Slaap je lekkerder met een verzwaringsdeken?

Door Martijn | | Inspiratie
verzwarings-dekens-2023
Cassidy Dickens via Unsplash

Een verzwaringsdeken geeft slechte slapers kans om te ervaren wat goede nachtrust is. Door het zwaardere gewicht voelt het alsof je geknuffeld wordt. Dit heeft een positief effect op je slaap en kan stress en angst verminderen. Hierdoor slaap je beter en word je uitgerust wakker. De dekens kunnen gebruikt worden door mensen met slaapproblemen of als je simpelweg zoekt naar een comfortabele slaapervaring.

Het beste verzwaringsdeken is van Calmzy. Dit deken heeft de perfecte balans tussen zwaarte en comfort. Een verzwaringsdeken moet precies het juiste gewicht hebben. Daarom vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een verzwaringsdeken.

Best Getest

Calmzy Verzwaringsdeken

Comfortabel, veelzijdig en met een goede reden als best getest

Comfortabel, ademend en de hoogste kwaliteit. Er is geen twijfel over mogelijk: Calmzy heeft de beste verzwaringsdeken dat je op dit moment kunt kopen. Beschikbaar in alle gewichten die je wil, met meerdere soorten hoezen in allerlei kleuren.

Wat je over dit deken moet weten
 • Comfortabel en ademend
 • 100 nachten proefperiode
 • Breed aanbod gewicht en hoezen

Zoek je een verzwaringsdeken voor je kind of een tweepersoonsmodel? Dan zijn er andere dekens die onze experts aanbevelen. Het Makeover Test Instituut heeft onderzocht wat de beste verzwaringsdeken van dit moment is. Daarnaast weten onze experts precies welk gewicht je moet kopen. Zowel voor volwassenen als voor kinderen. Dat de verzwaarde deken van Calmzy als best getest is, komt omdat dit deken eenvoudig te gebruiken is. Wel is het jammer dat je alleen de maat 150x200 kunt kopen. Met twee zijslapers in bed die van dezelfde verzwaringsdeken gebruik willen maken is dat niet handig. Goed is de Calmzy deken vooral als je fijner wilt kunnen slapen zonder dat je het te warm krijgt.

Beste voor Kinderen

Litollo Kids

Ontwikkeld voor kinderen door slaapexperts

Heerlijk zacht, ademend bamboe met een slaapgarantie van 30 dagen. Met 3 kilo; ideaal voor kinderen. Door de bamboe zal je kind het ook niet snel te warm hebben.

Wat je over dit deken moet weten
 • Verminderd onrust
 • 100% ademend katoen
 • 30 dagen slaapgarantie

Ook een kind kan slecht slapen. Daarom zijn er speciaal voor kinderen ontwikkelde verzwaringsdekens. Deze dekens hebben een lager gewicht van tussen de 2 en 3 kg. Verzwaringsdekens zijn veilig voor kinderen met dit gewicht. Zwaardere dekens zijn niet goed als het om een kind gaat.

Beste voor Koppels

Nevali Tweepersoons

Premium afwerking met optimale gewichtsverdeling

Nevali loopt voorop bij tweepersoons verzwaringsdekens als het op kwaliteit en comfort aankomt. Daarbij is de tweepersoons (200 x 200 cm) verzwaringsdeken ook nog eens licht geprijsd ten opzichte van de andere aanbieders. Al met al de beste prijs-kwaliteitverhouding; iets wat Nevali kenmerkt.

Wat je over dit deken moet weten
 • Extra zwaar (voor koppels)
 • Extra groot (200 bij 200 cm)
 • 30 dagen proefslapen
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren

De meeste verzwaringsdekens zijn 150 cm breed en 200 cm lang. Als je met twee personen onder de deken wilt liggen, is dat natuurlijk te klein. Daarnaast moet het gewicht hoger zijn dan een enkel deken. Daarom bevelen we voor twee personen de Nevali verzwaringsdeken aan.

Beste van Bamboe

Litollo Bamboe Verzwaringsdeken

Het koelste en duurzame deken van bamboe

De originele bamboe verzwaringsdeken. Die ruimschootse ervaring die Litollo heeft met bamboe verzwaringsdekens zie je terug in de ongeëvenaarde kwaliteit. Het materiaal is te omschrijven als een satijn-achtige stof en voelt heerlijk koel aan. Perfect voor mensen die het wat sneller warm hebben in bed!

Wat je over dit deken moet weten
 • Gemaakt van kwalitatief bamboevezel
 • Blijft koel, ook tijdens hete dagen
 • De originele bamboe verzwaringsdeken

Voor sommige slechte slapers is een bamboe verzwaringsdeken fijner omdat er van andere materialen dan reguliere dekens gebruik wordt gemaakt. In plaats van polyester wordt bamboevezel voor de hoes gebruikt. Dat is goed, want het is een stuk duurzamer.

Mooiste Deken

Kalm Verzwaringsdeken

Premium deken waarbij aan ieder detail is gedacht

Hoge kwaliteit voor het beste resultaat, met een prijskaartje. Premium look en feel en ongeëvenaarde kwaliteit en service ten opzichte van andere aanbieders. Door de 100 nachten proefperiode heb je ook nog eens ruimschoots de tijd om het uit te proberen.

Wat je over dit deken moet weten
 • Premium uitstraling en kwaliteit
 • Keuze uit meerdere hoezen
 • 100 nachten proefperiode

Om dit te bepalen, is er onderzoek gedaan naar de materialen, gewicht en design. Daarnaast hebben we verschillende verzwaringsdekens naar onze trouwe lezers opgestuurd zodat we alle ervaringen met je kunnen delen.

Werkt een verzwaringsdeken echt?

Ja, volgens onder andere dit onderzoek dat uitgevoerd is door de wetenschappers van de American Occupational Therapy Association laten verzwaringsdekens je makkelijker in slaap vallen door een geborgen gevoel te geven. Zo lijkt het er volgens onderzoekers op dat gevoelens van angst en stress met een verzwaringsdeken worden verminderd. Ook zijn er tal van ervaringen die hier een beter inzicht over geven.

Kathryn Eron van de University of North Carolina geeft daarnaast aan dat ze ook mensen kunnen helpen die last hebben van slapeloosheid of nachtelijke onrust: “Een verzwaringsdeken geeft mogelijk net dat stukje kalmte dat nodig is om sommige mensen goede nachtrust te bieden”.

Waarom slaap je beter met een verzwaringsdeken?

Uit onderzoek is gebleken dat de druk van een verzwaringsdeken voor een toename in serotonine zorgt. Serotonine is een stofje in het lichaam dat voor een rustig en gelukkig gevoel zorgt. Lange tijd werd het verzwaringsdeken vooral door therapeuten als behandeling voor gedragsproblemen bij kinderen en volwassenen gebruikt zoals ADHD en autisme (Bron: Harvard Health)

Het verzwaringsdeken geeft onbewust dat warme en vertrouwde gevoel. Daardoor ontstaat een gevoel van geluk en rust waardoor je mogelijk sneller in slaap valt. Een verzwaringsdeken lost geen medische problemen op. Wel kan het je helpen minder te piekeren of wakker te liggen.

Als je de ervaringen doorneemt, valt op dat verzwaringsdekens om de volgende redenen worden gebruikt (Let op: vrijwel alle voorbeelden zijn niet goed genoeg wetenschappelijk bewezen):

 • Nachtangst volwassenen
 • Minder stress
 • Autisme (kinderen)
 • ADHD (kinderen)
 • PTSS
 • Fibromyalgie
 • Parkinson
 • Dementie
 • Zwangerschap
 • Rust
 • Artrose
 • Diabetes
 • Snurken

We herhalen het voor de zekerheid nog maar een keer. Alle bovenstaande redenen zijn niet wetenschappelijk bewezen. Een aantal punten is weliswaar enkele keren in onderzoek getest, maar nog niet voldoende om officieel herkend te worden als hulpmiddel. Dat neemt niet weg dat een verzwaringsdeken goed kan zijn om eens uit te proberen. Neem altijd met een medisch professional contact op als je vragen hebt.

Waar moet je bij een verzwaarde deken op letten?

Verzwaarde dekens bestaan er in verschillende soorten en maten. Voor volwassenen en kinderen zijn er specifieke soorten met een eigen gewicht en comfort. De dekens voelen in eerste instantie misschien wat zwaar aan maar zijn dat eigenlijk niet.

Dat komt doordat onder andere het beste verzwaringsdeken uit onze test met glazen balletjes gevuld is. Goedkope alternatieven zijn met plastic granulaat balletjes gevuld, wat door sommige testers als minder prettig ervaren wordt. Wil je een verzwaringsdeken kopen? Let dan vooral op de volgende drie punten:

 • Kies het juiste gewicht. Experts adviseren om een gewicht (in kg) te kiezen dat ongeveer een tiende van het lichaamsgewicht is. Hoeveel deken je dus nodig hebt, is snel te berekenen. Als je 70 kg weegt, is een verzwaringsdeken met een gewicht van 7 kilo dus perfect.
 • Voorkom te grote dekens. Het is niet verstandig om een verzwaringsdeken te kopen dat over de zijdes van het bed hangt. Het extra gewicht kan namelijk ervoor zorgen dat het deken gedurende de nacht van het bed afglijdt. Daarnaast is het gewicht per vierkante meter kleiner wanneer het deken groter is en dat wil je juist niet.
 • Ervaringen van andere mensen. Blader altijd de ervaringen van huidige gebruikers door. Dit geeft je een beter idee van het nut van het deken als het over een langere periode gebruikt is. Je kunt verschillende ervaringen aan het einde van deze pagina lezen. Of je kiest een verzwaringsdeken die door ons als beste is getest 😉

Beste verzwaringsdeken: Calmzy Verzwaringsdeken

De verzwaarde dekens van het merk Calmzy behoren tot de beste verzwaringsdekens van het moment. De eenpersoons versie (150 x 200 cm) is te verkrijgen in de gewichten 6, 7, 8, 9 & 10 kg. Calmzy is de meest verkochte verzwaringsdeken van de Benelux, en die ervaring zie je absoluut terug in hun kwaliteit en service. Met de 100 nachten proefperiode kan je eigenlijk niet de mist ingaan met een Calmzy.

De deken is gemaakt van ademende stof van 100% katoen. De micro-glasparels zijn gelijkmatig verdeeld over dit 7-laags premium deken, zodat een optimale temperatuur gecreëerd wordt. Op deze manier drukt de deken tevens gelijkmatig op de zenuwen in het lichaam. Daarnaast geeft de deken een knuffelgevoel, waarbij het lijkt alsof iemand je stevig vasthoudt.

Kortom, deze verzwaringsdeken is zo ontworpen dat je een betere nachtrust ervaart. De verzwaringsdeken en hoes zijn uitwasbaar (niet geschikt voor droger), wat een groot voordeel is voor het gebruiksgemak. Al met al is het een goede keuze voor iedereen die de beste verzwaringsdeken zoekt. Dit met een 100 nachten proefperiode!

Beste kind verzwaringsdeken: Litollo Kids

Kinderen kunnen veel baat hebben bij een verzwaringsdeken. Ze slapen er rustiger van, vallen gemakkelijker in slaap en hebben minder last van concentratieproblemen. Kies voor het beste voor je kind deze Litollo Kids verzwaringsdeken van 4 kilo. Het formaat van dit luxe, ademende verzwaringsdeken is 100 x 150 centimeter. Dat klinkt klein, maar het doel is om het lichaam van je kind te bedekken, en niet meer dan dat.

Deze Litollo Kids is ontwikkeld door slaapexperts. Bij aankoop krijg je 30 dagen slaapgarantie, dus je kind heeft zat tijd om deze verzwaringsdeken te proberen.

Duurzaamheid en kwaliteit staat hoog in het vaandel bij deze verzwaringsdeken. Hij is milieuvriendelijk geproduceerd en gemaakt van 100% hoogwaardig ademend bamboe. De hypo-allergene natuurlijke micro-glasparels zijn gelijkmatig verdeeld over het deken. Je kunt hem wassen op 30 graden. Een ideale keuze voor kinderen van rond de 35 tot 50 kilo.

Beste koppels verzwaringsdeken: Nevali Tweepersoons

Koppels opgelet, ervaar samen een betere nachtrust met deze Nevali. Door de diepe druk stimulatie vallen jullie sneller en dieper in slaap, zonder de hele nacht te woelen en daardoor elkaar wakker te houden. Het formaat van het verzwaringsdeken is 200 x 200 centimeter. Het gewicht is 13 kilo; perfect voor twee mensen van tussen de 65 en 85 kg.

Dit verzwaarde deken is gemaakt van slijtvast katoen voor langdurig comfort. Het gewicht is goed verdeeld en de naden zijn extra goed gestikt om blijvende kwaliteit te kunnen waarborgen. Hij is uitwasbaar (geen droger), maar door het gewicht zouden wij wel aanbevelen om het bij een wasserette neer te leggen.

Is een van jullie twee geen verzwaringsdeken gewend? Dan is het goed om zelf de voordelen te ervaren. Met deze Nevali kun je 30 dagen proefslapen. Bevalt het niet, dan kun je hem gratis retourneren.

Beste bamboe verzwaringsdeken: Litollo Eenpersoons Verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken geeft over het algemeen wat meer warmte dan een standaard deken. Niet als het aan deze Litollo bamboe verzwaringsdeken ligt. Dit zwaartedeken is gemaakt van koel materiaal, zodat je profiteert van de voordelen van het verzwaard deken, zonder het bed uit te zweten. Een goede keuze voor hete zomernachten!

Hoe werkt dat dan? De bamboevezel absorbeert warmte en zweet. Het materiaal heeft als eigenschap om het vocht vervolgens naar de oppervlakte te transporteren, waarna het vocht verdampt. Hierdoor blijft het onder de dekens de hele nacht koel. Zelfs in de zomer.

Dit uitwasbare, therapeutische verzwaringsdeken heeft een formaat van 150 x 200 centimeter en heeft een gewicht van tussen de 8 en 13 kilo. De Litollo zwaartedeken is perfect voor iedereen met een lichaamsgewicht tussen de 65 en 85 kilo.

Mooiste verzwaringsdeken: Kalm Verzwaringsdeken

Een deken moet natuurlijk vooral comfortabel zijn, maar het oog wil ook wat. Met deze Kalm Verzwaringsdeken verenig je het beste van beide werelden. Hij is comfortabel en ziet er ook nog eens luxe uit. Met de koningsblauwe rand rondom het witte, uniek-gestikte katoen is dit een volwaardige toevoeging aan je slaapkamer.

Bij dit Kalm zware deken heb je genoeg keuze. Hij weegt tussen de 6 en 10 kilo (kan je kiezen) en heeft een afmeting van 140 x 200 of 200 x 200 centimeter. Door het unieke stikpatroon houdt de Kalm verzwaringsdeken het net een paar jaar langer vol dan anderen - en dit ziet er ook nog eens luxe uit!

Deze verzwaringsdeken behoort tot de premium aankopen. Je kunt hem wassen op 30 graden (niet in droger). Een kwalitatief hoogstandje met een wat hogere investering, maar wel een waar je lang plezier van hebt, ook op langere termijn.

Hoe zwaar moet mijn verzwaringsdeken zijn?

Een verzwaringsdeken moet een gewicht van 10% van jouw lichaamsgewicht zijn. Het juiste gewicht deken voor iemand met een lichaamsgewicht van 100 kg, is dus 10 kilo. Zonder voldoende diepe druk ervaar je de voordelen van zelfs het beste verzwaringsdeken niet.

Volwassenen: gewicht moet 10% van lichaamsgewicht zijn

Kinderen: gewicht moet 7,5% van het lichaamsgewicht zijn (in samenspraak met huisarts)

Hoe zwaar je ook bent, er is altijd een gewicht deken te vinden dat bij jou past. Tot zover bekend is het mogelijk meerdere dekens over elkaar te leggen om iedere zwaarte te bereiken.

Kun je dan nog wel lekker slapen?

Veel mensen vragen zich af of je met een verzwaringsdeken lekker kunt slapen. Volgens de meeste ervaringen ga je juist beter slapen. De Amerikanen noemen het gekscherend The Hug Machine. Een verzwaard deken dat als best getest is, geeft je het gevoel dat je geliefd wordt. Dit verlaagt het effect van stress en nachtangst bij volwassenen. Zelfs als het warm is.

Om zo lekker mogelijk met een verzwaringsdeken te slapen, raden we je aan de volgende tips te volgen:

 1. Leg de deken volledig aan jouw kant
 2. Zorg dat het niet verschuift
 3. Maak je kamer helemaal donker
 4. Stop het deken in je bed om schuiven te voorkomen
 5. Gebruik in de zomer alleen het verzwaringsdeken met hoes

Krijg je een vergoeding van de zorgverzekering voor een verzwaringsdeken?

Nee, op dit moment is het niet mogelijk om een vergoeding vanuit de zorgverzekering te krijgen voor het aanschaffen van een verzwaringsdeken. Hoewel er steeds meer vergoedingen komen die gerelateerd zijn aan slapen, valt een verzwaard deken momenteel nog onder therapeutische oplossingen.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een verzwaringsdeken diverse voordelen biedt, maar zorgverzekeringen willen graag meer aanvullend wetenschappelijk bewijs alvorens zij het in het aanvullend verzekeringspakket opnemen.

Gelukkig zijn verzwaringsdekens al voor prijzen te verkrijgen die vergelijkbaar zijn met ‘normale’ dekens. Snuffel nog eens door onze top vijf beste zware dekens, want daar vind je een aantal kwalitatieve opties onder de €100.

Je kunt een verzwaringsdeken niet testen, wel huren

Wil je een verzwaringsdeken uitproberen zonder dat het meteen nodig is om er een te kopen? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je: op dit moment zijn er geen winkels of merken bekend waar je een verzwaringsdeken kunt testen.

Wel zijn er verschillende initiatieven op komst waar het huren van het deken vanaf twee weken mogelijk is. Dit voor een weliswaar wat hoger bedrag voor korte en lange tijd. Hierdoor kun je dus alsnog binnen twee weken het deken uitproberen en -testen zonder dat je er meteen aan vast zit.

Dit is waarom je niet een tweedehands verzwaringsdeken moet kopen

Een tweedehands verzwaringsdeken van Marktplaats is een goede manier om goedkoop klaar te zijn. Verstandig is het niet. Het deken kan namelijk op termijn slijten. Vooral bij slecht onderhoud, bestaat de kans dat het deken niet meer dat doet waarvoor je het koopt. Je kunt daarom beter net wat dieper in de buidel tasten zodat je geen tweedehands verzwaringsdeken hoeft te kopen.

verzwaringsdeken-bol

Anti-stress deken, zwaartekracht deken, gravity deken en weighted blanket

Een van de meest verwarrende aspecten aan de verzwaringsdeken is dat het onder verschillende namen bekend staat. Het gaat in principe altijd om hetzelfde. Voorbeelden van benamingen zijn:

 • Zwaartedeken
 • Zwaar dekbed
 • Weighted blanket
 • Zwaartekracht deken
 • Gravity (deken of blanket)
 • Anti-stress deken

Veel gestelde vragen

We hebben gemerkt dat er veel vragen bij onze lezers zijn over de dekens. Omdat we niet alle vragen inhoudelijk in de bovenstaande tekst kunnen beantwoorden, doen we dat kort en bondig in het volgende overzicht.

Welke vulling voor verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken heeft een vulling van kleine balletjes. Voor het beste resultaat, worden kleine glazen balletjes geadviseerd. Plastic balletjes kunnen als goedkoop alternatief worden gebruikt. Let wel op dat dit voor verminderde prestaties kan zorgen.

Kan je het verzwaringsdeken wassen?

Ja, sommige dekens kun je wassen. Het beste verzwaringsdeken uit de grote Makeover-test is hier een voorbeeld van. Op zowel het label als in de producttekst van het deken waar je in geïnteresseerd bent, is te vinden of het deken te wassen is. Als je twijfelt kun je het best contact opnemen met de verkoper.

Hoe maak je een verzwaringsdeken schoon?

Is je verzwaringsdeken vies doordat er bijvoorbeeld eten op gevallen is? Of heb je gewoon het warm gehad en veel gezweet? Dan kan je het een licht wasje geven. Let wel op dat dit niet bij ieder deken mogelijk is, dit kun je controleren op het label.

Hoe zwaar moet mijn verzwaringsdeken zijn?

Je verzwaringsdeken moet ongeveer 10 procent van je gewicht zijn. Als je tussen de 60 en 80 kilo weegt, is een deken van 7 kilogram perfect.

Wat doet een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken geeft je meer comfort door diepe druk op je lichaam. Hierdoor voelt het alsof je geknuffeld wordt en kom je sneller tot rust. Dat zorgt er weer voor dat je sneller in slaap valt.

Wat voor maat verzwaringsdeken heb ik nodig?

Waarschijnlijk 150x200 cm. Het fijnste is toch om niet met een bedpartner tegelijk van dezelfde verzwaringsdeken gebruik te maken. Dat komt goed uit, want er zijn nauwelijks tweepersoons modellen te koop. Alleen Nevali heeft een goed 2 persoons verzwaringsdeken.

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

Je legt een verzwaringsdeken onder je normale deken. Vervolgens doe je het licht uit, zorg je dat er geen afleiding is en ga je lekker onder de verzwaarde deken slapen. Je kunt je in dit deken wikkelen maar dat is niet zo fijn.

Hoe droog je een verzwaringsdeken?

Door het zo lang mogelijk uit te laten hangen. Een verzwaringsdeken mag absoluut niet in de droger. De kans is groot dat de deken daarna onbruikbaar is of veel van zijn kracht verloren heeft.

Wat zit er in het deken?

Zoals je hebt kunnen lezen zitten er kleine balletjes in het deken. Het beste verzwaringsdeken uit onze test is met glazen balletjes gevuld . Goedkope alternatieven zijn met granulaat kunststof korrels/balletjes gevuld.

Waar vind ik ze in de aanbieding?

Je kunt een verzwaringsdeken aanbieding vinden bij Bol.com en in het best getest lijstje. Nummer drie van deze lijst is de beste aanbieding van dit moment. Wij werken de aanbiedingen regelmatig bij.

Wat is een therapeutische verzwaringsdeken?

Dit is in principe hetzelfde als het normale deken. Tot zover bekend zijn er geen speciale therapeutische varianten. De werking, vulling en verdere samenstelling van een therapeutisch deken is kortom hetzelfde.

Vanaf welke leeftijd?

Een klein aantal verzwaringsdekens zijn voor jonge kinderen vanaf 4 jaar geschikt. Toch raden we aan pas vanaf jongvolwassenen een verzwaringsdeken te gebruiken.

Wat is de beste verzwaringsdeken?

We zijn van mening dat op dit moment Calmzy de beste verzwaringsdeken heeft. Dit is in lijn met de ervaringen van onze bezoekers en ervaringen te vinden op Bol.

Is een verzwaringsdeken een leuk cadeau?

Een verzwaringsdeken is een geschikt cadeau voor een housewarming. Het is een creatief cadeau met persoonlijke tint. Bedenk wel goed dat een verzwaringsdeken wel welkom moet zijn. Dit kun je vooraf eenvoudig bij de ontvanger pijlen door te vragen naar de nachtrust.

Werkt een verzwaringsdeken voor HSP?

Op diverse websites is te vinden dat het verzwaringsdeken positieve invloed zou op hoogsensitieve personen, oftewel HSP (High Sensitive Person). Of dit zo is, is niet aan ons team om te beantwoorden. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met een expert.

Werkt een elektrische deken niet beter dan een verzwaringsdeken?

Het makkelijke antwoord is nee. Een elektrische deken heeft namelijk niet het verzwaarde effect van een verzwaringsdeken. Het effect van een verzwaringsdeken is juist dat je door de extra diepe druk beter slaapt. Een elektrische heeft als voordeel dat het je warm houdt, maar is niet verzwaard en geeft dus geen diepe druk. Ook wollen dekens kunnen hiervoor gekozen worden.

Is een verzwaringsdeken niet te warm?

Een verzwaringsdeken is in de zomer warm. Dat is een feit waar je niet omheen kan. Dat betekent niet dat het te warm is. Vaak zorgt het alsnog voor betere nachtrust omdat de voordelen groter dan de nadelen zijn. Verzwaarde dekens zijn voor kinderen jonger dan 16 in de zomer wel af te raden.

Wetenschappelijke bronnen

Diverse wetenschappelijke bronnen zijn gebruikt voor de totstandkoming van dit artikel. Mochten er fouten in ons artikel zitten, horen we dat graag. Dan passen we het artikel aan. De nog niet eerder vermelde bronnen zijn hieronder te vinden:

Ackerley R, Badre G, Olausson H (2015) Positive Effects of a Weighted Blanket on Insomnia. J Sleep Med Disord 2(3): 1022.

Brian Mullen BS, Tina Champagne MEd, OTR/L, Sundar Krishnamurty PhD, Debra Dickson APRN, BC & Robert X. Gao PhD (2008) Exploring the Safety and Therapeutic Effects of Deep Pressure Stimulation Using a Weighted Blanket, Occupational Therapy in Mental Health, 24:1, 65-89,

Anxiety and stress weighing heavily at night? A new blanket might help, Harvard Healthy Publishing

Lin HY, Lee P, Chang WD, Hong FY. Effects of weighted vests on attention, impulse control, and on-task behavior in children with attention deficit hyperactivity disorder. Am J Occup Ther. 2014 Mar-Apr;68(2):149-58. doi: 10.5014/ajot.2014.009365. PMID: 24581401