Waar moet je bij ledverlichting in de badkamer op letten?

Door Martijn | | Badkamer
led-strips
LedstripKoning

Verlichting is iets dat sfeer kan maken of juist breken, en dit geldt ook voor de badkamer. Dus laten we eens kijken waar je op moet letten bij het uitkiezen van ledverlichting voor de badkamer, om deze natte ruimte een sfeervolle uitstraling te geven die tegelijkertijd ook praktisch is. Want je wil natuurlijk wel goed in de spiegel kunnen kijken, en de verlichting moet bestand zijn tegen vocht of zelfs een waterstraal. Hieronder een makkelijk 3-stappenplan voor badkamer verlichting.

Creëer verschillende sferen met LED verlichting

verlichting-douche
LedstripKoning

1. Kies de juiste IP-waarde

IP staat voor Ingress Protection, wat de beschermingswaarde aangeeft. Aan de IP-waarde kun je herkennen of een bepaald LED product geschikt is voor de badkamer. De IP waarde geeft zowel de bescherming aan tegen stof als tegen vocht. Super handig dus voor de badkamer, waarbij verlichting in de douche meer bescherming nodig heeft dan bijvoorbeeld een ledstrip boven je wastafel. Je kunt een LED strip met een lage IP waarde dus niet in de douche hangen, maar andersom is het geen probleem.

LED verlichting in de douche met een hoge IP waarde

led-strip-badkamer
LedstripKoning

De IP waarde kan op meerdere manieren worden aangegeven, waarbij het tweede cijfer aangeeft hoeveel vocht het product aankan. Het eerste getal is voor de bestendigheid tegen stof. Hieronder een tabel met de verschillende IP waardes. Zoals je ziet biedt IP44 en IP54 dezelfde bescherming tegen water, alleen kan IP54 dus beter tegen (fijner) stof.

IP-waarde Omschrijving Geschikt voor de badkamer
IP20 - IPX0 Kan niet tegen vocht Nee
IP41 - IPX1 Kan tegen vallende druppels Nee
IP44 - IPX4 Plenswaterdicht Ja, beter niet direct boven de douche
IP54 - IPX5 Plenswaterdicht Ja, beter niet direct boven de douche
IP65 Sproeiwaterdicht Ja, ook aan het plafond boven de douche / bad
IP66 Waterbestendig Ja, ook aan het plafond boven de douche / bad
IP67 Waterdicht en bestand tegen tijdelijke onderdompeling Ja, kan dicht bij de douche / bad
IP68 Waterdicht en bestand tegen onderdompeling Ja, kan dicht bij de douche / bad

Vanaf een IP44 (of IPX4) kunnen LED strips worden gebruikt in de badkamer, maar enkel op plaatsen waar ze niet in direct contact met water komen. Toch speel je het op safe om te kiezen voor een IP waarde van IP66 (of IPX6) of hoger, deze zijn namelijk waterbestendig. Wil je jouw LED strips niet aan het plafond bevestigen maar aan de douchewand, kies dan voor waterdichte LED verlichting met een waarde van 7 of hoger.

2. Welke kleur licht voor de badkamer?

Na het bepalen van de minimale IP waarde, is het belangrijk om na te denken over de lichtkleur. Zo is er namelijk koud en warm licht. Warm licht is sfeervoller, maar koud en/of natuurlijk licht is daarentegen weer beter om in de spiegel te kijken.

De keuze hangt ook af van de inrichting, waaronder het kleurgebruik. Wit licht heeft een blauwe gloed, dat zorgt voor de koude of coole vibe en past goed bij een moderne badkamer. Warm licht heeft zoals de naam al aangeeft een warme gloed, wat je kunt vergelijken met kaarslicht. Heerlijk terwijl je in bad ligt en het past goed bij een romantische inrichting.

Voorbeeld van warm licht

warm-licht-strip
LedstripKoning

De kleur van het licht wordt aangeduid met de letter K voor Kelvin. De richtlijn is: 3.000K voor warm licht, 4.000K voor natuurlijk licht en 6.000K voor koud licht. CCT LED verlichting kan wisselen tussen verschillende waarden, waardoor het een perfecte optie is voor jouw badkamer. RGB ledverlichting (Rood, Groen, Blauw) kan heel veel combinaties maken en is een goede optie als je houdt van kleur in de badkamer, zoals paars of rood licht. Iets dat je vaak terugziet bij LED strips. Of kies voor CCT+RGB LED strips, dan kun je werkelijk alle kanten op.

Koud licht onder en natuurlijk licht boven

kleur-licht
LedstripKoning

3. LED strips voor meer sfeer

Tenslotte is het belangrijk om een keuze te maken voor het soort lampen en dan hebben we het niet alleen over het design. Ook de plaats waar de verlichting komt te hangen is erg belangrijk. LED strips zijn bijvoorbeeld een geweldige manier om de badkamer te voorzien van indirecte verlichting en zo te zorgen voor een sfeervolle ruimte.

LED strips zijn een makkelijke manier om jouw badkamer te verlichten en je kunt ze op tal van plekken toepassen. Zoals onder het bad, boven de douche, onder badkamermeubels, in een nis of achter de badkamerspiegel. Het maakt dus niet uit welke vorm jouw badkamer heeft, er is altijd wel een geschikte plek om deze strips te plaatsen.

LED strips voor diffuus licht

led-strip-licht
LedstripKoning

LED strips zijn ook te gebruiken om speelse effecten te creëren of de aandacht op een bepaald gedeelte van de badkamer te vestigen, zoals rondom een spiegel voor een luxueus gevoel. Of gebruik ze om het effect te creëren van downlights; die naar beneden schijnen. Over het algemeen krijg je het mooiste resultaat door meerdere LED strips in de badkamer te plaatsen.

Sfeervolle LED strip

led-strip-premium
LedstripKoning