Soepketels: Een must-have apparaat voor soepliefhebbers

Door Romee | | Eten
soep
Unsplash

Eet je graag een portie ramen, kippensoep of snert? En ben je gek op soepen serveren aan grote groepen? Dan is een soepketel echt iets voor jou. Een soepliefhebber kan eigenlijk niet meer zonder. Soepketels zijn namelijk ideaal om soepen lekker lang warm te houden, maar ook om je soepen in af te maken. Lees snel verder om te ontdekken hoe een soepketel werkt en waarom dit apparaat een must-have is voor elke keuken.

Soepketels: in allerlei soorten, maten en kleuren

Soepketels komen in vele vormen, maten en kleuren. Over het algemeen wegen de beste modellen niet meer dan vijf kilogram. Je neemt ze overal eenvoudig mee naartoe. Bijvoorbeeld als je een soep hebt gemaakt voor een feestje bij iemand anders thuis, of wanneer je een cateringbedrijf runt.

Soepketels worden afgewerkt met een roestvrijstaal en zien er daarom enorm tijdloos uit. Het zouden ook zomaar vintage modellen kunnen zijn. Met basiskleuren zoals wit, zwart en zilver is er altijd een model bij dat in jouw keuken past. Maar er zijn ook modellen in bijvoorbeeld rood of zelfs goud.

Hoe werkt de soepketel precies?

Als je veel in de keuken te vinden bent, ken je vast wel de methode au-bain-marie. Dat betekent dat je chocolade, of iets anders, smelt in een metalen bakje dat je plaatst in heet water. Deze methode van verwarmen wordt ook gebruikt voor de soepketel. Je vult de rand om de ketel namelijk met water (geen heet water, maar gewoon water).

Vul het waterreservoir nooit hoger dan het aangegeven streepje. Dit voorkomt dat de soepketel mogelijk niet werkt. Vervolgens warmt de soepketel dit water op, en blijft de soep in de ketel lekker warm.

Je kunt de warmte zelf instellen via de schakelaar die op de ketel zit. Sommige ketels hebben zelfs een digitaal systeem om de warmte op af te lezen. Dat maakt het wat makkelijker om de perfecte temperatuur te vinden voor je ketel. Maar op welke temperaturen worden gerechten warm gehouden in de ketel?

De temperatuur van de soepketel

Soepketels hebben allemaal zo hun eigen maximale temperatuur. Maar ze zullen nooit warmer worden dan 100 graden van binnen. Dit voorkomt dat je soep doorkookt. Koken doe je van tevoren op het gas of op je keramische kookplaat.

Maar niet in de pan zelf. Je kunt hooguit je soep lekker door laten stoven op de warmte stand. Deze stand is 80 of 90 graden en hangt af van de soort soepketel die je koopt. De laagste temperatuur is meestal zo’n 35 graden Celsius voor opwarmen.

Kun je een soepketel veilig gebruiken?

Alles wat opwarmt brengt een zeker risico met zich mee op verwondingen. Toch is een soepketel enorm veilig en stuk veiliger dan een gerecht op een warmhoudplaatje zetten. Vooral als hier vuur of gas bij wordt gebruikt, zijn de risico’s een stuk groter dan bij de soepketel.

Bovendien zitten er allerlei handige accessoires op de soepketel om brandwonden te voorkomen. De handvaten hebben cool-touch en geleiden dus geen warmte. Zo kun je bijvoorbeeld het deksel gemakkelijk oplichten zonder je handen te branden. Het deksel is bovendien zo ontworpen dat je niet zo snel soep of een andere warme substantie, kunt lekken wanneer je er met de lepel iets uithaalt.

Makkelijk schoon te maken en schoon te houden

De soepketel schoonmaken is niet zo lastig als je wellicht zou denken. De binnenzijde, waar de soep inzit, kan namelijk vaak verwijderd worden. Op die manier hoef je niet met je handen in de ketel om het schoon te maken. Wel zo makkelijk.

De buitenkant wordt meestal niet zo vies, dankzij het systeem om morsen te voorkomen, maar je kunt deze kant makkelijk afnemen met een doekje. Pas wel op dat je de delen waar kabels zitten niet te nat schoonmaakt.

Soepketels zijn enorm veelzijdig

Je zou denken, een soepketel is een ketel voor soep, maar niets is minder waar. Je kunt namelijk ook veel andere gerechten goed en lekker lang warmhouden in een soepketel. Als je een buffet organiseert kun je ook een stoofgerecht of gehaktballetjes in tomatensaus erin bewaren. Zelfs hotdogs of andere gerechten die op water- of sausbasis worden bewaard kun je prima warm houden in de soepketel.

En alsof dat nog niet genoeg is, je kunt je ook voorstellen dat bijvoorbeeld warme glühwein en zelfs warme chocolademelk, heerlijk blijft in de soepketel.

Je kunt ook gerechten afmaken en op de perfecte manier serveren in de soepketel. Daarover lees je hieronder meer.

Soepketels bieden veel gemak

Het gemak van de soepketel mag duidelijk zijn. Het houdt soepen, sauzen of stoofgerechten lekker lang warm voor een diner met vrienden of zelfs een barbecue, bruiloft of feestje. Je kunt de soepketel ook gebruiken als je gezin op allerlei verschillende tijden eet en je liever niet steeds de soep of saus weer opnieuw opwarmt. Iedereen kan met zijn eigen kommetje bij de soepkom staan en zelf opscheppen.

Je kunt bovendien gerechten in de soepketel afmaken. Hoewel de soepketel niet meer kookt, warmt de pan wel op tot een temperatuur van 80 of 90 graden Celsius, afhankelijk van het model dat je koopt. Dat betekent dat je stoofgerechten prima kunt laten doorstoven in de soepketel. Natuurlijk moet je dan eerst wel alles aanbraden en laten koken in een gewone braadpan, maar vervolgens kun je het stoofgerecht uren laten sudderen in de soepketel zonder onnodig je pan op het gas te laten staan of de warmte van je oven te gebruiken.

Daarnaast kun je verse groenten gemakkelijk toevoegen aan een groentesoep en ze toch warm serveren zonder ze kapot te koken. Je kunt de groenten namelijk snel eventjes me laten warmen en ze knapperig en fris houden. Denk aan frisse lente-ui of een handje pindanootjes in een Aziatische soep of gewoon wat fijngesnipperde prei in een groentesoep.

Welke soepketel kies ik?

Je weet nu veel beter wat soepketels zijn, wat ze kunnen en waarom een soepketel geschikt is voor je, maar nu rijst de vraag: welk model kies je? Dat is niet altijd even eenvoudig, maar over het algemeen kun je ervanuit gaan dat je als professional een betere en grotere ketel nodig hebt dan als particulier.

Een digitale soepketel of eentje met een inhoud van 13 liter of meer en 600 watt aan vermogen, zijn zeer geschikt voor hotels, restaurants en cateraars. Kleinere modellen van 10 liter zijn breder inzetbaar en vaak ook wat scherper geprijsd. Dat maakt deze soepketels ideaal voor alle kookliefhebbers die het perfecte buffet willen organiseren voor hun vrienden of familie.