Bouwjaar: 1830


Specifiek: Monumentaal pand en monument


Soort dak: Zadeldak bedekt met dakpannen


Woonoppervlakte: 314 m²


Externe bergruimte: 83 m²


Perceeloppervlakte: 2.175 m²


Aantal kamers: 9 kamers (4 slaapkamers)


Aantal woonlagen: 3 woonlagen en een zolder


Voorzieningen: Zwembad


Dus, wat maakt deze majestueuze woning het kopen waard?

  • Veelzijdig: geschikt voor gezinnen en dubbele bewoning
  • Praktisch: ideaal voor de combinatie wonen/praktijk bedrijven
  • Opbeurend: zonovergoten serre gericht op het zuiden met royale tuin
  • Historisch: monumentaal herenhuis met rijke geschiedenis
  • Recreatief: voorzien van zwembad, fitnessruimte en bioscoopzaal
  • Gunstig gelegen: dichtbij het culinaire en culturele Den Bosch
  • Sfeervol: sfeervolle gemeenschappelijke ruimtes met veel licht

Vraag een bezichtiging aan

De laatste interieur inspiraties

Wat vind je van dit artikel?