Hoe schilder je over behang heen? Onze experts hebben het antwoord!

Door Sarieta | | Interieur doe-het-zelf
behang-verven
Karl Solano

Wil je de uitstraling van je kamer veranderen, maar heb je nog oud behang op de muur? Geen zorgen, schilderen over behang is mogelijk! Onze experts leggen stap voor stap uit hoe je dit het beste aanpakt. In dit artikel leer je alles wat je moet weten om succesvol over behang te schilderen.

Schilderen over behang: Wanneer wel en wanneer niet?

Soms wordt aangeraden om behang eerst te verwijderen voordat je gaat schilderen, vooral als het behang over onafgewerkte gipsplaat of pleisterwerk is aangebracht. Het verwijderen kan echter schade aan de muur veroorzaken. Behang met meerdere lagen kan de taak ook veel moeilijker maken. Er zijn situaties waarin het beter is om het behang niet te schilderen, zoals bij behang dat op meerdere plaatsen loslaat of bepaalde types zoals stof-achter vinyl. Gelukkig zijn deze soorten behang meestal makkelijk te verwijderen, terwijl de soorten die moeilijk te verwijderen zijn, juist geschikt zijn om over te schilderen. Kortom, het kan wel, maar de voorbereiding is cruciaal.

Samenvatting

Moeilijkheidsgraad: Beginner

Kosten: € 80

Materialen

Mondkapje en handschoenen
Beschermende kleding
Emmer met warm water
Natriumfosfaat
Zachte doeken
Plamuurmes
Behangnadenlijm/plamuur
Schilderstape
Kwasten en roller
Primer
Schuurpapier (150- tot 180-korrels)
Verf naar keuze
Terpentine

Stap 1 - Maak de muren schoon

Begin met het afstoffen en schoonmaken van de muren met een licht vochtige doek. Stof en vuil kunnen ervoor zorgen dat de primer niet goed hecht, dus dit is een belangrijke stap. Als de muren vet of erg vuil zijn, gebruik dan een verdunde oplossing van natriumfosfaat, een krachtig schoonmaakmiddel tegen vet en vuil. Zorg ervoor dat je de muren niet doorweekt, want dit kan de lijm onder het behang verzwakken, waardoor het behang kan loslaten of bellen kan vormen.

Stap 2 - Fix beschadigingen aan het behang

De tweede stap is het controleren van het behang op losse randen of naden, omdat dit cruciaal is wat betreft hechting. Gebruik voor losse delen een dunne laag behangnadenlijm om ze weer vast te maken. Een andere manier is om deze losse stukken met een plamuurmes weg te snijden en de gaten op te vullen met vulmiddel, waarna je het oppervlak daarna lichtjes glad opschuurt.

Stap 3 - Bescherm de sierlijsten en trimwerk

Gebruik schilderstape om zorgvuldig alle sierlijsten, trimwerk, lambrisering of plinten af te plakken die je wilt beschermen. Zorg ervoor dat de tape nauwkeurig langs de randen van de sierlijsten en het trimwerk loopt, zodat er geen verf onderdoor kan lopen. Dit zorgt niet alleen voor een nette afwerking, maar voorkomt ook dat je per ongeluk delen schildert die niet bedoeld zijn om geschilderd te worden.

Stap 4 - Breng een primer aan

Gebruik altijd een primer op oliebasis, ongeacht welk soort verf je later gaat gebruiken (op olie of waterbasis). Een primer op waterbasis kan in het behang trekken en de lijm losmaken, maar een primer op oliebasis doet dat niet. Gebruik een kwast voor de hoeken en randen en een roller voor de grote stukken behang. Laat de primer goed drogen volgens de instructies op de verpakking en zorg ervoor dat er genoeg ventilatie in de kamer is.

Stap 5 - Stap 5: Begin met schilderen

Nu de muren schoon zijn gemaakt, beschadigingen zijn hersteld en er primer is aangebracht, kun je beginnen met het aanbrengen van verf. Meestal zijn twee lagen verf nodig om het behang, vaak met een opvallend patroon, volledig te bedekken. Zorg ervoor dat je voldoende tijd laat tussen de lagen om te drogen. Schilderen over behang is een praktische oplossing en kan zelfs beter zijn dan het behang verwijderen. Met deze stappen en een zorgvuldige voorbereiding behaal je een mooi en duurzaam resultaat.