Huis gezellig maken na relatiebreuk

Heb je er zin in om een tussenmuurtje te slopen? Wil je eindelijk die knalgele bank kopen? Je komt er eindelijk aan toe om het interieur volledig naar jouw hand te zetten. Dit is de perfecte timing om het liefdesverdriet op een zijspoor te zitten en jouw woning van een complete makeover te voorzien. Tijd om jouw energie in iets positiefs te steken.

Er zijn verschillende ideeën over het veranderen van jouw woning na een relatiebreuk.

Holly Parker geeft les op de Harvard Universiteit op het gebied van Psychologie en Relaties. Zij geeft aan dat het belangrijk is om er even goed bij stil te staan wat je precies verandert. Na een relatiebreuk is het niet direct verstandig om voor een totale makeover te kiezen. Zeker gezien het stukje impulsiviteit waar je in het begin mee te maken krijgt. Carole Lieberman is psychiater in Hollywood, ook zij onderschrijft dit. Investeer vooral in jezelf door te reflecteren.

‘Steek er tijd in om na te denken over wat je precies in een partner zoekt. Tegelijkertijd pas je een aantal kleine dingen in het interieur aan. Foto’s van jullie samen of objecten die aan jullie relatie herinneren. Later kun je grotere aanpassingen doen.’

Drastische veranderingen en vermindering woningwaarde

Janine Acquafredda is makelaar in Brooklyn en geeft aan dat iemand na een relatiebreuk niet direct in staat is om grote beslissingen te maken. Zo besloot een klant van haar om één grote ruimte te creëren in plaats van de losse kamers die er voorheen waren. Een keurige familiewoning werd omgezet in een studio met open ruimtes. Dit maakte het aanzienlijk lastiger om deze woning te verkopen.

Kleine aanpassingen met grootse resultaten

Door alles net iets anders neer te zetten zijn grote veranderingen te bereiken. Er zijn aanwijzingen dat het veranderen van jouw omgeving ook op een dieper niveau invloed heeft. Het helpt volgens Dana Claudat bij het veranderen van slechte gewoontes en het verwerken van trauma’s. Dana Claudat is feng shui master en een groot fan van het herinrichten van woningen.

‘Wanneer je een ruimte met iemand gedeeld hebt die je pijn heeft gedaan, is het belangrijk om hier iets mee te doen. Verander deze ruimte en transformeer slechte herinneringen door het interieur te veranderen.’

Begin bij de inrichting van jouw woning als je jouw gedachten wilt veranderen is zijn filosofie.

Interieur veranderen als therapie

Sean Juneja is CEO van Décor Aid en werkt in New York City als interieurarchitect. Hij geeft aan dat er in New York een term is voor herinrichten na een relatiebreuk is: break-up decoration.

Volgens deze interieurarchitect uit de Big Apple is het belangrijk om op de meest intieme plaats in een woning te beginnen. De slaapkamer.

Heb je onvoldoende middelen om iets aan deze ruimte te doen? Verf dan in ieder geval de muur een andere kleur. Koop daarnaast ook nieuw bedlinnen, een nieuw lampje en hang een ander schilderijtje op. Voor een relatief laag budget verander je de slaapkamer.

Het volgende deel van de woning is de woonkamer. Koop je nieuw meubilair? Pas het er dan op aan dat je alleen bent. Je hebt immers minder kastruimte en zitplaatsen nodig. Zo valt het niet meer op dat er iemand in jouw woning ontbreekt.

Hang een aantal foto’s op van vrolijke momenten in jouw leven. En investeer in goede verlichting, dit heeft veel invloed op de sfeer die er is.