Radiator verven makeover: Zo ga je te werk met deze DIY

Door Joeke | | Interieur doe-het-zelf

Je radiator een nieuw likje verf geven is eenvoudiger dan je denkt met dit handige DIY stappenplan. Het is een makkelijke manier om een oude, vergeelde radiator op te frissen en de voorzien van een nieuw kleurtje. Kies een kleur uit die past bij jouw interieur en je geniet binnen een paar uurtjes van het eindresultaat van jouw eigen mini makeover. @homeofrobin heeft gekozen voor een licht beige tint, zodat de radiator wegvalt tegen de muur. Ik ben benieuwd welke kleur jij kiest!

Details

Tijdsduur: 3 uur

Moeilijkheidsgraad: Beginner

Kosten: € 50

Materialen

Ontvetter
Doek
Schuurpapier
Afplaktape
Primer
Watergedragen verf
Een pot verf
Oud papier

Stap 1 - Maak de radiator schoon

De radiator moet schoon zijn voordat je kunt beginnen met verven. Het schoonmaken ervan kan gewoon met een sopje. Ontvet het deel van de radiator dat je wil gaan schilderen. Bijvoorbeeld met een mix van water en ammoniak, maar een scheutje St. Marc werkt ook goed. Bij het verven van je radiator is ontvetten extra belangrijk, want het zorgt ervoor dat de verf goed kan hechten en niet afbladdert door de hitte van de verwarming. Let op dat de verf alleen kan hechten op een droog oppervlak. Zet de radiator dus even aan of droog deze af met een doek.

Stap 2 - Verwijder roestplekken en schuur het metaal

Kijk of je radiator roestplekken heeft, wat vooral het geval is bij oudere kachels. Als er roestplekken zijn, verwijder ze dan met een staalborstel. Schuur daarnaast de radiator lichtjes op, met een stuk grof schuurpapier. Een ruwe ondergrond zorgt er namelijk voor dat de primer straks goed hecht.

@homeofrobin

Stap 3 - Plak goed af en bescherm de vloer

Plak nu de delen af die je niet wil schilderen, zoals de thermostaatknop. Plak ook de muur achter de radiator af. Gebruik oude kranten om grotere stukken van de muur in één keer af te plakken. Daarnaast is het van belang dat je de vloer goed afdekt. Gebruik oude kranten (milieuvriendelijk) of een verhuisdeken en je kunt de verf tevoorschijn halen.

@homeofrobin

Stap 4 - Breng een laag primer aan

Deze stap is optioneel, maar wel aan te raden. Door de radiator te primen, hecht de lak beter en kun je langer genieten van het resultaat. Zijn roestplekken nog niet volledig verwijderd? Kies dan voor een anti-roest primer. Laat de verf hierna goed drogen volgens de aanwijzingen van het product. Pas daarna kun je beginnen met verven.

@homeofrobin

Stap 5 - Schilder naar gewenste kleur

Voordat je begint met verven, moet je de primer goed laten drogen volgens de aanwijzingen van het product. Schilder vervolgens de radiator in de door jou gewenste kleur. Breng een dunne laag lakverf aan, zo voorkom je namelijk dat de verf gaat druipen of makkelijk afbladdert. Zelf vond @homeofrobin een kwast het prettigste werken.

@homeofrobin

Stap 6 - Breng een extra laag aan

Breng een tweede laagje verf aan. Zorg dat je voldoende licht hebt, zodat je eventuele plekjes die je vergeten bent kunt meepakken.

@homeofrobin

Stap 7 - Verwijder de tape

Als de verf een beetje droog is, verwijder dan alvast de afplaktape. Wacht niet te lang, want dan is het moeilijker om de tape te verwijderen. Dit was het, je bent klaar. Het enige dat nog resteert, is van je resultaat genieten!