Scandinavische woonstijl

Natuurlijk, sfeervol en huiselijk

Scandinaviërs weten misschien wel het best van Europa hoe je een woning stijlvol en functioneel kunt inrichten. Dat weglaten wat niet of weinig functie te bieden heeft, waardoor belangrijke meubels en accessoires meer aandacht krijgen. Dat iets zo simpel ook zo slim kan zijn.

Alleen dat wat telt: functioneel en opgeruimd

Het eerste wat je zal opvallen aan een Scandinavisch interieur is dat de inrichting als strak opgevat kan worden. Zou je het aantal aanwezige objecten van een Scandinavische woonkamer tellen, is de kans groot dat dit de helft of minder is van wat in een landelijk interieur aan objecten te vinden is.

Dit is precies waarom Scandinaviërs deze stroming met zoveel liefde hebben doorgezet. De eindeloze drukte dat een overvolle woon- of slaapkamer inrichting kan geven, zorgt ervoor dat je nooit tot rust komt. Door alleen de meubels en accessoires toe te voegen die echt een functie hebben, wordt deze drukte volledig weggehaald. En nog op een prachtige manier ook.

De gelijkenissen tussen het minimalistische en Scandinavische interieur zijn dan ook groot. Veel van de basisregels zijn gelijk. Toch zijn er substantiële verschillen in de uiteindelijke uitvoering van de Scandinavische inrichting.

Dit is hoe de Scandinaviërs zich onderscheiden

Het Scandinavische interieur bestaat namelijk vooral uit lichte en zachte kleuren. Van lichtblauw tot koraal: met pasteltinten kan je het Scandinavische volk echt gelukkig maken. Ook grijs is een terugkerende kleur binnen dit interieur. Denk maar aan de designbanken die je tegenwoordig steeds vaker in Nederlandse woonkamers door het hele land tegenkomt. Of de hippe tafeltjes met esdoornhouten poten. Waar het Deense design, een zijsplitsing van Scandinavisch design, het met een beperkt aantal kleuren doet, is de algemene stroming verrassend divers.

Inspiratie van topdesigners als Arno Jacobsen, Eero Saarinen en Verner Panton

Meer dan zestig jaar lang heeft Scandinavië iedere vijf jaar wel een meubel ‘voortgebracht’ dat een icoon zou worden. Van de Verner Panton Chair tot de meubels van Arno Jacobsen en Eero Saarinen. Weinig regio’s kunnen zoveel designmeubels op hun naam schrijven zoals de Scandinaviërs dat kunnen.

Wat betekent dit voor jouw Scandinavisch interieur? Dat je een behoorlijke hoeveelheid Scandinavisch interieur inspiratie hebt! Op MakeOver is namelijk een enorme stroom design inspiratie te vinden binnen deze designstijl. Van Scandinavische woonkamers tot specifieke meubels, kleden en andere accessoires.