Industriële woonstijl

Stoer, robuust en rauw

Dat we zó graag industrieel zouden willen gaan wonen had niemand verwacht. Oude, hippe industriële meubels zijn ondertussen goud waard. Behalve vintage industriële meubels, worden er gelukkig ook nog steeds nieuwe meubels binnen deze stijl ontworpen. En veel van onze inspiratie is hierop gebaseerd.

Industrieel wonen: authentiek of gemaakt?

Het állerbelangrijkste om te beseffen bij een industriële woonstijl is dat de daadwerkelijke invulling per persoon aanzienlijk kan verschillen. Je kunt jouw woning namelijk zo ver industrieel inrichten als je zelf zou willen. Zelfs een industriële wandplank is mogelijk. Behalve dat dit namelijk afhankelijk is van de al aanwezige industriële elementen, kan je ook met meubels verder in deze stroming meegaan.

Het beste authentieke voorbeeld van een industriële inrichting, zijn woningen in gebieden als het Meatpacking District in New York, Katendrecht in Rotterdam en de Lakfabriek in Amsterdam.

Mocht je in een van deze gebieden wonen, dan zal het een stuk makkelijker zijn om je woning industrieel in te richten. Inspiratie is namelijk al op ieder deel van de woning aanwezig. Van ruwe muren tot leidingen die door het hele huis zichtbaar zijn. Van een nieuwbouwhuis kan (en wil) je dit niet verwachten.

Hoe ontstond het industriele interieur eigenlijk? Waar kwam het vandaan en hoe kun je het herkennen? Dit is handig om te weten als je zelf graag een industrieel interieur wilt creeeren. Wij vertellen je er graag iets meer over zodat je aan de slag kunt in je eigen interieur.

De kenmerken

  • Het industrieel interieur is gebaseerd op de fabrieksgebouwen en interieurs uit de 19e en 20e eeuw.
  • Neutrale kleuren zoals zwart, wit en grijs.
  • Functionele elementen zoals metalen kasten en zwaar houten meubels.
  • Functionele verlichting zoals grote fabriekslampen.
  • Stoere en ruwe materialen zoals beton en metaal.
*MakeOver TIP: De basis van een industrieel interieur is een stoere leren industriële bank. Het leuke aan zo’n stoere leren bank is dat hij in de loop van de jaren steeds “stoerder” gaat ogen door het gebruik. Let bij het kopen van zo’n leren bank wel op dat je voor echt leer gaat en geen kunstleer. Kunstleer is weliswaar ook erg mooi maar na jaren gebruik gaat hij er minder uitzien, bij een echt leren bank is dit niet het geval.

De stijl

Zoals de kenmerken al laten zien, is een industrieel interieur dus voornamelijk stoer, robuust en gebaseerd op ruwe en grote functionele vormen en materialen.

Dit kun je ook in je interieur laten terug komen door bijvoorbeeld een gietvloer te leggen, houten planken, beton te gebruiken, stoere materialen als decoratie te gebruiken, ruwe stoffen, donkere kleuren en fabriekselementen te zoeken op rommelmarkten en bij handelaren.

Het bloot stellen van leidingen, ruwe wanden zoals een bakstenen of betonnen muur geven een industriële sfeer in het interieur. Daarnaast kun je industrieel ook heel goed combineren met een andere stijl zoals modern en strak in deze keuken.

*MakeOver TIP: in veel interieurfoto’s wordt er gebruik gemaakt van kunstplanten. Met kunstplanten heb je de voordelen maar niet de nadelen van een plant, zoals het regelmatig water geven en gezond houden van de plant. Kunstplanten zijn tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden. Wij blijven een liefhebber van echte planten maar zien zeker de voordelen van kunstplanten in.>>Bekijk hier een overzicht van mooie kunstplanten<<

Door de echtheid van materialen te laten zien, door alles robuust en ruw te laten en door het geheel aan te vullen met vintage meubels krijg je de ultieme industriële sfeer in het interieur.

Combineer een fabriekslamp met een modern meubelstuk, zoals een stalen kast of gebruik moderne meubels in een industriële ruimte.

Alle meubels en accessoires op deze pagina kunnen jou helpen om je eigen industriële interieur te maken. Van unieke bouwlampen tot cognac lederen banken waar het ruwe leer voor een smaakvolle combinatie met de vloer kan zorgen.

Je hoeft niet in de bovenstaande gebieden te wonen om een industrieel interieur te kunnen hebben. Met de juiste industriële inspiratie, bouw jij je eigen woning volledig in deze stijl om.

Industriële/look/inspiratie/woonkamer

Bron: Madeleine @madeleineshouse72

Voor een vloer hoef je niet persee gebruik te maken van een echt houten vloer. Tegenwoordig heb je ook prachtige PVC vloeren.

In de afbeelding hierboven zie je naast een pvc vloer ook een leuk rotan stoeltje. Rotan stoelen met een metalen onderstel benadrukken het gevoel wat je hebt van raw materials zoals hout en staal. Dit is kenmerkend voor een industriële look.

Bron: @janes_homestyling

In de bovenstaande foto zie je erg goed dat je niet perse over een grote loods of loft achtige woning hoeft te beschikken voor een industrieel interieur. In een kleine woonkamer komt deze stijl ook enorm goed tot z’n recht.

Industriële/look/woonkamer/staal/robuust

Bron: @Madeleineshouse72

De bekende zwarte patronen in het wollen tapijt zijn de beroemde Marrokaanse Beni Ouarin tapijten. Let wel op, dit soort tapijten vergen regelmatige grondige schoonmaak. Vooral als je thuis honden hebt.

Industriële look/inspiratie/woonkamer/robuust/materialen

Bron: Fonq

Industriële/look/inspiratie/eetkamer

Bron: Madeleine @madeleineshouse72

Een ovale industriele tafel combineert de voordelen van een ronde tafel met die van een langwerpige tafel. Wat leuk is aan zo’n tafel is dat je met name aan de kop van de tafel dichter bij elkaar zit. Daarom is zo’n tafel ideaal voor de gezelligheid maar wat minder geschikt als eetkamertafel.

Alle producten voor in je industrieel woonruimte

Het zijn de muren en vloeren die jouw woning industrieel éxtra industrieel kunnen maken

Dat er een grote variatie aan industriële meubels is waarmee je jouw interieur industrieel kunt maken, zal geen verrassing zijn. Van stoelen met een dik stalen frame tot tafels van ruw hout of metaal: als een meubel industrieel is, zal het direct zichtbaar zijn. Zoals een industrieel wandrek of andere decoratie.

De grootste stappen op het gebied van industrieel design kan je maken door de muren (of een enkele muur) en de vloer te ‘industrialiseren’. Oftewel, haal betonverf of sierbakstenen en creëer je eigen industriële woning!