Tips en tricks voor een kleine woonruimte

In dit artikel geven we je inspiratie voor het inrichten van een kleine woonkamer. Een kleine woonkamer kan ingewikkeld zijn om zowel functioneel als stijlvol in te richten. In dit artikel gaan we samen met Profijt Meubel op zoek naar leuke ideeën, meubels, accessoires en inspiratie. Om zo het maximale uit een minimale woonruimte te halen.

Ontdek alle tips en tricks voor het inrichten van je kleine woonkamer en tover je kleine ruimte om tot een groots thuis.

Betrek je eet- en zithoek bij elkaar

Door het betrekken van de eethoek bij de indeling van je kleine woonkamer, zorg je voor een optisch grotere ruimte. Met een open kast of een bank op pootjes vorm je een speelse scheiding, zonder het gevoel van ruimtelijkheid en eenheid te verliezen.

Ook met kleurgebruik kun je de eet- en zithoek dichter naar elkaar brengen. Kies bijvoorbeeld in de eethoek voor aardetinten, met natuurlijke materialen en trek dit door naar de zithoek.

bank-tips-woonkamer
Profijt Meubel
Combineer deze cognac kleurige bank met bijpassende eetkamerstoelen, om de eethoek bij de zithoek te betrekken!

Je zithoek slim indelen

Als de ruimte beperkt is, moet je slim omgaan met de indeling. Zet de bank bijvoorbeeld niet tegen de wand, zodat je deze voor een wandkast of -planken kunt gebruiken. Een kleine woonkamer betekent overigens niet dat je altijd moet kiezen voor een kleine bank. Grote meubels zorgen namelijk juist voor een gevoel van luxe en zal jouw zithoek er groter uit laten zien.

Bank voor een kleine woonkamer

Veel mensen denken dat je weinig keuze hebt als het gaat over banken in een kleine woonkamer. Toch zijn er meer mogelijkheden dan je zou denken.

Ga bijvoorbeeld voor een rechte bank om de woonruimte optisch te verlengen of juist een kleine loungebank, voor een gezellige zithoek. Onze favoriet is de kleine hoekbank. Gebruik deze als divider, voor het onderverdelen van de zit- en eethoek.

bank-woonkamer-inspiratie
Profijt Meubel
Deze bruinkleurige bank is een ware eyecatcher in je kleine woonkamer!

Multifunctionele kasten

Bij het kopen van een grote of kleine kast voor de woonkamer, is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid opbergruimte en de stijl van je interieur. Kies voor een dichte kast als je houdt van een opgeruimde uitstraling of juist voor een vitrinekast om je mooiste accessoires te tonen.

Tip: een lage kast zorgt ervoor, dat een ruimte minder klein aanvoelt en biedt je meer decoratie mogelijkheden.

dressoir-meubel-woonkamer
Profijt Meubel
Dit dressoir van hout en metaal geeft je woonkamer direct een een industriële sfeer, perfect voor je stoere interieur!

Tafels met ronde vormen

Functionaliteit, stijl en een kleine woonkamer gaan hand in hand. Kies bijvoorbeeld voor een salon- of bijzettafel met ronde vormen en zorg voor een ruimtelijke uitstraling. Een ronde vorm zorgt ook voor een verrassend speels effect en doorbreekt de ruimte, gezien de kamer zelf meestal uit rechte hoeken bestaat.

bank-kleine-woonkamer
Profijt Meubel
Ben je gek op een speels interieur? Dan is deze set van bijzettafels precies waar je naar op zoek bent!

Fauteuils om in weg te dromen

Fauteuils zijn fantastische must haves voor kleinere ruimtes. Combineer je kleine bank met een fauteuil en creëer een gezellig hoekje en extra zitplek. Handzame meubels zijn ook makkelijker te verplaatsen, bijvoorbeeld als je bezoek hebt of je jouw kleine woonkamer een keer anders wilt indelen.

fauteuil-stoel-woonkamer
Profijt Meubel
Makeover tip: Kies een fauteuil in dezelfde kleur als de bank of laat de stoel juist opvallen door te gaan voor een andere kleur, zoals de fauteuil op de foto!

Eethoek indelen

Een eethoek is veelal het hart van het huis; een plek waar je samenkomt. Bij het inrichten van een kleine woonkamer zijn dan ook zowel design als functionaliteit belangrijk.

De eettafel is daarbij een belangrijk meubel, zowel voor een romantisch diner tot een spelletjesavond met het hele gezin. Kies voor een bank of krukken als je meer plaats wil toevoegen en voor stoelen die comfortabel genoeg zitten voor lange avonden na-tafelen.

Veelzijdige stoelen

Voor de inrichting van een kleine woonkamer met eethoek, heb je de keuze uit verschillende stoelen. Er zijn eetkamerstoelen in verschillende kleuren, vormen en maten, met ieder zijn eigen voordelen.

Tip: kies niet voor dezelfde eetkamerstoelen. Mix & match verschillende materialen en kleuren voor een eclectische look.

eethoek-eettafel-eetkamer
Profijt Meubel

Eettafel voor de kleine woonkamer

Als je jouw kleine woonkamer gaat inrichten met een eettafel, kies dan bij voorkeur voor een ronde tafel. Dit breekt de ruimte, creëert spanning in je interieur en er kunnen veel mensen aan zitten. Een tafelblad in een lichte kleur zorgt voor een frisse uitstraling en laat de kamer groter lijken. Een donker onderstel of metalen tafelpoten geeft een stoer randje aan de eethoek.

eethoek-eetkamer-keuken
Profijt Meubel
Deze eettafel is geschikt voor ieder interieur, maar past helemaal perfect in de industriële woonkamer!

Extra genieten met een eetkamerbank

Een kleine woonkamer indelen is niet altijd even makkelijk. Met een eetkamerbank vervul je in één klap meerdere functies. Je zal versteld staan hoeveel mensen er aan tafel kunnen plaatsnemen en hoe veel ruimte je bespaart, in vergelijking met eetkamerstoelen.

Makeover tip: Een eetkamerbank past ontzettend goed bij een landelijke inrichting.

eetkamer-eettafel-bank
Profijt Meubel
Ga voor een slanke eetkamerbank op hoge poten, voor een ruimtelijk aanzicht. Het model op de foto is perfect voor de kleine eethoek!

Accessoires voor een kleine woonruimte

Als de basis in jouw kleine woonruimte staat, voeg je met accessoires net dat beetje extra toe. Ze zorgen voor sfeer, warmte en een gevoel van thuiskomen. Je kunt ze ook gebruiken om kleur toe te voegen, zonder dat je hier echt aan vast zit. Bepaalde accessoires zorgen er zelfs voor dat de ruimte groter lijkt.

Hieronder een aantal handige tips voor het decoreren van een kleine woonruimte:

Meer ruimte met spiegels

Spiegels zijn dé methode om een kleine woonkamer groter te laten lijken, evenals te zorgen voor meer lichtinval. Hang de spiegel zo op dat deze de woonkamer verlengt en indien mogelijk lichtinval van buiten weerkaatst naar binnen.

Doe dit bijvoorbeeld met een grote staande spiegel of met een wandspiegel. Spiegels zijn er voor iedere stijl, wat ze een aanwinst maakt voor ieder interieur.

Grote vloerkleden in een kleine woonkamer

Met een groot vloerkleed in een kleine woonkamer zorg je voor een rijkelijk gevoel, terwijl een klein vloerkleed juist de kleine ruimte benadrukt. Grote accessoires als statement pieces voegen rust toe aan een kleiner interieur, in tegenstelling tot het gebruik van allerlei kleine decoraties. Wees daarom niet bang, om groots uit te pakken met vloerkleden.

bank-zithoek-klein
Profijt Meubel
Dit grijze vloerkleed kleurt prachtig bij de prachtige, grijze bank, waardoor het geheel kalmte en rust uitstraalt.

Goede verlichting zorgt voor sfeer

Hoe lichter de ruimte; hoe groter deze lijkt! Zeker wanneer je het licht projecteert op een lichte muur. Daarnaast zorgt goede verlichting voor gezelligheid en sfeer. Kies bij een kleine ruimte voor lampen die het zicht vrij houden, zoals: wandlampen, plafondlampen en spotjes. De keuze van het peertje zelf speelt ook een rol. Kies voor lampen die warm licht geven, als je gaat voor een sfeervolle woonkamer.

verlichting-eethoek-woonkamer
Profijt Meubel
Een ronde plafondlamp en stoere eetkamerstoelen passen perfect bij de ronde eettafel op de foto!

Haal het meeste uit je kleine woonruimte

Om van jouw kleine woonruimte echt een succes te maken, hebben we nog een paar handige tips voor je. Tips die je overigens niet alleen in de woonruimte zelf kunt toepassen, maar ook in de slaapkamer en buitenruimtes zoals het balkon.

We leggen uit hoe je eenheid creëert en gebruik maakt van multifunctionele items. Ontdek snel hoe je maximaal geniet, van jouw minimale leefruimte.

Zorg voor eenheid

Eenheid creëren doe je door kleuren en materialen op elkaar af te stemmen. Bij meubels doe je dit heel eenvoudig, door te kiezen voor items uit dezelfde collectie. Profijt Meubel heeft bijvoorbeeld een mooie selectie aan meubels samengesteld, die je met elkaar kunt combineren.

Door te gaan voor meubels uit dezelfde collectie, weet je zeker dat alles bij elkaar past en kun je het afmaken met jouw favoriete accessoires. Kies bijvoorbeeld voor zowel een dressoir als een salontafel uit mangohout en gebruik de (accent)kleuren hiervan als leidraad voor de rest van de inrichting en decoratie.

bank-cognak-woonkamer
Profijt Meubel
De salontafel op de foto is onderdeel van de Newhaven collectie van Profijt Meubel en matcht perfect met de bijhorende kasten!

Multifunctionele meubels

Multifunctionele meubels zijn ideaal voor een kleine ruimte. Ze combineren namelijk design en functionaliteit met elkaar. Je kunt bijna alle meubels in multifunctionele vorm krijgen, zoals:

  • een salontafel inclusief opbergruimte
  • een uitschuifbare tafel voor kleine en grote gezelschappen
  • een boekenkast inclusief vitrine
  • een bank die tevens ook als zitgedeelte voor de eethoek
  • een open kast als divider tussen het woon- en eetgedeelte
woonkamer-bank-dressoir
Profijt Meubel

Lichte kleuren passen bij iedere stijl

Lichte kleuren passen bij ieder interieur, of je jouw kamer nu typeert als Scandinavisch of juist industrieel. Dit komt omdat lichte kleuren in een kleine woonruimte:

  • een frisse en opgeruimde uitstraling hebben
  • het licht weerkaatsen, voor een gevoel van openheid
  • de ruimte groter laten lijken. Dit geldt ook voor statement meubels in een lichte tint
woonkamer-bank-inspiratie
Profijt Meubel

Eindelijk! Je kunt aan de slag met je kleine woonkamer. Vergeet vooral niet om je nieuwe interieur af te maken met de leukste woonaccessoires van Profijt Meubel.

Kijk voor meer interieur inspiratie ook eens naar ons artikel over de beste woonkamer kasten en must haves voor de woonkamer!