tuin-modern-achtertuin
@bykaar

50+ Tuin Ideeën en Inspiratie voor de Moderne Tuin

Door Laura | | Inspiratie

Moderne tuinen zijn enorm geliefd. Of je nu een grote of kleine tuin hebt om mee te werken: de moderne stijl weet zich moeiteloos aan te passen. Helemaal als jij een goed idee hebt van hoe je het best een moderne tuin kunt ontwerpen en inrichten. Bij Makeover zijn we op zoek gegaan naar de mooiste strakke moderne tuinen. Zo hebben we in dit artikel 50+ tuin ideeën voor je op een rijtje gezet waarmee je jouw ideale moderne tuin kunt realiseren!

Tip: Lees ook ons artikel Wat kost een tuin aanleggen eigenlijk?

moderne-tuin-overkapping
@thuisbijmij

Wat is een moderne tuin?

Voordat we de voorbeelden laten zien, is het handig om te weten wat de moderne tuin precies inhoudt. Een moderne tuin is een combinatie van strakke lijnen, geordende patronen en tijdloze elementen. Je komt er daarnaast geen opvallende vormen of in het oog springende meubels tegen, maar wel een vijver of siergras om het geheel niet al te sober te maken.

Graag luxe in de tuin? Dit zijn de meest luxe tuinmeubelen van het jaar!
moderne-tuin-inspiratie
@ourlifeatno5
Bekijk tuinkamer inspiratie!

Moderne tuin ideeën en inspiratie overzicht

De juiste tuin ideeën helpen je met het inrichten van de achtertuin of voortuin die het best op jouw stijl aansluit. We hebben daarom de belangrijkste inspiratie tips op een rij gezet, van borders tot planten en verhogingen in je tuin.


Functionele inrichting

De meeste mensen die voor een moderne tuin kiezen doen dit met een goede reden. Ze willen ervoor zorgen dat de tuin makkelijk te onderhouden is zonder dat het er saai uitziet. Toch wil je met plezier van je tuin gebruik kunnen maken. Om jouw tuin optimaal in te richten is het verstandig om blokken functioneel in te richten. Ontwerp onderdelen die specifiek gebruikt kunnen worden om te relaxen, zonnen of juist dineren. Als je ieder onderdeel een functie toewijst, kan je ook veel makkelijker het overzicht behouden!

tuin-modern-inspiratie
@homeinterieurstyling

Verlichting kan sfeerbepalend zijn

Je wilt ook ‘s avonds van jouw tuin kunnen genieten. Tijdens de warme zomeravonden geeft dit jou de kans om een stuk langer buiten te blijven. En in de wintermaanden hoef jij niet na het avondeten de tuin al in het donker zien verdwijnen. Hoe beter je de verlichting weet te verwerken in jouw moderne tuin, hoe mooier het eruit zal zien (bijv. met solar lantaarn in je tuin)!

moderne-tuin-verlichting
@wonen.bij.iris

Uitdagende beplanting voor een wilde maar moderne look

De moderne strakke tuin mag er best wat ruwer uitzien dan dat je gewend bent. Dit zorgt er namelijk voor dat je tuin flair behoudt. Deze flair heb je nodig om te compenseren voor de af en toe sobere uitstraling die bij het gebruik van weinig kleuren komt kijken. Door voor beplanting met verschillende kleuren te kiezen kan je op een prachtige manier sfeer aan je tuin geven. Hoe uniek is deze combinatie van bloemen met deze wilde tropische plant wel niet?

planten-beplanting-tuin
@styled.byemmy

Gebruik van verschillende materialen van gras tot grind

Een van de belangrijkste moderne tuin ideeën van deze tijd is dat echt alles mag. Dat betekent dat je dus ook de meest uiteenlopende materialen en patronen mag gebruiken. Van kiezels tot ruwe rotsachtige stenen. Van siergras tot boomstammen die de paden weergeven. Des te meer je durft te combineren, des te unieker moderne tuinen kunnen worden!

modern-tuin-materiaal
@bykaar

Niet iedere vorm hoeft strak te zijn

Bij moderne tuinen denken we al snel aan strakke lijnen. Om zo dicht mogelijk bij het idee van de minimalistische stijl te blijven, willen we zo min mogelijk niet strakke vormen verwerken. Maar hoe mooi is het om een kronkelig pad in een strakke moderne tuin te verwerken? Deze moderne zen tuin laat zien wat er mogelijk is!

tuin-sfeervol-rond
@sabinelamet_interior_feed
Dit zijn de beste robotmaaiers!

Grote stalen deur als ingang

De eigenaar van de onderstaande moderne mediterrane tuin had wel heel veel geluk toen hij deze oude stalen fabrieksdeur bij het zwerfvuil vond. Deze mix tussen industrieel en modern laat zien dat ook in de achtertuin dergelijke stijlen gecombineerd kunnen worden.

stalen-deuren-tuin
@whisperingbold

Moderne tuin met jacuzzi? Waarom niet!

Een jacuzzi in je moderne tuin staat waarschijnlijk hoog op jouw lijstje. Of het nu 25 of 5 graden is: een sprong in jouw eigen jacuzzi is altijd lekker. Als je ideeën hebt om in jouw strakke moderne tuin te plaatsen is er voldoende inspiratie over te vinden. Vergeet niet om de jacuzzi zijn eigen plekje te geven om de functionele indeling van moderne tuinen in stand te houden!

overkapping-tuin-jacuzzi
@annemarie.vernay

Moderne tuin? Daar hoort een moderne ingang bij

Als je jouw kleine moderne tuin zo goed mogelijk naar voren wilt laten komen helpt het als de moderne stijl ook aan de voorkant van je huis zichtbaar is. Zelfs met een hele kleine voortuin is dit al goed mogelijk. Kies voor een strakke bestrating, minimalistische kleuren (zwart, wit en grijs) en trek het pad naar jouw achtertuin door.

voortuin-achtertuin-inspiratie
@by_us_thus

Afscheiding tussen tuin en woning voor een strakke indeling

De meeste moderne tuin ideeën die wij tegenkomen kiezen ervoor om de tuin zoveel mogelijk bij de woning te betrekken. Het onderstaande voorbeeld laat zien dat het ook anders kan. Een duidelijke afscheiding kan voor een extra geordende indeling zorgen. Bij een moderne tuin met vijver kan een stijlvol pad tussen tuin en woning worden gecreëerd. Heb je beschikking over waterpartijen zoals de afbeelding hieronder? Ga er dan voor!

modern-tuin-inspiratie
@wonen.aan.de.loper

Comfortabele plek voor in de avond

Als de avond daar is, is het prettig om in je tuin een plekje voor jezelf te hebben. Maar als het donker is wil je wel het pad kunnen vinden. Het onderstaande voorbeeld geeft prachtig weer hoe dit mogelijk is. Een moderne overkapping past perfect in deze tuin zodat ook tijdens regenachtige maar warme dagen geborreld kan worden. Vergeet niet dat zelfs met een kleine moderne tuin dit mogelijk is.

overkapping-tuin-inspiratie
@bijmargrietinhuis

Uniforme stijl in de moderne tuin

Dit type tuin ziet er al snel kil uit als je niet voldoende sfeer aanbrengt. Op het eerste gezicht ziet het voorbeeld er dan ook kil uit, maar als je beter kijkt zie je dat door comfortabele designstoel met een slim gekozen bijzettafel en vloerkleden, extra ambiance wordt gecreëerd.

modern-tuin-meubels
@wonen.aan.de.loper

De woonkamer bij de tuin betrekken

Wat is er fijner dan het idee hebben dat je tuin écht onderdeel van jouw leefruimte is? Door je woonkamer bij je tuin te betrekken zorg je ervoor dat jouw leefruimte gevoelsmatig veel groter wordt. Zorg ervoor dat de tuin zoveel mogelijk op hetzelfde niveau ligt zodat jij jezelf eenvoudig tussen beide gebieden kunt bewegen. Door huiselijke tuin meubels aan je tuin toe te voegen voelt de tuin nog meer als een tweede woonkamer aan.

woonkamer-tuin-inspiratie
@demullies

Stijl van de serre doortrekken naar de tuin

Deze tuin laat wel heel goed zien hoe je de stijl van een serre naar de tuin kunt doortrekken. De zwarte structuur van de serre wordt met de tuin meegetrokken. Deze moderne tuin met siergrassen heeft het zover gekregen om de kleuren vervolgens te accentueren.

serre-tuin-inspiratie
@whisperingbold

Een moderne zithoek in de tuin om optimaal te relaxen

Comfort moet absoluut in een strakke tuin aanwezig zijn. Als het je lukt om subtiel comfortabele elementen te verwerken kan je de stijl behouden zonder op comfort in te leveren. Als je dit afwisselt met wat leuke moderne beelden of patronen, zoals hieronder met de trappen is gedaan, kan je geen fouten maken.

modern-zithoek-tuin
fonQ

Een beetje romantiek kan nooit kwaad

Een plekje voor jou en je geliefde mag in je tuin natuurlijk niet ontbreken. Wij zien dan ook dat de meeste moderne romantische tuinen een zithoek hebben met een stijlvolle afscheiding. Zo kunnen jij en je geliefde in alle rust van een romantisch avondje genieten!

zithoek-afscheiding-tuin
@pakhuis.wonen

Grote tegels als moderne bestrating

Een typische grote moderne tuin heeft alle ruimte om met grote objecten te werken. Van grote moderne planten tot tegels of beelden. Als je voor een strakke bestrating wilt kiezen zijn grote tegels ideaal om je hierbij te helpen. En ze staan ook nog eens prachtig bij grote beplanting. Welke planten je namelijk ook kiest, ze zullen in staat zijn om met dit type tegels samen te werken.

tuin-grote-tegels
@hoff.van.saar

Plaatsen van meerdere grote planten van dezelfde stijl

Zonder de onderstaande moderne tuin inspiratie zou je waarschijnlijk geen goed idee kunnen krijgen bij deze tip. Gelukkig hebben we een voorbeeld kunnen vinden van hoe grote planten van hetzelfde soort in strakke tuinen tot hun recht kunnen komen. Heb je een kleine moderne tuin? Dan kan je natuurlijk voor een formaat kleiner kiezen!

modern-tuin-planten
@hetdroomhuisproject
Vraag jij je af welke planten in de moderne tuin thuishoren? In veel gevallen wordt gekozen voor wintergroene beplanting zoals buxus, klimop en taxus. Bloeiende vaste planten zoals hortensia’s, wilde rozen en lavendel is daarentegen ook geliefd.

De moderne tuin met gras bestaat

Wij Nederlanders houden enorm veel van gras. We vinden het dan ook lastig om met een moderne tuin volledig afscheid te nemen van gras. Gelukkig hoeft dat niet omdat er genoeg voorbeelden zijn van tuinen met grassen. Of het nu echt gras of kunstgras is, je kunt uitstekend deze stijl met gras combineren. We adviseren je wel om voor bestrating en borders te kiezen die accentueren met de kleur van het gras.

modern-tuin-gras
@whisperingbold

Haal sfeer in je tuin met een eigen vuurplaats

Wat voor tuin je ook van plan bent te ontwerpen: een eigen vuurplaats mag niet ontbreken. Waar waterpartijen in moderne tuinen steeds vaker voorkomen hoort ook een vuurplaats thuis. Je kunt de vuurplaats zelf maken met overbleven borders of hier een op maat ontworpen model voor aanschaffen. Kortom, je hebt geen excuus om dit onderdeel links te laten liggen!

Onmisbare decoratie voor een zomerse tuin!
modern-tuin-vuurplaats
@bij_spiertjes_thuis

Zwevende zithoek

Behalve dat een zwevende zithoek er natuurlijk ongelooflijk vet uitziet, geeft het ook nog eens een ruimtelijker idee. Doordat de onderzijdes van de zithoek vrij zijn lijkt het niet alsof een ruimte door de zithoek ingenomen wordt. Mocht je besluiten om de zwevende zithoek zelf te maken adviseren wij je goed onderzoek te doen naar de houtsoorten die je hiervoor gebruikt.

zwevende-zithoek-tuin
@huisje_in_houten

Slim geplaatste ‘accessoires’ kunnen het verschil maken

Net zoals jij in je woonkamer of slaapkamer met slim geplaatste accessoires het verschil kan maken, is dit ook in de tuin van toepassing. Hieronder zie je hoe een stijlvolle plant in een moderne tuin met witte tuintafel de sfeer kan bepalen. Het beeld van de bloempot in combinatie met de witte tafel, beige stenen, houten balken en zwarte tuinlamp is een voorbeeld van indrukwekkende styling.

tuin-inspiratie-accessoires
@madeleineshouse72
Vind je het moeilijk om de juiste accessoires te vinden? Volg dan deze tips voor de mooiste tuindecoratie.

Borders in de moderne tuin? Je kan niet zonder!

Een moderne tuin zonder borders is geen moderne tuin. Waar ga je anders al jouw planten laten? Van lavendel tot bamboe, planten komen tot hun recht met borders. Je kunt met borders eenvoudig hogere plantenbakken creëren. Wil je liever de planten op vloerniveau plaatsen? Dan kan je er ook voor kiezen de border dieper in te graven!

border-plantenbak-tuin
@bykaar

Een moderne loungeset mag nóóit ontbreken

Zie jij de tuin als een plek waar comfort een belangrijke rol moet spelen? Dan hoort de loungeset natuurlijk in jouw tuin thuis. Loungesets kunnen op zichzelf een complete zithoek creëeren wat veel extra werk scheelt. In een van onze mooiste moderne tuin ideeën zien we dan ook dat de loungeset omringd is met prachtige bloemen en lavendel.

lounge-bank-tuin
@sabinelamet_interior_feed
Tip: Ben je op zoek naar een passende loungeset voor in jouw tuin, neem dan eens een kijkje bij deze prachtige loungesets!

Met een overkapping kan jij áltijd van je tuin genieten

Met het aantal regenachtige dagen dat wij ieder jaar, ook in de zomer meemaken, doe je jezelf een plezier om een overkapping te bouwen. Toevallig genoeg komt de moderne tuin met overkapping in veel tuinideeën voor. Het mooist is om de overkapping in de stijl van de tuin te bouwen met strakke lijnen en dezelfde materialen. Onderstaand voorbeeld laat zien dat je in een groene tuin ook prima voor een lichte houten overkapping kunt kiezen met wat mooie hangstoelen!

overkapping-hangstoel-tuin
@home.aandesingel

Grind en kiezels

Grind en kiezels passen écht bij de moderne tuin. Behalve dat dit een natuurlijke uitstraling geeft, zorgt het er ook voor dat de tuin nog minder onderhoud nodig heeft. De meeste soorten kiezels en grind accentueren prachtig met hout en andere materialen.

grind-kiezels-tuin
@by_us_thus