buitentegels
Regge Tegels

Alles wat je over een tuin met keramische buitentegels moet weten

Keramische buitentegels geven je de mogelijkheid om uit meer variaties, maatvoeringen en afwerkingen te kiezen. In tegenstelling tot de gebruikelijke betontegels kun je met keramische tuintegels je favoriete woonstijl naar de tuin doortrekken. Van een industriële tuin met natuursteenlook tegels tot een natuurlijke tuin met houtlook tegels.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, ben je tegenwoordig bij een aantal kwalitatieve partijen als Regge Tegels & Vloeren en Keramische-Buitentegels.nl gegarandeerd van kleur-, slijt- en krasvaste keramische buitentegels. Dat is fijn, want dan weet je zeker dat je nog jarenlang van je nieuwe tuintegels kunt genieten.

Trek je interieurstijl door naar de tuin

Begin maart verschijnen ieder jaar in onze Makeover Member Community de eerste vragen over de tuin, dakterras of balkon. Veel van onze members zijn vooral benieuwd wat er gedaan kan worden om de woonstijl door te trekken naar de tuin. Elementen als planten, bomen, gras en hekken zijn niet bepalend voor de stijl van een tuin. Maar wat heeft dan wel invloed op de ‘design stijl’ van een tuin?

Dat zijn de tegels, tuinmeubels en eventuele decoratieve accessoires.

Zowel tuinmeubels als accessoires kunnen echter eenvoudig vervangen worden. Bijvoorbeeld wanneer je binnenshuis ook van woonstijl wisselt. Dat is voor je tuintegels een ander verhaal. Daarom is het belangrijk te kiezen voor kwalitatieve tuintegels die zo goed mogelijk aansluiten op jouw favoriete kleurpatronen.

keramische-tegels
Regge Tegels

Omdat je met betontegels nauwelijks met kleuren, maten en afwerkingen kunt variëren, bieden keramische tuintegels uitkomst. Met dit soort tegels kun je namelijk iedere stijl in je tuin realiseren. Keramische tegels kunnen de uitstraling van hout, natuursteen of beton stijlvol naar je buitenruimte brengen. Dat terwijl de kwaliteit van keramische buitentegels hoger is dan echt natuursteen. Ze zijn kras-, kleur- en slijtvaster waardoor ze langer mee gaan.

De veelzijdigheid van keramische buitentegels maken het mogelijk om de tuinstijl die het best op jouw wensen aansluit te realiseren. Je kunt onder andere denken aan de volgende tuinstijlen:

  • Modern
  • Industrieel
  • Bohemian
  • Mediterraans
  • Oosters
  • Landelijk
  • Scandinavisch
  • Japans
  • Ibiza

Door voor de juiste tuintegels te kiezen, kun je gemakkelijk een van de bovenstaande stijlen in je achtertuin laten overheersen.

tuin-zwembad-keramische-tegels
Regge Tegels

Waar je op moet letten bij het kopen van keramische buitentegels

Voordat je besluit om keramische buitentegels voor je tuin, balkon of terras te kopen, zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Zo is het niet mogelijk om zonder de juiste ondergrond keramische tegels in je tuin te laten leggen. Hieronder hebben we de belangrijkste punten op een rij gezet.

Zelf leggen of laten leggen?

In een van onze meest gelezen artikelen over tuinaanleg kosten bespreken we onder andere de kosten van het bestraten van een tuin. We richten ons in dat artikel echter vooral op het bestraten met eenvoudige betontegels. Zoals je hebt kunnen lezen komt er bij het (laten) leggen van keramische buitentegels meer kijken.

De kosten van het leggen van keramische buitentegels zijn dan ook hoger dan wanneer je betontegels laat leggen. Het verschil in uitstraling en kwaliteit is de investering wat ons betreft altijd waard. Goed om te weten is dat vrijwel iedere professionele hovenier met keramische buitentegels ervaring heeft. Het is dan ook verstandig om de tegels door een professional te laten leggen.

Wat kost het laten leggen van keramische buitentegels?

Alhoewel de precieze kosten van het laten leggen van keramische tuintegels per project, tegel en hovenier verschillen, hebben we bij verschillende hoveniers een kostenoverzicht opgevraagd. Daaruit blijkt dat het aanleggen van ongeveer 52 vierkante meter keramische buitentegels € 995 ex. btw kost. Mocht het eerst nodig zijn om nog zand te storten, komt daar gemiddeld € 500 ex. btw bij.

Kies een stijl waar je jarenlang van kunt genieten

Verschillende elementen uit je tuin zijn eenvoudig aan te passen. Je kunt een nieuwe loungeset kopen, andere verlichting plaatsen of decoratie toevoegen. Iets wat je niet zomaar kunt aanpassen, zijn je tegels. Het is daarom belangrijk om een stijl te kiezen die niet té overheersend is maar wel een belangrijke rol in je tuin inneemt. Voorbeelden van kleuren die het doorgaans goed doen, zijn grijs, antraciet en beige. Deze kleuren zijn niet alleen vandaag maar ook over tien jaar smaakvol en eenvoudig te combineren met de meest uiteenlopende meubels en accessoires.

houtlook
Regge Tegels

Wat komt er bij het leggen van keramische buitentegels kijken?

Keramische buitentegels kunnen op verschillende manieren gelegd worden. Het hieronder beschreven stappenplan wordt door de meeste hoveniers en stratenmakers aangeraden. Bij twijfel wordt geadviseerd om een professional in te schakelen.

Stap 1: Graaf minstens 20 centimeter grond weg zodat er voldoende ruimte is voor een zandbed van wit zand. Maak gebruik van een trilplaat om het zandbed voldoende dicht te maken.

Stap 2: Verzeker dat de ondergrond vlak is door met houten latten een lijn van de buitenzijdes van het te betegelen oppervlak te spannen. Vergeet niet om rekening te houden met de regenwaterafvoer van het oppervlak. Mogelijk is het nodig om het te betegelen oppervlak licht af te laten lopen.

Stap 3: Begin met het leggen van tegels in een makkelijk bereikbare hoek. Door vooraf uit te meten welke opzet voor zoveel mogelijk volledige tegels zorgt, voorkom je dat er (veel) tegels op maat gesneden moeten worden.

Stap 4: Als de tegels gelegd zijn, is het tijd om de opsluitbanden te plaatsen. Middels opsluitbanden zet je het tegeloppervlak vast.

Stap 5: Klop alle tegels aan met een dikke rubberen hamer. Bij keramische buitentegels is het niet verstandig om voor dit proces een trilplaat te gebruiken. Dit kan voor blijvende beschadigingen zorgen.

Stap 6: Maak gebruik van waterdoorlatend voegmiddel zodat de voegen waar nodig water door kunnen laten. Daarnaast voorkomt voegmiddel het doorkomen van onkruid.

keramische-tuintegels
Regge Tegels

Veel gestelde vragen over keramische buitentegels

Hoe dik moet een keramische tegel voor buiten zijn?

We adviseren om alleen keramische tegels voor buiten te gebruiken die hiervoor bestemd zijn. Bij de door Makeover aanbevolen verkooppunten (o.a. Keramische-Buitentegels.nl) kun je uit iedere keramische tegel kiezen. Het volledige assortiment is namelijk voor buiten geschikt. Ga je elders op zoek? Dan raden we je aan om te kijken naar kras- en slijtvaste tegels met een dikte van minstens 2 a 3 cm.

Krijg je snel vlekken op keramische buitentegels?

Nee, keramische buitentegels zijn dermate hard dat vlekken niet snel ontstaan. Keramiek is namelijk niet eenvoudig doordringbaar van stoffen. Indien er regelmatig gecontroleerd wordt op vlekken, kun je de vlek meestal gemakkelijk weghalen.

Hoe kun je keramische buitentegels reinigen?

Wil je jouw keramische buitentegels schoonmaken? Dan is meestal een flinke emmer warm water voldoende. Waar je vooral niet gebruik van moet maken zijn zure en/of agressieve schoonmaakmiddelen. Bij vetvlekken kun je eventueel wat afwasmiddel toevoegen. Het belangrijkste is om eventuele vlekken zo snel mogelijk schoon te maken. Of dat nu vlekken van roest, wijn of dat ene leuke BBQ-feestje zijn.