Alles wat je moet weten over duurzame meubels

Door Laura | | Inspiratie

We gaan allemaal steeds duurzamer leven. En dat doen we ook met onze meubels. Duurzame meubels in het interieur zijn namelijk een stuk milieu vriendelijker. Heb jij zelf wel eens je huis willen inrichten met duurzame meubels? Maar je kan geen inspiratie vinden? Dan zit je hier goed! Wij hebben namelijk een aantal voorbeelden en inspirerende tips voor het inrichten van een duurzame interieur. Lees verder en ontdek wat jij allemaal kan doen voor jouw interieur.

duurzaam-interieur

Bron: Woonstijl

Wat zijn duurzame meubels?

Duurzame meubels zijn meestal meubels die lang meegaan, niet snel slijten en relatief milieuvriendelijk zijn. Duurzame meubels zijn dan ook vaak gemaakt van gerecycled of hergebruikte materiaal. Hout is bijvoorbeeld van zichzelf een duurzaam materiaal wat goed gebruikt kan worden in duurzame meubels. In tegenstelling tot hout is metaal een stuk minder duurzaam. Maar voordeel is wel dat metaal veel langer mee gaat en het is ook nog eens recyclebaar.

Zelf vind ik het combineren van allebei de elementen hout en metaal erg leuk. Net zoals op de afbeelding zie je dat metaal en hout samen wordt gecombineerd. Wat ook weer past bij de rest van het interieur.

Duurzaam-Interieur

Bron: Duurzaamnieuws

Waarom kies je voor duurzame meubels?

Zoals er eerder al werd gezegd gaan we steeds duurzamer leven. En dat doen we ook met onze meubelen. Je hoeft niet meteen iets nieuws te kopen als je het ook tweedehands kan kopen. Vaak zijn spullen nog in een prima staat. Iedereen wordt er ook steeds meer bewuster van hoe we moeten omgaan met het kiezen van producten. Wat is goed voor de natuur en ons milieu? En hoe kan ik dat aanpassen in mijn interieur? Dan zijn duurzame meubels natuurlijk de eerste keuze.

Niet is het alleen beter voor het milieu het staat ook nog eens stijlvol. Een duurzame interieur geeft vaak een wat frissere look (voor mij dan). Door de natuurlijke elementen straalt het interieur al snel rust uit en is er een fijne sfeer. Ook passen de elementen goed bij elkaar wat het combineren van duurzame meubels al een stuk leuker maakt.

Duurzaam-Interieur

Bron: Mylovelyhome

Hoe blijven je meubels duurzaam?

Een duurzaam meubel is ook duurzaam op de manier hoe jij er mee om gaat. Als je na een jaar of twee het al meteen weggooit is het niet echt duurzaam. De meeste meubels worden vaak na 7 jaar of langer vervangen. Bijvoorbeeld omdat dan de meubels vaak kapot of vies zijn. Natuurlijk kan je ook je meubels laten repareren wat al net wat milieuvriendelijker is dan door het meteen weg te gooien.

Dus probeer zo lang en zorgvuldig mogelijk om te gaan met je meubels. Als er iets kapot is aan een bank dan hoef je natuurlijk niet meteen de hele bank weg te gooien. Kijk wat er vervangen kan worden en probeer het te maken.

Je kan ook je bank opnieuw stofferen. Het is wel prijzig maar het ziet er wel weer uit als een compleet nieuwe bank! Dus je hoeft geen nieuwe bank te kopen wat weer duurzamer is.

Duurzaam-Interieur

Bron: Bouwenwonen

Hoe stijl ik een duurzame interieur bij elkaar?

Als je een duurzaam interieur samen wilt stellen kan je beginnen met het kijken naar wat je al hebt. Je hoeft natuurlijk niet alles meteen met duurzame meubels te vervangen. Je hebt vaak al een duurzaam meubel in je interieur staan zonder dat je het weet. Bijvoorbeeld een houten stoel of tafel. Hout is namelijk een van nature duurzaam element. Je kan ook kijken wat er hergebruikt kan worden. En natuurlijk is iets tweedehands halen ook een manier om aan duurzame meubels te komen.

Hoe maak ik van iets ouds iets nieuws?

Als je een meubel wilt hergebruiken kan je het natuurlijk helemaal aanpassen tot aan hoe jij het wilt. Als je een meubel hebt wat je niet perse wilt weggooien maar wel een andere look wilt geven kun je het een likje verf geven. Decoreer het met wat planten, kaarsen, een foto en het is weer helemaal nieuw!

Duurzaam-Interieur

Bron: Pinterest

Hoe maak ik mijn duurzame meubels stijlvol?

Eigenlijk is dit hetzelfde bij normale meubels. Je decoreert namelijk je interieur met duurzame decoratie (als je dat wilt). Heb je bijvoorbeeld een duurzame kast? Gebruik dan rieten mandjes of decoreer het met natuurlijke producten zoals een houten kandelaar. Je kunt zelfs aan je bank duurzame kussens en dekens toevoegen!

Accessoires kunnen ook duurzaam zijn

Nu we het toch hebben over decoratie kun je natuurlijk gebruik maken van duurzame accessoires die gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals rotan, hout, bamboe of riet. Dit zijn allemaal elementen die duurzaam zijn. Je kunt ook met stoffen kiezen voor duurzame elementen. Zo heb je bijvoorbeeld stof, katoen en wol. Perfect voor kleden of dekens.

Duurzaam-Interieur

Bron: Mylovelyhome

Soorten duurzame meubels

Omdat er veel verschillende duurzame meubels zijn hebben wij er een paar uitgekozen die jouw duurzame interieur nog stijlvoller kunnen maken.

Kartell tafellamp ‘bourgie’

Duurzame-Lamp

Bron: Lampen24

Emeco ‘navy’ chair

Duurzame-Stoelen

Bron: Madetrade

Woood eettafel ‘trian’

Duurzame-Eettafel

Bron: sohome

Duurzame verlichting

Er zijn ook opties voor je verlichting. Welke verlichting is het meest duurzaam? Je raadt het vast wel:de LED-lamp is de meest duurzame bron en gaat langer mee dan andere lichtbronnen. Gebruik dus daarom in plaats van andere verlichtingen een LED-lamp. Je kan een ledlamp kopen en stijlen hoe jij het wilt.

Duurzame vloeren zijn niet alleen efficiënt maar ook stijlvol

Je kunt ook kiezen voor een duurzame vloer. Misschien zou je daar niet zo snel voor gaan, maar een duurzame vloer is erg efficiënt en kan heel leuk staan! Zo heb je onder andere een duurzame vloer van bamboe, linoleum, natuurlijke vloerbedekking en een kurkvloer.

Bamboe is de meest snelst groeiende plant (grassoort) die er is. Door de manier hoe het is opgebouwd is het sterk en hard wat ideaal is voor een vloer. Er zijn meerdere varianten van een bamboevloer zoals brede of smalle planken. Sommige hebben een duidelijke bamboe structuur en andere weer niet.

Duurzaam-Interieur

Bron: Deweale

Ecologische en natuurlijke schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen zijn niet altijd milieuvriendelijk. Het bevat vaak ingrediënten als fosfaten, bleek en chloor. Wat natuurlijk niet goed is voor het milieu en je gezondheid. Probeer daarom ecologische en natuurlijke schoonmaakmiddelen te gebruiken.

Wist je dat er tegenwoordig zelfs duurzame afvalzakken bestaan? Deze zogeheten bio afvalzakken zijn biologisch afbreekbaar en een duurzaam alternatief voor de klassieke plastic afvalzak.

Waar koop ik duurzame meubels?

Er worden steeds meer duurzame meubels gekocht en gemaakt. Er zijn ook genoeg shops en merken die duurzame meubels verkopen. Maar om het wat makkelijker te maken hebben wij een aantal merken en winkels op een rijtje gezet.

Tips

  • Gebruik duurzame verf, er zitten vaak ook slechte stoffen in de verf die je gebruikt. Let daarom op welke verf je gebruikt voor je muren.
  • Probeer natuurlijke materialen te gebruiken voor je interieur zoals bamboe of wol.
  • Gebruik een LED-lamp in plaats van een gloeilamp.
  • Kijk naar wat je echt nodig hebt in je interieur. Soms is minder beter! ☺️

Je kunt zoveel leuke dingen doen met oude meubels of met oude materialen die je weer omtovert tot een mooi meubel. Je zult versteld staan van de leuke ideeën die mensen hebben wanneer ze iets ouds op de kop tikken en hier weer iets nieuws van maken. Ben jij ook zo’n creatieveling? Hoe dan ook, in dit artikel vind je een aantal hele leuke ideeën die je zelf ook kunt toepassen. Negen voorbeelden van het hergebruiken van meubels.

Hergebruiken van meubels? Nog eens 9 tips

Je kunt zoveel leuke dingen doen met oude meubels of met oude materialen die je weer omtovert tot een mooi meubel. Je zult versteld staan van de leuke ideeën die mensen hebben wanneer ze iets ouds op de kop tikken en hier weer iets nieuws van maken. Ben jij ook zo’n creatieveling?

Hoe dan ook, in dit artikel vind je een aantal hele leuke ideeën die je zelf ook kunt toepassen. Negen voorbeelden van het hergebruiken van meubels. We kijken dus twee kanten op, we kijken hoe je oude meubels een nieuw leven kunt geven en we kijken naar hoe je een nieuw meubel maakt van oude materialen.

Hergebruiken-van-meubels-1

Bron: pinterest

Met pallets kun je ontzettend veel maken zoals dit stoere kinderbed bijvoorbeeld. Met een paar palets, spijkers en wielen ben je heel snel klaar.

Hergebruiken-van-meubels-2

Bron: makeithome

Oude stoelen tover je om in een leuke bank voor buiten, voor in de hal of voor in de keuken. Voormalige klapstoeltjes krijgen een tweede leven door ze aan de muur te schroeven en hier een kapstok van te maken. Het leuke hiervan is dat je de zitting als plank kunt gebruiken.

Hergebruiken-van-meubels-3

Bron: interiorinsider

Palets omgetoverd tot een bohemian bank!

Hergebruiken-van-meubels-4

Bron: ilovemyinterior

Oude deuren kunnen gebruikt worden als hoofdeinde van een bed, heel uniek en sfeervol!

Hergebruiken-van-meubels-5

Bron: interiorinsider

Palets worden ook heel vaak gebruikt als tafel. Deze tafel ziet er extra stoer uit doordat het hout geschilderd is.

Hergebruiken-van-meubels-6

Bron: blogspot

Oude skateboards zijn perfect om te gebruiken als boekenkastje in een jongenskamer!

Hergebruiken-van-meubels-7

Bron: interiorinsider

Het oude nachtkastje van oma wordt opeens weer helemaal hip met een nieuw kleurtje en wieltjes!

Hergebruiken-van-meubels-8

Bron: steigerhout-recycling

Oud sanitair weggooien? Nee joh, je bouwt er gewoon een stoel of tafel van!

Hergebruiken-van-meubels-9

Bron: archana

Oude kastjes en deurtjes kunnen heel goed gebruikt worden als wandkast zoals in deze inspirerende woonkamer. Je schroeft ze tegen de muur en hebt een paar mooie plekken om decoratie te plaatsen.