De leukste inspiratie, tips & producten voor je interieur!

Menu

Van vouwladder tot huishoudtrap: welke ladder heb je wanneer nodig?

Een ladder is altijd handig om in huis te hebben. De meeste mensen hebben dan ook minstens één ladder. Ga je zoeken naar ladders, dan vind je ze in allerlei soorten en maten. Welke ladder het beste is? Dat is afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Een trap kan zelfstandig staan, een ladder moet ergens tegenaan leunen. Welke trap of ladder heb je wanneer nodig?

ladder-keuze

Wanneer heb je een vouwladder nodig?

We beginnen met een echte allround ladder: de vouwladder. Dit type ladder is verstelbaar in verschillende vormen. In de rechte stand heb je een gewone lange ladder. Maar je kunt er ook een A-vorm, een steigervorm of een muurtrap van maken. De meeste vouwladders zijn voorzien van een scharniersysteem met sterke veer, waardoor het scharnier in een aantal posities kan worden vastgezet. Zo heb je een ladder die voor de meeste klussen binnenshuis en buitenshuis geschikt is. Kies alleen een vouwladder die voorzien is van een keurmerk, dan weet je zeker dat de ladder echt veilig is.

Wanneer heb je een huishoudtrap nodig?

Heb je eigenlijk geen lange ladder nodig? En doe je vooral kleine klussen in en rond het huis? Dan is een huishoudtrap voldoende. Een huishoudtrap is een trap die je overal neer kunt zetten, zolang de ondergrond maar stabiel is. Hij hoeft niet tegen een muur te leunen. Een huishoudtrap is daarom ook niet zo hoog. Er zijn huishoudtrappen in allerlei lengtes. Van een klein huishoudtrapje met twee of drie treden tot een hoge huishoudtrap van wel 6 treden. Typisch voor de huishoudtrap is dat de bovenste trede een plateau vormt voor extra stevigheid en stabiliteit.

Wanneer heb je een telescoopladder nodig?

Een telescoopladder is voor klussen waarbij je hoger moet werken. Het is een ladder die 3-5 meter lang is. Het grote voordeel van een telescoopladder ten opzichte van een gewone ladder is dat de ladder kan worden teruggebracht tot een klein handzaam pakket. Elke sport is in- en uit te schuiven. Een telescoopladder van 5 meter kan teruggebracht worden tot een pakketje van minder dan 1 meter. Ideaal wanneer je regelmatig met je ladder op pad gaat met de auto. Let bij het kiezen van een telescoopladder ook op het gewicht: soms is een ladder wel compact, maar ook best zwaar. Dat is niet voor iedereen even praktisch.

Wanneer heb je een driedelige ladder nodig?

Een driedelige ladder bestaat, zoals de naam zegt, uit drie delen. De drie delen kunnen alledrie in de lengterichting worden uitgeschoven, waardoor de ladder dus effectief 3x zo lang wordt. Maar het is ook mogelijk om de ladder als trap te gebruiken. Twee delen staan dan in een A-vorm aan elkaar. Het derde deel zit in de lengte bevestigd aan één van de ‘benen’ van de A en kan uitgeschoven worden. Daardoor krijg je een zeer stabiele trap die bruikbaar is als lage trap in een A-vorm, maar ook als hoge trap zonder dat hij ergens tegenaan hoeft te leunen.

Wanneer heb je een kamersteiger nodig?

Een kamersteiger bestaat eigenlijk uit twee ladders met ertussen een platform. Afhankelijk van het type steiger kunnen de ladders wel of niet afzonderlijk worden gebruikt. Een kamersteiger is handig als je vaak klussen binnenshuis doet, bijvoorbeeld aan het plafond. Je kunt over de kamersteiger heen en weer lopen, dus hoef je niet telkens je ladder te verplaatsen. Een kamersteiger wordt vaak professioneel gebruikt of door klussers die zeer regelmatig klussen.

Vaste ladder of trap

Zoek je een trap of ladder die op een vaste plaats in huis of in de garage wordt gebruikt? Dan zijn daar speciale trappen voor te vinden. Zo zijn er mooie houten vlizo-trappen, die gebruikt worden om op de vliering te klimmen. Een houten ladder kan mooi zijn om een vaste zolder of het dakterras te bereiken. En zo zijn er nog meer opties als het gaat om vaste ladders en trappen.

Er zijn heel veel soorten trappen en ladders. Binnen elke categorie is er ook weer heel veel keus. Zo kun je kiezen hoeveel sporten je ladder heeft, hoe hoog hij is en welk formaat de ladder heeft als hij ingeklapt is. De prijs laat zien welke kwaliteit de ladder heeft. Want ladders zijn bij uitstek te linken aan hun prijs: hoe duurder de ladder, hoe professioneler hij gebruikt kan worden. Al moet elke ladder voldoen aan het speciale keurmerk en zou hij dus veilig in gebruik moeten zijn.

De laatste interieur inspiraties

Wat vind je van dit artikel?