DIY: Geef je oude spiegel een makeover met houten ijssticks

Door Sarieta | | Interieur doe-het-zelf
spiegel-diy
@inspiredbycoastal

Heb je een oude spiegel die wel een opfrisbeurt kan gebruiken? Misschien staat het al jarenlang in een hoekje te verstoffen of past het niet meer bij de rest van je interieur. Geen zorgen, want met een beetje creativiteit en handigheid kun je net als @inspiredbycoastal jouw oude spiegel transformeren tot een pronkstuk voor in huis. In dit artikel laten we je zien hoe je stap voor stap je oude spiegel een make-over kunt geven, met als resultaat een prachtige spiegel!

Details

Tijdsduur: 4 uur

Moeilijkheidsgraad: Beginner

Kosten: € 50

Materialen

Een rol tape
Lijm
+/- 100 houten ijssticks
Schuurpapier
Zaag
Een pot beits
Een doek

@inspiredbycoastal

Stap 1 - Zoek een oude spiegel

Begin je project door op zoek te gaan naar een oude spiegel die je wilt opknappen. Misschien heb je er al een liggen thuis, of kun je er een vinden op een rommelmarkt of in een tweedehandswinkel. Zorg ervoor dat de spiegel in goede staat is en dat je er gemakkelijk mee kunt werken.

Stap 2 - Reinig en schuur de spiegel

Voordat je begint met het oppimpen, is het belangrijk om de spiegel grondig te reinigen. Verwijder eventuele decoraties of bevestigingen die je niet wilt behouden. Gebruik vervolgens schuurpapier om de oppervlakte van de spiegel lichtjes op te schuren. Dit helpt om eventuele oude verf of lak te verwijderen en de spiegel voor te bereiden op verdere behandeling.

@inspiredbycoastal

Stap 3 - Creëer een (visgraat)patroon

Nu is het tijd om het gewenste ontwerp voor je spiegel te bepalen. Als je ervoor hebt gekozen om een visgraatpatroon te maken, snijd dan houten stokjes op maat om de gewenste lengte te bereiken. Let erop dat je de stokjes nauwkeurig snijdt, met bijvoorbeeld een zaag, om rechte en gelijkmatige randen te krijgen. Voor een mooiere afwerking kun je ervoor kiezen om de uiteinden van de stokjes schuin af te snijden en de randen te schuren.

Stap 4 - Bescherm de spiegel

Om te voorkomen dat lijm of beits op de spiegel terechtkomt tijdens het proces, gebruik je schilderstape om de randen van de spiegel af te plakken. Een tip van @inspiredbycoastal is om ervoor te zorgen dat de tape stevig is vastgedrukt en dat er geen ruimte is voor lekkage.

Stap 5 - Lijm de stokjes op de spiegel

Breng lijm aan op de achterkant van elk houten stokje en plaats ze vervolgens op de spiegel in het gewenste patroon. Druk elk stokje stevig aan om ervoor te zorgen dat het goed plakt aan de spiegel. Controleer daarna of de stokjes gelijkmatig verdeeld zijn en dat de hoeken netjes aansluiten.

Stap 6 - Schuur lichtjes

Nadat de lijm volledig droog is, gebruik je schuurpapier om lichtjes over het oppervlak van de stokjes te schuren. Dit helpt om eventuele ruwe plekken glad te maken en een gelijkmatige afwerking te creëren.

@inspiredbycoastal

Stap 7 - Breng beits aan

Breng na het lichtjes opschuren, beits aan op de stokjes om ze de gewenste kleur te geven. Gebruik net als @inspiredbycoastal een doek om de beits gelijkmatig aan te brengen en laat het vervolgens drogen volgens de instructies.

@inspiredbycoastal

Stap 8 - Verwijder de tape

Laat de beits volledig drogen en verwijder voorzichtig de schilderstape rondom de spiegel. Bewonder het prachtige nieuwe uiterlijk van je opgeknapte spiegel!

@inspiredbycoastal

Stap 9 - Bewonder het resulaat

Hang je zelfgemaakte spiegel op aan de muur of plaats het op een speciale plek in je huis waar je er elke dag van kunt genieten.