Minimalistische woonstijl

Strak, functioneel en stijlvol

Minimalistische meubels, accessoires en inrichting: deze interieurstijl is momenteel zo populair dat je van alle inspiratie niet meer weet waar te beginnen. Met minimalisme haal je een complete denkwijze in huis. Less is more. Maar hoe richt jij je woning nu echt minimalistisch in? Lees snel verder

Minimalistisch interieur

Minimalistische interieur stijl

Geen gedachte geeft zo goed weer wat het minimalisme precies inhoudt als dat ‘Less is More’ dat kan. Mies van der Rohe, ontwerper van de legendarische Barcelona-serie, was een van de eerste ontwerpers die met deze visie ontwierp. Alhoewel het nog jaren zou duren voordat het minimalisme een eigen interieurstijl zou worden, heeft deze stroming veel aan de Duitser te danken.

Less is more, altijd en overal

Barcelona Chair

Met Less is More doelde Mies van der Rohe en andere minimalistische meubel- en interieurdesigners op het alleen gebruiken van materialen en voorwerpen wanneer dat nodig was. De Barcelona Chair is hier zonder twijfel het belangrijkste voorbeeld van. Het prototype dat van der Rohe ontwierp had namelijk een uitgebreider frame en armleuningen toen Mies van der Rohe op het idee kwam juist deze onderdelen (deels) te schrappen. Het frame werd subtieler en de armleuningen verdwenen. Tegenwoordig is minimalisme dit en meer. Een woning moet alleen uit de meubels en accessoires bestaan met functie en inspiratie. Onnodige opvullende voorwerpen moeten het pand verlaten. Minimalistisch inrichten is lastig en kan soms hard zijn. Maar het eindresultaat is het altijd waard.

Sobere kleuren met af en toe een uitschieter

Materialen waarbij een duidelijke kleur gekozen kan worden zoals hout en kunststof, zullen veelal in het zwart of wit binnen een minimalistisch interieur teruggevonden kunnen worden. De enige andere overheersende ‘kleuren’ zullen de standaard van een materiaal zijn, bijvoorbeeld in het geval van een stalen frame.

Het zijn de uitschieters waarmee een minimalistisch interieur echt leuk wordt. Zoals je in onze minimalisme inspiratie kunt zien, zijn er tal van manieren om jouw minimalistische interieur aantrekkelijk in te richten. Een (positief) in het oog springend geel of rood kussen, kleed of vaas kan al meer sfeer aan het soms wat ‘kille’ minimalistische interieur toevoegen.

Laat je kamers ademen

Als het dan op de inrichting aankomt, is het vooral belangrijk dat meubels niet te dicht op elkaar staan. Een slaapkamer moet niet te vol staan met nachtkastjes en kledingkasten wanneer daar onvoldoende ruimte voor is. Datzelfde is van toepassing op de woonkamer. Plaats stoelen en banken uit elkaar en voeg geen onnodige elementen toe.