Minder onderhoud aan je tuin door slimme keuzes

Door Romee | | Tuin

Veel verschillende bloemen en planten zijn een prachtig aanzicht, maar vergen helaas ook veel onderhoud. Ben jij iemand die eigenlijk geen groene vingers heeft, of heb jij geen tijd of zin om je tuin te onderhouden? Dan is een onderhoudsvriendelijke tuin wellicht voor jou de oplossing. In dit blog staan de voordelen van een onderhoudsvriendelijke tuin en hoe jij je tuin zelf zo kan indelen dat het minimaal onderhoud vergt maar toch een mooi aanzicht biedt. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Wat houdt een onderhoudsvriendelijke tuin in?

Het woord verklapt in principe de essentie. Een onderhoudsvriendelijke tuin is een tuin die er op is ingericht dat het minimale moeite vergt om de tuin in vorm te houden. Tuinonderhoud zul je altijd wel een beetje hebben, maar door bepaalde keuzes te maken in je tuininrichting zal je tuin zich grotendeels zelf verzorgen en hoef jij slechts enkele keren per jaar er tijd aan te besteden. Wanneer je kiest voor praktische tuinartikelen, zoals een STIHL kettingzaag, zul je met minimale moeite maximaal kunnen genieten van jouw groene tuin.

De voordelen van een onderhoudsvriendelijke tuin

Een van de grootste voordelen is dat het minimaliseren van tuinonderhoud je enorm veel tijd bespaart. Je hoeft je nauwelijks zorgen te maken over het wieden van onkruid of het maaien van gras. Daarnaast zul je veel geld besparen op de lange termijn. Verschillende planten, struiken en bomen vereisten diverse onderhoudsproducten die vaak prijzig zijn.

Ook hoef je minder dure tuingereedschappen aan te schaffen en gaan deze langer mee.  Bovendien bespaar je water en elektriciteit dat je gebruikt tijdens het onderhouden van je tuin. Een onderhoudsvriendelijke tuin is gericht op elk soort weersomstandigheid en daarmee dus een stuk duurzamer.

Hoe realiseer je een onderhoudsvriendelijke tuin?

Een onderhoudsvriendelijke tuin begint met een tuinplanning. Houdt hierbij rekening met je persoonlijke voorkeuren, het oppervlak van de tuin, waar het zonlicht schijnt en de structuur van de bodem. Analyseer je tuin grondig en pas deze aan op je eigen wensen. Hanteer de juiste verdeling tussen groen en bestrating.

Over het algemeen wordt er bij een onderhoudsvriendelijke tuin uitgegaan van een verdeling met een derde bestrating en twee derde groen. Te veel bestrating lijkt makkelijk te onderhouden maar leidt juist tot veel groene aanslag en dat wil je voorkomen.

Planten en bodembedekkers

Kies voor makkelijke, mooie en praktische planten, zoals bijvoorbeeld Bamboe Fargesia. Deze plant hoeft slechts een keer per jaar onderhouden te worden. Daarnaast is het handig om bodembedekkers zoals de Vrouwenmantel te plaatsen in je tuin. Deze geven onkruid minder kans. Schildzaad, vergeet-me-nietjes en kleine tijm zijn ook goede opties als bodembedekkers. Voor looppaden kun je houtsnippers of cacaodoppen leggen. Dit is een duurzame bodembedekker en geeft tevens onkruid geen kans.

Daarnaast is het slimmer te kiezen voor planten die slechts af en toe water nodig hebben. Hiervoor zijn mediterrane planten het meest geschikt, zoals lavendel en rozemarijn. Het is efficiënt om planten die hetzelfde onderhoud nodig hebben bij elkaar te plaatsen. Maak grote groepen van dezelfde planten die een lange bloeitijd hebben om meer groen te krijgen in je tuin. Veel succes en plezier met je eigen onderhoudsvrije tuin aanleggen!