De leukste inspiratie, tips & producten voor je interieur!

Menu

Basis Interieur: Creëer een goede basis voor je interieur

Er wordt wel eens gezegd “een goede start is het halve werk” en dat klopt ook. Zeker als we het hebben over een interieur. Denk je van te voren goed na over wat je graag zou willen met een ruimte in plaats van impulsief te beginnen met schilderen en vloeren leggen, dan begin je met een goede start waar een goede basis uit komt en dus inderdaad ‘het halve werk’ is. Een goede basis voor je interieur begint bij goed nadenken over wat je graag zou willen met de ruimte. Wij stelden een ‘Basis Interieur Vragenlijstje’ op die je kunt gebruiken als je een ruimte helemaal opnieuw gaat inrichten.

Basis-Interieur-2

Bron: macedes

Basis interieur: Stel jezelf de volgende vragen..

#1 Welke ruimte wil ik opnieuw inrichten?

#2 Wat zie ik graag anders?

#3 Wat bevalt me nu niet aan de ruimte?

#4 Wil ik de gehele ruimte onder handen nemen?

#5 Wat is mijn budget?

Er zijn nog veel meer vragen die je jezelf kunt stellen maar we beginnen eens met deze 5. Zodra je weet welke ruimte aan vernieuwing toe is, moet je jezelf eens afvragen wat je nu eigenlijk niet bevalt eraan. Wat wil je graag anders? Is het de materialen? De kleuren? De meubels? Te donker? Te licht? Te ouderwets? Te kleurrijk? Etc.

Zodra je dit weet kun je ook voor jezelf bedenken of je dus de gehele ruimte onder handen zult nemen of misschien alleen een wand hoeft te schilderen, een nieuwe vloer wilt leggen of nieuwe meubels wilt kopen.

Basis-Interieur-4

Bron: showhome

De goede basis voor een interieur

De juiste basis ligt eigenlijk bij de volgende aantal elementen in een ruimte: de kleuren, de materialen, de vloer, de wanden, het plafond, de verlichting en het natuurlijk licht. Deze basis elementen zorgen voor een prettige of juist onprettige sfeer.

Een basis is voor iedereen verschillend. Dat wil zeggen, niet iedereen houdt van witte wanden en een wit plafond. Maar we kunnen wel stellen dat per woonstijl de basis vastgelegd kan worden. Bijvoorbeeld een minimalistisch interieur bestaat vaak uit witte wanden, een wit plafond, een strakke vloer en het minimale aan details.

Basis-Interieur-1

Bron: stripesandwalls

Een vuistregel is bijvoorbeeld dat een plafond in 99% van de gevallen licht geschilderd moet zijn. Dit vergroot de ruimte en lijkt het plafond hoger. Wanden die licht geschilderd zijn geven hetzelfde effect. Donkere wanden zullen verkleinend werken.

Materialen zoals hout of vloerbedekking geeft de ruimte een warme sfeer. Materialen zoals tegels of marmer geven juist een koel effect.

Basis-Interieur-3

Bron: showhome

Verlichting die ingebouwd is, is praktisch maar kan industrieel of kil overkomen. Staande lampen, hanglampen etc. geven juist meer sfeer en kun je gemakkelijker mee variëren.

Natuurlijk licht is in elk interieur een must. No doubt about that!

De laatste interieur inspiraties

Wat vind je van dit artikel?