kinderfeestje-thuis-verjaardag
RODNAE Productions via Pexels

Kinderfeestje thuis ideeën en tips

Als je kind jarig is, hoort er eenmaal een kinderfeestje bij. Je moet dan wel rekening houden met eten, drinken, cadeautjes en nog veel meer. Kortom, best een aardig lijstje met een hoog prijskaartje. In zulke gevallen kun je het ook prima thuis organiseren. Kinderen vinden meestal een simpel kinderfeestje met wat activiteiten, lekkernijen en vrij spelen al super leuk. Hier zijn 30 ideeën die je kunt gebruiken bij het organiseren van een kinderfeestje. Of het nu voor een jongen of meisje is!

kinderfeestje-inspiratie-ideeen
Vlada Karpovich via Pexels

Organiseer een themafeest

Om het kinderfeestje thuis helemaal af te maken kun je kiezen voor een thema. Zo zijn er tientallen thema’s waaruit je kunt kiezen zoals Batman, Barbie, zeemeerminnen, Spider-Man en noem het maar op. De keuze is reuze en kies vooral iets waar je kindje helemaal dol op is.

En als je je huis bijpassend wil versieren, hebben we hier de leukste inspiratie op een rijtje gezet voor het verjaardag versieren van je huis!

Maak een surprise

Het is voor vele ouders niet makkelijk om met een klein budget te winkelen voor speelgoed van bekende merken voor kinderen. Zeker niet voor bij een kinderfeestje. Verzamel daarom vriendjes en vriendinnetjes van je kleintje bij elkaar en zorg dat ieder kind voor een ander een surprise maakt, net als bij Sinterklaas. Op deze manier wordt ieder kindje op een unieke manier in het zonnetje gezet.

Heb je nog geen cadeautje in huis? Wij hebben de beste cadeaus voor kinderen van 1-jaar, 2-jaar, 4-jaar, 6-jaar en 8-jaar verzameld!

Ga schminken

Ga je voor een vlinder, een prinses of een tijger? Schmink erop los tijdens het kinderfeestje van je kleintje. Kinderen zijn namelijk dol op schminken en ouders houden er kiekjes aan over, hoe leuk!

Speel Wie Is Het

Afhankelijk van de leeftijd van je kind, is het een goed idee om te zorgen voor zoveel mogelijk spelletjes. Eén daarvan is Wie Is Het. Kinderen spelen om en om tegen elkaar en wie als eerste de persoon van de ander raad heeft gewonnen!

Ga cupcakes bakken

Hmmm…cupcakes! Cupcakes zijn een lekkere toevoeging voor bij het feestje die kinderen kunnen versieren. Bak alleen of samen met wat ouders een flinke lading cupcakes en versier ze samen met de kids. Vergeet niet dat de jarige als eerste mag ;)

Kies voor een knotsgekke speurtocht

Speurtochten worden met het jaar leuker en zijn bij meeste gezinnen een vast onderdeel van het feestprogramma geworden. Eén van de speurtochten die goed in de smaak valt is een foto speurtocht. Maak foto’s van diverse locaties, print ze uit en maak er een boekje van. Vervolgens krijgt ieder kind zo’n boekje en aan de hand van de foto’s in het boekje kunnen ze de speurtocht lopen. Het leuke aan deze speurtocht is dat zelfs een saaie route er leuk van wordt.

Ga naar buiten

Vind je het organiseren van een kinderfeestje binnenshuis nogal spannend? Zorg dan voor leuke activiteiten buiten. Weer of geen weer, kinderen kunnen en willen bijna altijd naar buiten. Neem een wat simpele spelletjes mee en laat ze die met elkaar spelen. Nog leuker: verzamel samen met de jarige job en zijn vriendjes of vriendinnetjes mooie bloemen voor de ouders. Op deze manier maak je de dag van de jarige job en ouders van de kinderen.

Teken, knutsel en verf met z’n allen

Heb je ook een stapel vol gekleurd papier, stickers, knutsel resten en tekenspullen in de kast liggen? Verzamel alles bij elkaar en leg ze op tafel neer voor de kinderen. Laat ze lekker hun gang gaan en zorg ervoor dat ieder kind zijn of haar kunstwerkje mee naar huis neemt. Op deze manier zorg je niet alleen voor extra speelplezier, maar heb je binnen no-time ook een opgeruimde kast. Win-win!

kinderfeest-knutselen-ideeen
Anastasia Shuraeva via Pexels

Maak parfum

Organiseer je een kinderfeestje voor beauty liefhebbers? Dan is zelf parfum maken een leuke activiteit om te doen! Ieder kind kan haar eigen geur laten samenstellen en meenemen naar huis. Daarbij hoor je natuurlijk de benodigde materialen in huis te halen die je samen met de groep meiden ook kunt zoeken. Laat ze speuren naar geuren en verzamel heerlijk geurende kruiden en bloemen zoals lavendel, rozen en rozemarijn.

Reis om de wereld

Om het kinderfeestje een verrassende twist te geven is het leuk om te gaan reizen. Niet echt natuurlijk, maar je kunt het wel echt maken door aan bepaalde landen een activiteit aan te koppelen. Van de jungle in Brazilië tot mummies maken in Egypte en Franse Frietjes eten in Frankrijk.

Doe een ballonnendans

Een verjaardag kan natuurlijk niet zonder ballonnen. In plaats van dat je ze aan de einde van het feestje kapot moet maken, kun je er ook een ballonnendans mee houden. Bindt allereerst een touwtje aan de ballonnen vast en zorg ervoor dat de kinderen het aan één voet vastmaken. Wanneer er wordt afgeteld moeten ze proberen de ballonnen van de anderen kapot te trappen. De persoon waarvan de ballon het langst heel blijft, wint.

Huur een springkussen

Kinderen houden van spelen, rennen en springen. Als je het geluk hebt van een grote tuin, kun je de ruimte goed gebruiken door er een springkussen neer te zetten. Bekijk vooraf hoeveel kinderen er zullen komen en huur op basis van dit aantal de juiste springkussen.

Doe de stoelendans

Dit spel is zo nostalgisch, dat bijna iedereen dit wel moet kennen. Zet een aantal stoelen in een kringetje, zet muziek op en ga met die banaan! Als de muziek stopt moeten de kinderen zo snel mogelijk in een stoel gaan zitten. Uiteindelijk blijft er één persoon over en winnaar krijgt een extra traktatie.

Organiseer een estafette race

Estafette race; het bekende spel wat het altijd wel goed doet. Bij een estafette mogen de kinderen omstebeurt een bepaald parcours afleggen met hindernissen. Zodra ze rond zijn en weer terug, mogen ze de volgende aantikken om te gaan. Het wordt pas echt spannend als er twee teams zijn die tegen elkaar strijden.

Zorg voor een grabbelton

Zorg voor een goodiebags vol met snoepgoed of kleine cadeautjes. Pak ze op een leuke manier in en verstop ze in de grabbelton. Aan het einde van het feestje mogen alle kinderen een cadeautje grabbelen. Als ze er niet tevreden mee zijn, kunnen ze natuurlijk altijd nog onderling ruilen.

Speel met stoepkrijt

Kinderen vinden stoepkrijt geweldig. Zeker aangezien ze er van alles mee kunnen maken. Geef elk kind een tekening en teken de afbeelding levensgroot op de straat. Bovendien is dit een leuk aandenken voor de jarige als hij of zij telkens over deze mooie kleurplaat op straat loopt. Hopen dat het niet gaat regenen ;)

Bouw een hut

Hutje bouwen alleen voor jongens? Integendeel juist! Een hutje bouwen is super stoer en ook geschikt voor meisjes. Ga langs vrienden en familie en verzamel de juiste materialen. Denk aan hout, hamer, lijm en noem het maar op. Laat de kinderen zelf een huisje timmeren of plakken. Super leuk om binnen- en buitenshuis te doen voor een relatief lage prijs.

Organiseer een high tea

Duik met de kids de keuken in om lekkers te maken. Denk aan sandwiches, cakes, koekjes en nog veel meer. Proef samen het beslag en bekijk met z’n allen hoe de koekjes en cakejes aan het bakken zijn. Nog leuker: geef alle kids een to-go pakketje mee naar huis met de baksels die over zijn.

kinderfeest-picnic-hightea
Ron Lach via Pexels

Geef een echt disco feest in huis

Tover de woonkamer om tot club met gave lampen en versiering. Huur eventueel een DJ in of neem zelf het heft in handen en zet de te-gekste liedjes op. Wedden dat iedereen binnen no-time staat te dansen en swingen?

Sjoelen

Ken je het spelletje sjoelen nog? Bij dit spel probeer je zoveel mogelijk houten schijven in de juiste vakken te schuiven. Haal een sjoelbak in huis of leen er één van een bekende en organiseer een sjoelfeest. Ook erg nostalgisch en immens gezellig.

Ga tie-dyen

Tie-dye is tegenwoordig immens populair onder jonge kinderen. Niet gek, want je kunt er de leukste creaties mee maken. Enige wat je nodig hebt is een shirt, tas of sokken en een tie-dye set met vrolijke kleuren. Simpel, leuk en bomvol mogelijkheden!

Zwembad

Als je kind in de zomer jarig is en lekker warm is, is het heerlijk om met de kinderen in de achtertuin te spetteren. Vraag de ouders om badkleding mee te geven, zorg voor waterpistooltjes en waterballonnen en het gevecht kan losbarsten. Ook erg leuk in combinatie met een springkasteel.

Maak limonade

Naast het bakken van hapjes, kan het maken van een drankje natuurlijk niet ontbreken. Vooral in de zomermaanden komt een verkoelend drankje goed van pas. Haal de ingrediënten in huis van de favoriete smaak limonade van de jarige job en maak stap voor stap met z’n allen een verfrissende, zoete limonade.

Oudhollandse spellen

Ook ouderwets spelletjes zoals koekhappen, snoephappen in een teil water en zaklopen doen het nog erg goed. Strijd met de ouders tegen de kinderen en wie weet maken ze jullie wel in.

Maak snoephuisjes

Onze gouden tip voor een geslaagd kinderfeestje thuis is het maken van snoephuisjes. Koop allerlei verschillende kleuren snoepjes, ontbijtkoek en cake. Bouw het huisje van ontbijtkoek en smeer er boter crème omheen om de snoepjes te laten plakken. Kies de zoetste snoepjes uit en versieren maar. Na afloop is het smullen voor ouder en kind.

Ga met z’n allen gourmetten

Wil je het kinderfeestje aan het einde van de middag of avond geven? Dan is gourmetten een erg goede optie. Gourmetten doe je meestal tijdens de feestdagen en daarom erg origineel. Zorg voor

kleine omeletjes, hamburgers, stokbrood en frikandelletjes. Lekker en natuurlijk ontzettend feestelijk!

Maak pizza’s

Zeg je kinderfeestje, dan zeg je natuurlijk lekkernijen. Dus wat dacht je van een pizza party? Ga met de kinderen aan de slag in de keuken en maak het pizzadeeg. En daarna is het tijd om ze te versieren. Wie-o-wie maakt de lekkerste pizza?

Organiseer een slaapfeestje

Wilt jouw kind slechts een paar vriendjes of vriendinnetjes uitnodigen? Dan is een slaapfeestje ook erg leuk om te organiseren! Een bak popcorn, een leuke film en een comfy pyjama zijn de perfecte ingrediënten voor een geslaagde avond.

Touwtrekken

Touwtrekken is makkelijk en leuk om te doen. Het enige wat je nodig hebt is een lang touw. Natuurlijk kunnen twee groepjes kinderen tegen elkaar spelen, maar je kunt natuurlijk met ouders dit spel spelen. Durf jij dat aan?

Maak een pinata

Een pinata is het hoogtepunt van een kinderfeestje. Je vult de felgekleurde pop gemaakt van papier-maché met snoepjes. De jarige job krijgt een blinddoek voor de ogen en stok in de hand en moet hiermee de pinata kapot slaan. Heel uitdagend en leuk!

pinata-kinderfeestje-idee
Ron Lach via Pexels