Dit zijn de beste verzwaringsdekens van dit moment

Een verzwaringsdeken geeft slechte slapers een kans om eindelijk weer te ervaren wat goede nachtrust is. Door de druk van de verzwaarde deken voelt het alsof je geknuffeld wordt. Dit heeft een positief effect op je slaap en kan stress en angst verminderen. Hierdoor slaap je beter en word je uitgerust wakker.

Onze experts hebben onderzocht dat nudi het beste verzwaringsdeken van dit moment heeft. Daarnaast weten onze experts precies welk gewicht je moet kopen. Zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Om dit te bepalen, is er onderzoek gedaan naar de materialen, gewicht en design. Daarnaast hebben we verschillende verzwaringsdekens naar onze trouwe lezers opgestuurd zodat we alle ervaringen met je kunnen delen.

Beste verzwaringsdeken: nudi knuffelmaatje

“Comfortabel, ademend en betaalbaar. Er is geen twijfel over mogelijk: nudi heeft het beste verzwaringsdeken dat je op dit moment kunt kopen”

Beste kind verzwaringsdeken: Noxie Premium Kind

“Heerlijk zacht ademend katoen met een slaapgarantie van 30 dagen. Met 4 kilo ideaal voor kinderen voor een zacht prijsje.”

Beste koppels verzwaringsdeken: Søvnborg

“Extra gewicht verzwaard deken om ook door koppels gebruikt te kunnen worden. 30 dagen proefslapen en verkrijgbaar in meerdere, stijlvolle kleuren.”

Beste bamboe verzwaringsdeken: Kustaa Bamboe

“Hoogwaardig bamboevezel voor maximaal effect. Zelfs in de zomer blijft dit verzwaringsdeken koel en heerlijk warm in de winter. In twee stijlvolle kleuren te koop.”

Mooiste verzwaringsdeken: SensoLife Deluxe

“Hoge kwaliteit voor het beste resultaat met een prijskaartje. Premium look and feel en verkrijgbaar in meerdere kleuren en patronen.”

Werkt een verzwaringsdeken echt?

Ja, volgens onder andere dit onderzoek dat uitgevoerd is door de wetenschappers van de American Occupational Therapy Association laten verzwaringsdekens je makkelijker in slaap vallen door een geborgen gevoel te geven. Zo lijkt het er volgens onderzoekers op dat gevoelens van angst en stress met een verzwaringsdeken worden verminderd.

Kathryn Eron van de University of North Carolina geeft daarnaast aan dat ze ook mensen kunnen helpen die last hebben van slapeloosheid of nachtelijke onrust: “Een verzwaringsdeken geeft mogelijk net dat stukje kalmte dat nodig is om sommige mensen goede nachtrust te bieden”.

Waarom slaap je beter met een verzwaringsdeken?

Uit onderzoek is gebleken dat de druk van een verzwaringsdeken voor een toename in serotonine zorgt. Serotonine is een stofje in het lichaam dat voor een rustig en gelukkig gevoel zorgt. Lange tijd werd het verzwaringsdeken vooral door therapeuten als behandeling voor gedragsproblemen bij kinderen en volwassenen gebruikt zoals ADHD en autisme (Bron: Harvard Health)

Het verzwaringsdeken geeft onbewust dat warme en vertrouwde gevoel. Daardoor ontstaat een gevoel van geluk en rust waardoor je mogelijk sneller in slaap valt. Een verzwaringsdeken lost geen medische problemen op. Wel kan het je helpen minder te piekeren of wakker te liggen.

Als je de ervaringen doorneemt, valt op dat verzwaringsdekens om de volgende redenen worden gebruikt (Let op: veel is niet wetenschappelijk bewezen):

 • Nachtangst volwassenen
 • Minder stress
 • Autisme (kinderen)
 • ADHD (kinderen)

Waar moet je bij een verzwaarde deken op letten?

Verzwaarde dekens bestaan er in verschillende soorten en maten. Voor volwassenen en kinderen zijn er specifieke soorten met een eigen gewicht en comfort. De dekens voelen in eerste instantie misschien wat zwaar aan maar zijn dat eigenlijk niet.

Dat komt doordat onder andere het beste verzwaringsdeken uit onze test met glazen balletjes gevuld is. Goedkope alternatieven zijn met plastic granulaat balletjes gevuld, wat door sommige testers als minder prettig ervaren wordt. Wil je een verzwaringsdeken kopen? Let dan vooral op de volgende drie punten:

 • Kies het juiste gewicht. Experts adviseren om een gewicht (in kg) te kiezen dat ongeveer een tiende van het lichaamsgewicht is. Hoeveel deken je dus nodig hebt, is snel te berekenen. Als je 70 kg weegt, is een verzwaringsdeken met een gewicht van 7 kilo dus perfect.
 • Voorkom te grote dekens. Het is niet verstandig om een verzwaringsdeken te kopen dat over de zijdes van het bed hangt. Het extra gewicht kan namelijk ervoor zorgen dat het deken gedurende de nacht van het bed afglijdt. Daarnaast is het gewicht per vierkante meter kleiner wanneer het deken groter is en dat wil je juist niet.
 • Ervaringen van andere mensen. Blader altijd de ervaringen van huidige gebruikers door. Dit geeft je een beter idee van het nut van het deken als het over een langere periode gebruikt is. Je kunt verschillende ervaringen aan het einde van deze pagina lezen. Of je kiest een verzwaringsdeken die door ons als beste is getest 😉
slaapcity-verzwaringsdeken

Beste verzwaringsdeken: Nudi Knuffelmaatje verzwaringsdeken

Dit verzwaarde deken van het merk nudi behoort tot de beste verzwaringsdekens van het moment. Met een afmeting van 150 x 200 centimeter en een gewicht van 7 kilo sluit dit verzwaringsdeken perfect aan bij volwassenen met een lichaamsgewicht van 60 kg tot 95 kilo.

De deken is gemaakt van ademende stof van 100% polyester. De micro-glasparels zijn gelijkmatig verdeeld over dit 7-laags premium deken, zodat een optimale temperatuur gecreëerd wordt. Op deze manier drukt het deken tevens gelijkmatig op de zenuwen in het lichaam. Daarnaast geeft het deken een knuffelgevoel, waarbij het lijkt alsof iemand je stevig vasthoudt.

Kortom, dit deken is zo ontworpen dat je een betere nachtrust ervaart. Het deken is uitwasbaar (niet geschikt voor droger), wat een groot voordeel is voor het gebruiksgemak. Al met al is het een goede keuze voor iedereen die een verzwaringsdeken zoekt aan een uitstekende prijs-kwaliteit. Dit met 5 jaar garantie!

Waarom dit het beste verzwaringsdeken is:

 • Comfortabel en ademend
 • Gelijkmatig verdeelde micro-glasparels
 • Hoge prijs-kwaliteit
 • Extra korting met MAKEOVER1O kortingscode!
kind-verzwaringsdeken

Beste kind verzwaringsdeken: Noxie Premium Kind

Kinderen kunnen veel baat hebben bij een verzwaringsdeken. Ze slapen er rustiger van, vallen gemakkelijker in slaap en hebben minder last van concentratieproblemen. Kies voor het beste voor je kind met deze Noxie Premium van 4 kilo. Het formaat van dit grijze, eenpersoons verzwaringsdeken is 100 x 150 centimeter.

Deze Noxie Premium is bij uitstek geschikt voor kinderen die snel geprikkeld worden, bijvoorbeeld door ADHD of ASS. Hij is ontwikkelt door slaapexperts. Bij aankoop krijg je 30 dagen slaapgarantie, dus laat je kind vrijblijvend ervaren wat de voordelen zijn van dit fijne verzwaringsdeken.

Duurzaamheid en kwaliteit staat hoog in het vaandel bij dit verzwaringsdeken. Hij is milieuvriendelijk geproduceerd en gemaakt van 100% hoogwaardig ademend katoen. De hypoallergene natuurlijke micro-glasparels zijn gelijkmatig verdeeld. Je kunt hem wassen op 30 graden. Een ideale keuze voor kinderen van rond de 35 tot 50 kilo.

Waarom dit het beste verzwaringsdeken voor kinderen is:

 • Verminderd onrust
 • 100% ademend katoen
 • 30 dagen slaapgarantie
sovnborg-deken

Beste koppels verzwaringsdeken: Søvnborg

Koppels opgelet, ervaar samen een betere nachtrust met deze Søvnborg. Door de diepe druk stimulatie vallen jullie sneller en dieper in slaap, zonder de hele nacht te woelen en daardoor elkaar wakker te houden. Het formaat van het verzwaringsdeken is 150 x 200 centimeter. Het gewicht is 9 kilo.

Dit verzwaarde deken is gemaakt van slijtvast katoen voor langdurig comfort. Het gewicht is goed verdeeld en de naden zijn extra goed gestikt om blijvende kwaliteit te kunnen waarborgen. Hij is uitwasbaar (geen droger) en is verkrijgbaar in wit en verschillende tinten grijs. Zo match je de kleur perfect bij de slaapkamer.

Is een van jullie twee geen verzwaringsdeken gewend? Dan is het goed om zelf de voordelen te ervaren. Met deze Søvnborg kun je 30 dagen proefslapen. Bevalt het niet, dan kun je hem gratis retourneren.

Waarom dit het beste verzwaringsdeken voor koppels is:

 • Extra zwaar (voor koppels)
 • 30 dagen proefslapen
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren
bamboe-verzwaarde-deken

Beste bamboe verzwaringsdeken: Kustaa Bamboe

Een verzwaringsdeken geeft over het algemeen wat meer warmte dan een standaard deken. Niet als het aan dit Kustaa Bamboe verzwaringsdeken ligt. Dit zwaartedeken is gemaakt van koel materiaal, zodat je profiteert van de voordelen van het verzwaard deken, zonder het bed uit te zweten. Een goede keuze voor hete zomernachten!

Hoe werkt dat dan? De bamboevezel absorbeert warmte en zweet. Het materiaal heeft als eigenschap om het vocht vervolgens naar de oppervlakte te transporteren, waarna het vocht verdampt. Hierdoor blijft het onder de dekens de hele nacht koel. Zelfs in de zomer.

Dit uitwasbare, therapeutische verzwaringsdeken heeft een formaat van 152 x 203 centimeter en heeft een gewicht van 6,75 kilo. De Kustaa zwaartedeken is perfect voor iedereen met een lichaamsgewicht tussen de 65 en 85 kilo. Je hebt keuze tussen antraciet en crèmekleur.

Waarom dit het beste bamboe verzwaringsdeken is:

 • Gemaakt van kwalitatief bamboevezel
 • Blijft koel, ook tijdens hete dagen
 • Verkrijgbaar in twee kleuren
mooi-verzwaard-deken

Mooiste verzwaringsdeken: SensoLife Deluxe

Een deken moet natuurlijk vooral comfortabel zijn, maar het oog wil ook wat. Met deze SensoLife Deluxe verenig je het beste van beide werelden. Hij is comfortabel en ziet er ook nog eens mooi uit. Je kies tussen wit, grijs en mintblauw. De zachte, glanzende stof heeft een luxe uitstraling.

Dit SensoLife zware deken is wat groter en zwaarder. Hij weegt 12 kilo en heeft een afmeting van 200 x 200 centimeter. Het is daarom een uitstekende keuze voor koppels met een kingsize bed. De glaskorrels zijn gelijkmatig verdeeld, zodat jullie beide optimaal van de voordelen van dit verzwaard deken profiteren.

Dit verzwaringsdeken met fluwelen look behoort tot de premium aankopen. Je kunt hem wassen op 30 graden (niet in droger). Een kwalitatief hoogstandje met een wat hogere investering, maar wel een waar je lang plezier van hebt, ook op langere termijn.

Waarom dit het mooiste verzwaringsdeken is:

 • Premium uitstraling en kwaliteit
 • Verkrijgbaar in drie kleuren
 • Past bij kingsize bedden

Hoe zwaar moet mijn verzwaringsdeken zijn?

Een verzwaringsdeken moet een gewicht van 10% van jouw lichaamsgewicht zijn. Het juiste gewicht deken voor iemand met een lichaamsgewicht van 100 kg, is dus 10 kilo. Zonder voldoende diepe druk ervaar je de voordelen van zelfs het beste verzwaringsdeken niet.

Volwassenen: gewicht moet 10% van lichaamsgewicht zijn

Kinderen: gewicht moet 7,5% van het lichaamsgewicht zijn (in samenspraak met huisarts)

Hoe zwaar je ook bent, er is altijd een gewicht deken te vinden dat bij jou past. Tot zover bekend is het mogelijk meerdere dekens over elkaar te leggen om iedere zwaarte te bereiken.

Kun je dan nog wel lekker slapen?

Veel mensen vragen zich af of je met een verzwaringsdeken lekker kunt slapen. Volgens de meeste ervaringen ga je juist beter slapen. De Amerikanen noemen het gekscherend The Hug Machine. Een verzwaard deken dat als best getest is, geeft je het gevoel dat je geliefd wordt. Dit verlaagt het effect van stress en nachtangst bij volwassenen. Zelfs als het warm is.

Om zo lekker mogelijk met een verzwaringsdeken te slapen, raden we je aan de volgende tips te volgen:

 1. Leg de deken volledig aan jouw kant
 2. Zorg dat het niet verschuift
 3. Maak je kamer helemaal donker
 4. Stop het deken in je bed om schuiven te voorkomen
 5. Gebruik in de zomer alleen het verzwaringsdeken met hoes

Krijg je een vergoeding van de zorgverzekering voor een verzwaringsdeken?

Nee, op dit moment is het niet mogelijk om een vergoeding vanuit de zorgverzekering te krijgen voor het aanschaffen van een verzwaringsdeken. Hoewel er steeds meer vergoedingen komen die gerelateerd zijn aan slapen, valt een verzwaard deken momenteel nog onder therapeutische oplossingen.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een verzwaringsdeken diverse voordelen biedt, maar zorgverzekeringen willen graag meer aanvullend wetenschappelijk bewijs alvorens zij het in het aanvullend verzekeringspakket opnemen.

Gelukkig zijn verzwaringsdekens al voor prijzen te verkrijgen die vergelijkbaar zijn met ‘normale’ dekens. Snuffel nog eens door onze top vijf beste zware dekens, want daar vind je een aantal kwalitatieve opties onder de €100.

Zelf maken? Dat kan met deze DIY-tutorials

Ben je creatief aangelegd? Overweeg dan om zelf een verzwaringsdeken te maken. Dat klinkt misschien lastig, maar het is zeker te doen! Groot voordeel is dat het enerzijds voordeliger is en dat je anderzijds het formaat, het gewicht en de stof helemaal zelf kunt bepalen. Hoe werkt een verzwaringsdeken maken?

 1. Kies een stof;
 2. Bepaal maat en gewicht;
 3. Bestel granulaat: dit is de vulling, je kunt dit per kilo bestellen.

Om het deken gelijkmatig met granulaat te verdelen, naai je zelf de banen en vul je ze gelijkmatig op. Houd bij de keuze voor het gewicht ook rekening met het gewicht van de stof. Vaak weegt dit ongeveer 1 kilo, dus als je bijvoorbeeld een verzwaringsdeken van 7 kilo wilt dan vul je hem op met 6 kilo granulaat.

TIP: om het nog makkelijker te maken is het ook mogelijk om een zelfmaakpakket met de gewenste stof, granulaat en patroon verzwaringsdeken te bestellen. Ontdek hier de keuze uit stoffen voor kant-en-klare zelfmaakpakketten.

Je kunt een verzwaringsdeken niet testen, wel huren

Wil je een verzwaringsdeken uitproberen zonder dat het meteen nodig is om er een te kopen? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je: op dit moment zijn er geen winkels of merken bekend waar je een verzwaringsdeken kunt testen.

Wel zijn er verschillende initiatieven op komst waar het huren van het deken vanaf twee weken mogelijk is. Dit voor een weliswaar wat hoger bedrag voor korte en lange tijd. Hierdoor kun je dus alsnog binnen twee weken het deken uitproberen en -testen zonder dat je er meteen aan vast zit.

Dit is waarom je niet een tweedehands verzwaringsdeken moet kopen

Een tweedehands verzwaringsdeken van Marktplaats is een goede manier om goedkoop klaar te zijn. Verstandig is het niet. Het deken kan namelijk op termijn slijten. Vooral bij slecht onderhoud, bestaat de kans dat het deken niet meer dat doet waarvoor je het koopt. Je kunt daarom beter net wat dieper in de buidel tasten zodat je geen tweedehands verzwaringsdeken hoeft te kopen.

verzwaringsdeken-bol

Verzwaringsdeken ervaringen op een rij

Ervaringen van échte gebruikers zoals jou geven je een veel beter idee van verzwaringsdekens. Je zult onze eigen test vast als handig ervaren hebben. Toch kan het niet anders dan dat je vast benieuwd bent naar mensen die dagelijks een verzwaringsdeken gebruiken om hun nachtrust te verbeteren. Merken als Swiss Night, SlaapCity, Kustaa en Simply Cosy zijn in Nederland populair. Je zult daarom af en toe een ervaring van een verzwaringsdeken van een van deze merken zien. Neem dat vooral mee als je straks je keuze maakt voor een specifiek model van een merk!

Deken voldoet aan verwachting. Is alleen niet handig met een tweepersoonsbed met 1 deken. Doordat de deken uiteraard verzwaard is, trekt de deken waar je onder slaapt naar de kant van gebruiker van de verzwaringsdeken. Waardoor de ander nagenoeg geen deken over heeft om onder te slapen. Al met al dus niet handig....

Ervaring met SlaapCity door Karin uit Vossemeer

Op zich is er met de kwaliteit van de deken niets mis. Echter voor mij is hij veel te zwaar. Een hoes eromheen doen is de hel. En ik heb moeite met uit bed komen door het gewicht. Ik zou willen voorstellen om ook kleinere dekens aan te bieden. Ik zou al tevreden zijn met halve grootte en dus ook half gewicht.

Ervaring met Kustaa Bamboe door Laura uit Vaassen

Ik ben erg tevreden met mijn keuze voor Simply Cosy en de verzwaringsdeken. Het bedrijf communiceert sympathiek en ze houden je keurig op de hoogte van de stappen in het proces. De deken is top! Het is even wennen, maar het voelt heel fijn om met deze deken te slapen. De deken heeft een fleece kant voor de winter en een gladde kant voor de zomer. Ik slaap weer een stuk beter dan eerst en dat is dankzij mijn nieuwe verzwaringsdeken.

Ervaring met Simply Cosy door Mariana uit Dordrecht

Het is een prima artikel, hij voelde ook prima aan maar voor wat ik mankeer was de deken te zwaar waardoor ik te veel pijn kreeg. Ik merkte wel dat ik door de deken sneller in slaap viel. Alleen jammer dat ik door de pijn na een paar uur weer wakker werd en het daardoor niet meer prettig aan voelde. Ik denk dat het een uitstekende deken is voor mensen die niets mankeren en enkel een slaapproblemen hebben.

Ervaring met SØVNBORG door Thomas uit Haarlem

In principe een prima artikel, werd zorgvuldig verpakt en kwam heelhuids aan. De deken voelt erg premium aan en is erg fijn om mee te slapen. Ondanks het van premium materiaal is gemaakt heb ik een aantal lange gaartjes eraf moeten knippen (1e dag van aankoop). Aangezien er van die kleine balletjes in verwerkt zitten hoop ik niet dat dit een probleem zal vormen. Al met al blij met de aankoop.

Ervaring met Swiss Nights door Floris uit Gouda

Dekens van andere merken

In het overzicht van dit artikel komt niet het verzwaringsdeken van HEMA en IKEA voor. Dat komt omdat de zware dekens van beide winkelketens niet als best getest zijn.

IKEA

Het IKEA verzwaringsdeken is van te lage kwaliteit in vergelijking met andere modellen. Dit komt door het gebruik van het kunststof granulaat. Tot onze verrassing heeft IKEA besloten de dekens niet meer te verkopen, wat mogelijk het gevolg is van de negatieve ervaringen.

HEMA

Het zogeheten gravity deken van HEMA heeft het ook niet geschopt tot onze top 5. Dit komt omdat dit specifieke model in prijs duurder is als het vrijwel identieke Slaapcity verzwaringsdeken. De voordelen en nadelen zijn verder gelijk, waardoor het HEMA verzwaringsdeken geen notering krijgt.

Bol.com

Bol.com maakt zelf geen dekens maar verkoopt wel verschillende van de aangehaalde dekens uit dit artikel. Op Bol zijn ervaringen van verzwaringsdekens te vinden waarvan wij aanraden ze te gebruiken. Ook is het een goede plek om er een in de aanbieding te kopen.

Anti-stress deken, zwaartekracht deken, gravity deken en weighted blanket

Een van de meest verwarrende aspecten aan het verzwaringsdeken is dat het onder verschillende namen bekend staat. Het gaat in principe altijd om hetzelfde. Voorbeelden van benamingen zijn:

 • Zwaartedeken
 • Zwaar dekbed
 • Weighted blanket
 • Zwaartekracht deken
 • Gravity (deken of blanket)
 • Anti-stress deken

Veel gestelde vragen

We hebben gemerkt dat er veel vragen bij onze lezers zijn over de dekens. Omdat we niet alle vragen inhoudelijk in de bovenstaande tekst kunnen beantwoorden, doen we dat kort en bondig in het volgende overzicht.

Welke vulling voor verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken heeft een vulling van kleine balletjes. Voor het beste resultaat, worden kleine glazen balletjes geadviseerd. Plastic balletjes kunnen als goedkoop alternatief worden gebruikt. Let wel op dat dit voor verminderde prestaties kan zorgen.

Kan je het verzwaringsdeken wassen?

Ja, sommige dekens kun je wassen. Het beste verzwaringsdeken uit de grote Makeover-test is hier een voorbeeld van. Op zowel het label als in de producttekst van het deken waar je in geïnteresseerd bent, is te vinden of het deken te wassen is. Als je twijfelt kun je het best contact opnemen met de verkoper.

Wat zit er in het deken?

Zoals je hebt kunnen lezen zitten er kleine balletjes in het deken. Het beste verzwaringsdeken uit onze test is met glazen balletjes gevuld . Goedkope alternatieven zijn met granulaat kunststof korrels/balletjes gevuld.

Waar vind ik ze in de aanbieding?

Je kunt een verzwaringsdeken aanbieding vinden bij Bol.com en in het best getest lijstje. Nummer drie van deze lijst is de beste aanbieding van dit moment. Wij werken de aanbiedingen regelmatig bij.

Wat is een therapeutische verzwaringsdeken?

Dit is in principe hetzelfde als het normale deken. Tot zover bekend zijn er geen speciale therapeutische varianten. De werking, vulling en verdere samenstelling van een therapeutisch deken is kortom hetzelfde.

Werkt een verzwaringsdeken voor HSP?

Op diverse websites is te vinden dat het verzwaringsdeken positieve invloed zou op hoogsensitieve personen, oftewel HSP (High Sensitive Person). Of dit zo is, is niet aan ons team om te beantwoorden. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met een expert.

Is een verzwaringsdeken niet te warm?

Een verzwaringsdeken is in de zomer warm. Dat is een feit waar je niet omheen kan. Dat betekent niet dat het te warm is. Vaak zorgt het alsnog voor betere nachtrust omdat de voordelen groter dan de nadelen zijn. Verzwaarde dekens zijn voor kinderen jonger dan 16 in de zomer wel af te raden.

Wetenschappelijke bronnen

Diverse wetenschappelijke bronnen zijn gebruikt voor de totstandkoming van dit artikel. Mochten er fouten in ons artikel zitten, horen we dat graag. Dan passen we het artikel aan. De nog niet eerder vermelde bronnen zijn hieronder te vinden:

Ackerley R, Badre G, Olausson H (2015) Positive Effects of a Weighted Blanket on Insomnia. J Sleep Med Disord 2(3): 1022.

Brian Mullen BS, Tina Champagne MEd, OTR/L, Sundar Krishnamurty PhD, Debra Dickson APRN, BC & Robert X. Gao PhD (2008) Exploring the Safety and Therapeutic Effects of Deep Pressure Stimulation Using a Weighted Blanket, Occupational Therapy in Mental Health, 24:1, 65-89,

Anxiety and stress weighing heavily at night? A new blanket might help, Harvard Healthy Publishing

Lin HY, Lee P, Chang WD, Hong FY. Effects of weighted vests on attention, impulse control, and on-task behavior in children with attention deficit hyperactivity disorder. Am J Occup Ther. 2014 Mar-Apr;68(2):149-58. doi: 10.5014/ajot.2014.009365. PMID: 24581401