De leukste inspiratie, tips & producten voor je interieur!

Menu

Woonplant van Januari 2017: Ficus Benjamina

Het nieuwe jaar is begonnen, tijd om te bekijken wat de woonplant is van de eerste maand van 2017. De plant Ficus Benjamina is gekozen tot woonplant van januari. Laten we eens kijken wat voor een plant dit is en wat het verhaal erachter is.

De woonplant van januari: het verhaal

De ficus is een populaire woonplant dankzij het prachtige blad en de mooie bouw van de plant. De plant behoort tot de moerbei familie zoals ook de vijg, de rubberboom en hopplant behoren. De planten is te herkennen aan zijn 3 tot 13 cm lange ovale bladeren, het witte melksap uit de stam, de stelen en de blaadjes. De bloem van deze plant lijkt overigens niet op een bloem. Het is een schijnvrucht waarin kleine vrouwelijke en mannelijke bloemdelen zitten. Deze produceren na bevruchting een vijgje. De plant bloeit overigens pas als deze volwassen is. Als kamerplant worden vaak jeugdvormen aangeboden in de winkel die deze schijnvruchten nog niet vertonen. De plant heeft een enorm luchtzuiverende effect en is het gehele jaar groen! De plant groeit overigens in Zuid- en Zuidoost Azië én Australië.

Verschillende ficus benjamina

De verschillen tussen deze planten uit zich in de bladkleur, kleurpatroon, bladvorm en de grootte van het blad. Er zijn verschijningsvormen zoals met enkele, gedraaide of gevlochten stam, als struikvorm, bush-vorm, leivorm of vertakkend.

De verzorging

  • De plant vraagt om een lichte standplaats. Hoe bonter het blad van de plant, des te meer licht deze nodig heeft. Felle zon is overigens niet heel goed voor de plant.
  • Hoe lichter de standplaats, des te meer water de plant nodig heeft. De kluit mag nooit helemaal uitdrogen.
  • In de winter wil de plant minder water en ook niet te koud water.
  • In de lente en de zomer mag de plant naar buiten.
  • Houd de plant mooi door 1x per maand plantenvoeding te geven.
  • Een lelijk blad kan weg getrokken worden.
  • Bladrui in het najaar of winter komt door droge licht binnen. Kies dan voor een waterverdamper.
  • Is de plant te groot? Snoei de plant dan in de wintermaanden met een scherpe schaar.

Inspiratie voor de ficus benjamina

ficus-01

Bron: bloemenbureauholland
ficus-02
Bron: bloemenbureauholland

De laatste interieur inspiraties

Wat vind je van dit artikel?