Led spotjes plaatsen, wat heb je nodig?

Inbouwspotjes zijn een leuke toevoeging aan elk interieur. Je kan spotjes laten plaatsen door een professional, maar gelukkig kun je het ook zelf in handen nemen. Een led spot monteren hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn. Lees hier hoe je in een paar stappen jouw led spots monteert.

1: Kies je spotjes

Natuurlijk begint het bij het uitkiezen welke spotjes je in je woning wil plaatsen. Er zijn verschillende groottes, kleuren en soorten. Je hebt bijvoorbeeld inbouwspots zwart, wit, zilver, etc. Het is ook belangrijk dat je goed kijkt naar bijvoorbeeld de waterdichtheid van de lamp, omdat het per ruimte verschilt hoe vochtig het is en hoe veel condens er is. Maak vooral een keuze voor een lamp die je erg mooi vindt.

2: Een elektrische draad

Naast je spotjes heb je een aantal andere dingen nodig. Zo heb je een elektrisch draad van 230V nodig. Voor maximaal 10 spotjes heb je een 2×0,75 draad nodig, voor minder of meer dan 10 spotjes heb je de 2×1,00 nodig. Ook kun je kiezen voor een hittebestendige variant. Deze draden kun je vaak kopen samen met de spotjes. Zorg ook dat de kabel lang genoeg is, zodat je hem makkelijk van spotje naar spotje kan laten gaan. Houd tussen elk spotje nog een aantal cm extra ruimte, zodat je wat extra speling hebt.

3: De schakelaar

De spotjes zet je natuurlijk aan met een lichtknop oftewel een schakelaar. Je kan kiezen voor een simpele schakelaar, maar spotjes zijn vaak dimbaar en dus is een dimmer ook een goede optie om te gebruiken als schakelaar. Je kan ook kiezen voor geruisloos dimmen. Bovendien bespaar je op die manier elektriciteit.

OF: Maak gebruik van een stekker. Als het niet mogelijk is om de spotjes te verbinden aan de plafond centraaldoos, dan kun je ook gebruik maken van een stekkerdoos. Dit wordt vaak gedaan wanneer de spotjes bijvoorbeeld in een kast gemonteerd worden. Als je hiervoor kiest verloopt het installatieproces net iets anders dan bij wanneer je het in het plafond monteert, dus houd hier rekening mee.

4: Lasklemmen

Als je het plaatsen van de spotjes echt makkelijk wil maken, is het gebruik van lasklemmen aan te raden. Per spotje heb je twee lasklemmen nodig, en daarnaast heb je er nog twee extra nodig voor de verbinding. Koop dus genoeg lasklemmen om het installeren van de spotjes zo een stuk makkelijker te maken.