DIY keukenkastjes makeover met volledige uitleg

Door Sarieta | | Interieur doe-het-zelf
keukenkast-verven
@ricedesignco_

Ben je het zat om naar je oude, donkere keuken kastjes te kijken? Dan is het tijd voor een make-over! Met dit DIY-project kun je je keuken een frisse, moderne uitstraling geven. @ricedesignco_ heeft deze transformatie in twee maanden voltooid, waarbij ze iedere week een gedeelte van de kastjes aanpakte. Hierdoor blijft je keuken bruikbaar en voelt het project niet overweldigend. Hieronder zijn de benodigde materialen en de stappen op een rijtje gezet om jouw donkere, verweerde kastjes te transformeren naar frisse, lichte kasten met een moderne uitstraling.

Details

Tijdsduur: 2 weken

Moeilijkheidsgraad: Beginner

Kosten: € 100

Materialen

Schroevendraaier
Doek en spons
Schoonmaakmiddel
Schuurmachine
Houtvuller
Primer
Verf
Boormachine

@ricedesignco_

Stap 1 - Verwijder de deurtjes

Gebruik een schroevendraaier om de kastdeuren van de scharnieren los te maken. Leg de schroeven op een veilige plek zodat je ze niet kwijtraakt. Label de deuren en de bijbehorende kasten om verwarring te voorkomen bij het terugplaatsen.

@ricedesignco_

Stap 2 - Schoonmaken

Maak de kastdeuren en de binnenkant van de kasten grondig schoon met een doek, spons en schoonmaakmiddel. @ricedesignco_ gebruikt bijvoorbeeld Krud Kutter. Dit verwijdert vet, vuil en stof, wat essentieel is voor een goede hechting van de verf. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken goed laat drogen voordat je verder gaat.

@ricedesignco_

Stap 3 - Schuren

Gebruik 220 grit schuurpapier om de kastdeuren lichtjes te schuren. Dit maakt het oppervlak ruw genoeg voor de primer om goed te hechten. Gebruik een schuurmachine voor de grote vlakken en een hand detail schuurmachine voor de hoeken en randen. Veeg daarna het schuurstof af met een vochtige doek.

Stap 4 - Oude gaten opvullen

Als je van plan bent de plaatsing van de handgrepen of knoppen te veranderen, vul dan de oude schroefgaten op met houtvuller. Breng de houtvuller aan met een plamuurmes en laat het volledig drogen volgens de instructies op de verpakking. Schuur de gevulde plekken glad met 220 grit schuurpapier.

Stap 5 - Binnenkant schuren en afdekken

Schuur ook de binnenkant van de kasten met 220 grit schuurpapier om een goede hechting van de verf te garanderen. Bedek de binnenkant van de kasten met plastic folie om te voorkomen dat er stof en verf in komt tijdens het schilderen.

@ricedesignco_

Stap 6 - Primer en verf aanbrengen

Breng een laag primer aan op de kastdeuren en de binnenkant van de kasten. Gebruik een verfspuit voor de kastdeuren om een gladde, gelijkmatige afwerking te krijgen. Voor de binnenkant van de kasten kun je een verfroller en een penseel gebruiken. Laat de primer volledig drogen voordat je verder gaat met de verf. Breng vervolgens de verf aan in dunne, gelijkmatige lagen en laat elke laag goed drogen voordat je een nieuwe aanbrengt.

@ricedesignco_

Stap 7 - Nieuwe gaten boren

Meet en markeer de nieuwe posities voor de handgrepen of knoppen. Boor de nieuwe gaten met een boormachine en zorg ervoor dat de gaten recht en op de juiste afstand van elkaar zijn.

@ricedesignco_

Stap 8 - Deurtjes terugplaatsen

Bevestig de nieuwe handgrepen of knoppen op de kastdeuren. Schroef de scharnieren weer vast aan de deuren en monteer de deuren terug aan de kasten. Zorg ervoor dat de deuren goed uitgelijnd zijn en soepel openen en sluiten.

Stap 9 - Herhaal per sectie

Werk zoals @ricedesignco_ elke week aan een nieuwe sectie van je keuken om het project beheersbaar te houden en de keuken functioneel te laten blijven. Volg voor elke sectie dezelfde stappen, van het verwijderen van de deurtjes tot het terugplaatsen ervan. Bekijk de voor- en nafoto's van de keukenopknapbeurt op @ricedesignco_ en laat je inspireren om zelf aan de slag te gaan!