De leukste inspiratie, tips & producten voor je interieur!

Menu

Do it yourself: laminaat leggen

Hoe leuk is het, als je kunt zeggen dat je op een vloer loopt die jij zelf gelegd hebt? We gaan je helpen met een paar handige tips! Binnen no time ligt het laminaat op de vloer en kun jij zeggen dat je dat zelf gedaan hebt. Do it yourself: laminaat leggen.

Laminaat 10 floorsforyou

Bron: floorsforyou
Laminaat 5 interieur-website
Bron: interieur-website

Voorbereiding

Zorg voordat je begint met het kopen van laminaat dat je de oppervlakte goed berekent heb. Koop altijd iets teveel zodat je voldoende hebt ( voor eventuele foutjes bijvoorbeeld ). Net als bij het behangen van een wand moet de ondervloer schoon, droog en vlak zijn. Gaten en scheuren moet je , alvorens het leggen van een ondervloer, opgevuld hebben.
Eenmaal terug van je tripje naar de bouwmarkt, laat je het gekochte laminaat 48 acclimatiseren op kamertemperatuur. De wachttijd kun je opvullen met het leggen van een geschikte ondervloer. De meest gebruikte is de zilveren alupete ondervloer. Deze rol je uit over de vloer in banen. Je legt deze heel dicht tegen elkaar, zodat de naad bijna niet te zien is. Dit kun je uiteindelijk ook vastplakken met tape. Leg deze ondervloer ruim, zodat je de zijkanten later altijd nog af kunt snijden.

Laminaat 4 roobol

Bron: roobol
Laminaat 9 roobol
Bron: roobol

Laminaat leggen

Na 48 uur kunnen we eindelijk aan de slag met het laminaat. Begin met het leggen in de hoek van de kamer. Zorg dat je meteen afstandhouders tegen de muur plaatst, zo heeft het laminaat genoeg ruimte. Begin met het plaatsen van de eerste stroken. Als je toe bent aan de tweede strook moet je ervoor zorgen dat de naad van de planken verspringt. Dus gebruik het afgezaagde gedeelte van de vorige plank om te beginnen met de nieuwe strook laminaat. Het laminaat kun je er zo in “klikken” met ongeveer een hoek van 45°. Zorg dat de naden helemaal goed aansluiten. Dit kun je doen, zonder schade aan te richten aan je laminaat, door een klopblok tussen je hamer en het laminaat te plaatsen. Zo kun je zachtjes het laminaat aantikken zodat het volledig aansluit op de andere strook.

Laminaat 11 smid-interieur

Bron: smid-interieur
Laminaat 1 parketblad
Bron: parketblad
Laminaat 2 interieurcomponist
Bron: interieurcomponist

Laatste puntjes

Lastige punten ,zoals bijvoorbeeld leidingen, kun je aftekenen met een profielmal. Dit kun je het beste zagen met een decoupeerzaag. Als je het toch niet helemaal tevreden bent met het eindresultaat kun je een rozet gebruiken voor de afwerking. De laatste laminaat planken zul je waarschijnlijk in de lengte en de breedte moeten zagen omdat dit niet geheel precies uitkomt. Teken dit goed af en houdt hier ook weer rekening met de afstandhouders ( ongeveer 1 centimeter).
Als je helemaal tevreden bent met de laminaatvloer kun je het afwerken met plinten. Je kunt vaak bijpassende plinten kopen, deze maken het geheel helemaal af.

Laminaat 3 roobol

Bron: roobol
Laminaat 6 haardenvloer
Bron: haardenvloer

Eerder door jou bekeken producten

Wasmand Nanda, Flechtwaren Mueller
39,99 Wasmand Nanda, Flechtwaren Mueller Flechtwaren Mueller Bekijk Shop
BK Bourgogne Wildpan à 32 cm
111,35 149,- BK Bourgogne Wildpan à 32 cm Bk Bekijk Shop
Mexlite Gearwood wandlamp Wit
37,95 Mexlite Gearwood wandlamp Wit Mexlite Bekijk Shop
Bedombouw Naia – hoogglans wit – 160 cm – Leen Bakker
149,- Bedombouw Naia – hoogglans wit – 160 cm – Leen Bakker Leen Bakker Bekijk Shop
Schoenenkast Monaco – koloniaal wit – 190,1×62,6×42 cm – Leen Bakker
299,- Schoenenkast Monaco – koloniaal wit – 190,1×62,6×42 cm – Leen Bakker Leen Bakker Bekijk Shop

De laatste interieur inspiraties

Wat vind je van dit artikel?