Alles wat je wilt weten over Cafeïne Shampoo

Door Sarieta | | Beauty
caffeine-shampoo-kopen
cottonbro studio via Pexels

Cafeïne is een ingrediënt dat we de laatste jaren steeds vaker voorbij zien komen. Meestal wordt het ingenomen als een voedingssupplement, maar het is ook een belangrijk ingrediënt in shampoo. Zo beweert het niet alleen je haar te reinigen, maar ook de haargroei te stimuleren en haaruitval te voorkomen. Maar of cafeïne shampoo echt werkt valt nog over te twisten. In dit artikel kom je meer te weten over cafeïne shampoos en wat merken beloven.

Wat is cafeïne en wat is de werking ervan op het haar?

Cafeïne is een stof die in veel voedingsmiddelen en drankjes aanwezig is zoals koffie, thee en chocolade. Het staat bekend om zijn stimulerende eigenschappen en heeft wellicht effect op de haargroei. Zo beweren velen dat cafeïne de haarzakjes stimuleert en de bloedcirculatie in de hoofdhuid bevordert, waardoor de haarwortels mogelijk sterker worden en je een verminderde haaruitval en gezondere haargroei ervaart. Hoewel diverse merken claimen dat cafeïne een gunstig effect heeft op het haar, wordt de werking door onderzoekers en wetenschappers tegen het licht gehouden.

haar-wassen-shampoo
cottonbro studio via Pexels
Dit zijn de beste deo's voor een fris gevoel!

Shampoos met cafeïne

Shampoos met cafeïne zijn immens populair in de haarindustrie vanwege de mogelijke voordelen die het schijnt te hebben op het haar. Daarnaast zijn er verschillende cafeïne shampoos in de markt die de haargroei schijnt te bevorderen en haaruitval vermindert. Mooie voorbeelden van merken zijn onder meer Plantur-39 en Alpecin met elk hun eigen effecten en ingrediënten.

Alpecin Cafeïne Shampoo

Stimulerende eigenschappen

Alpecin Cafeïne Shampoo staat bekend om zijn stimulerende eigenschappen. Naast cafeïne bevat deze shampoo ook niacinamide, zink en vitamine E. Deze combinatie claimt de haarwortels te versterken, de haargroei te verbeteren en haaruitval te verminderen. Bovendien belooft het een verfrissende ervaring voor de hoofdhuid en een gezonde glans voor het haar.

Plantur 39 Cafeïne Shampoo

Voor vrouwen boven de 40

Speciaal ontwikkeld voor vrouwen ouder dan 40 jaar, richt Plantur 39 Cafeïne Shampoo zich op haaruitval die te maken hebben met hormonale veranderingen. Ook bevat deze shampoo andere plantaardige ingrediënten zoals soja, ginkgo, biloba en biotine. De cafeïne in deze shampoo kan helpen om de haargroei te bevorderen, de haarwortels te versterken en dunner wordend haar tegen te gaan.

Kerastase Densifique Bain Densité Shampoo

voor dikker en voller haar

Kerastase Densifique Bain Densité Shampoo met cafeïne, hyaluronzuur en ceramiden die gericht is op het stimuleren van dikker en voller uitziend haar. Deze shampoo bevat onder meer cafeïne en andere aanvullende ingrediënten die de haardichtheid kunnen verbeteren en de hoofdhuid kunnen stimuleren. Ook schijnt het merk het haar te versterken en volume te geven.

Balea Men Power Cafeïne Shampoo

Geschikt voor mannen

Balea Men Power Cafeïne Shampoo is ook een variant die geschikt is voor mannen en cafeïne, panthenol en taurine bevat om de haargroei te bevorderen en de haarwortels te versterken. Het zorgt voor gezond en krachtig haar en beweert te helpen bij het verminderen van haaruitval.

Head & Shoulders Anti-Haaruitval Shampoo

Vermindert haaruitval

Deze variant van shampoo met cafeïne richt zich specifiek op het verminderen van haaruitval en het versterken van het haar. De shampoo bevat een mix van actieve ingrediënten waaronder cafeïne en zinkpyrithion, een bekend ingrediënt tegen roos, die de haarwortels kunnen versterken en de haargroei bevorderen. Bovendien belooft de shampoo ook roos te bestrijden en het haar gezond en veerkrachtig te houden.

Werken cafeïne shampoo wel of niet?

Het is lastig om met zekerheid te zeggen of cafeïne shampoos wel of niet werken zoals de meeste merken beweren. Hoewel deze shampoos vaak aangeprezen worden voor hun stimulerende eigenschappen en het vermogen om haaruitval te verminderen, ontbreekt het aan wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen. Zo hebben we hieronder een aantal onderzoeken op de werking van cafeïne shampoos weergegeven om je een beter beeld te geven van hoe onderzoekers denken over de effectiviteit van cafeïne shampoos.

Wetenschappelijk onderzoek op de werking van cafeïne shampoo’s

Over de veelzijdigheid aan wetenschappelijk onderzoek valt nogal te twisten. Zo zijn er slechts een aantal studies die iets te zeggen hebben over de werking van cafeïne shampoos. Sommige studies geven aan dat cafeïne helpt bij het verminderen van haaruitval, zoals uit onderzoek van het International Journal of Dermatology, die aantoont dat cafeïne de groeifase van haarzakjes kan verlengen en de haardichtheid kan vergroten. Bovendien vond een ander onderzoek uit 2014, in het British Journal of Dermatology, ook positieve effecten van cafeïne op de haargroei bij mannen met erfelijke haaruitval.

Aan de andere kant zijn er ook studies die geen effect van cafeïne hebben gevonden. Een onderzoek uit 2015, gepubliceerd in de Journal of the American Academy of Dermatology, concludeerde dat cafeïne shampoos de haargroei niet merkbaar verbetert. Dit wordt bevestigd door Coen Gho, een arts en onderzoeker van het Hair Science Institute in Maastricht, die beweert dat shampoos hooguit enkele minuten in contact komt met de hoofdhuid, waardoor het onwaarschijnlijk is dat een grote hoeveelheid cafeïne de haarwortelzakjes bereikt.

Bekijk ons overzicht van Kerastase shampoo!

Conclusie

Al met al is het moeilijk om met zekerheid te zeggen of cafeïne shampoos wel of niet werken. Hoewel sommige onderzoeken positieve effecten hebben gevonden, zijn er ook studies die geen merkbare verbetering hebben aangetoond. Wetenschappelijk onderzoek op dit gebied is vooralsnog redelijk beperkt, waardoor het antwoord op de werking open blijft.