50 strakke en moderne tuin inspiratie, ideeën en tips

Moderne tuinen zijn in ons land enorm geliefd. Of je nu een grote of kleine tuin hebt om mee te werken: de moderne stijl weet zich moeiteloos aan te passen. Helemaal als jij een goed idee hebt van hoe je het best een moderne tuin kunt ontwerpen en inrichten. Als je weet welke beplanting en accessoires het best tot hun recht komen, kan je bijna niet mis gaan. Bij MakeOver zijn we op zoek gegaan naar de mooiste strakke moderne tuinen. Met de ideeën die jij vervolgens uit ons inspiratie artikel hebt kunnen halen kan jij jouw ideale moderne tuin realiseren!

MakeOver Tip: Lees ook ons artikel Wat kost een tuin aanleggen eigenlijk?

📸 @rohouseproud

Wat is een moderne tuin?

Een moderne tuin is een combinatie van strakke lijnen, geordende patronen en veelal tijdloos weergegeven objecten. Kortom, de moderne tuin is er om je leven lang van te genieten. Je komt geen opvallende vormen of in het oog springende meubels tegen. Veel moderne tuinen hebben een vijver of siergras om het niet al te sober te maken. Steeds vaker zien we dat voor onderhoudsvrije planten wordt gekozen om goedkoper en makkelijker dat sobere idee van een te strakke tuin te voorkomen.

looppad naast overkapping

Je kunt de moderne tuin onder andere aan de volgende kenmerken herkennen:

  • Strakke lijnen
  • Luxueuze uitstraling met veel witte, grijze en donkere tinten
  • Overzichtelijke opzet met een minimalistische tint
  • Een vijver, grote planten, echt gras of siergras
  • Overkapping of schuur verwerkt in een van de hoeken van de tuin
  • Verlichting die de gehele tuin ook in de avond goed zichtbaar maakt

Heel leuk natuurlijk allemaal maar niets vertelt je zo goed hoe zo’n tuin eruitziet als meer dan 50 moderne tuin ideeën.

verhoging in tuin

Moderne tuin ideeën en inspiratie overzicht

Functionele inrichting

De meeste mensen die voor een moderne tuin kiezen doen dit met een goede reden. Ze willen ervoor zorgen dat de tuin makkelijk te onderhouden is zonder dat het er saai uitziet. Toch wil je met plezier van je tuin gebruik kunnen maken. Om jouw tuin optimaal in te richten is het verstandig om blokken functioneel in te richten. Ontwerp onderdelen die specifiek gebruikt kunnen worden om te relaxen, zonnen of juist dineren. Als je ieder onderdeel een functie toewijst, kan je ook veel makkelijker het overzicht behouden!

comfortabele moderne tuin

Verlichting kan sfeerbepalend zijn

Je wilt ook ‘s avonds van jouw tuin kunnen genieten. Tijdens de warme zomeravonden geeft dit jou de kans om een stuk langer buiten te blijven. En in de wintermaanden hoef jij niet na het avondeten de tuin al in het donker zien verdwijnen. Hoe beter je de verlichting weet te verwerken in jouw moderne tuin, hoe mooier het eruit zal zien!

verlichting moderne tuin

Uitdagende beplanting voor een wilde maar moderne look

De moderne strakke tuin mag er best wat ruwer uitzien dan dat je gewend bent. Dit zorgt er namelijk voor dat je tuin flair behoudt. Deze flair heb je nodig om te compenseren voor de af en toe sobere uitstraling die bij het gebruik van weinig kleuren komt kijken. Door voor beplanting met verschillende kleuren te kiezen kan je op een prachtige manier sfeer aan je tuin geven. Hoe uniek is deze combinatie van bloemen met deze wilde tropische plant wel niet?

beplanting moderne tuin

lavendel in de tuin

Gebruik van verschillende materialen van gras tot grind

Een van de belangrijkste moderne tuin ideeën van deze tijd is dat echt alles mag. Dat betekent dat je dus ook de meest uiteenlopende materialen en patronen mag gebruiken. Van kiezels tot ruwe rotsachtige stenen. Van siergras tot boomstammen die de paden weergeven. Des te meer je durft te combineren, des te unieker moderne tuinen kunnen worden!

overzichtelijke paden

Niet iedere vorm hoeft strak te zijn

Bij moderne tuinen denken we al snel aan strakke lijnen. Om zo dicht mogelijk bij het idee van de minimalistische stijl te blijven, willen we zo min mogelijk niet strakke vormen verwerken. Maar hoe mooi is het om een kronkelig pad in een strakke moderne tuin te verwerken? Deze moderne zen tuin laat zien wat er mogelijk is!

kronkelig pad tuin

Grote stalen deur als ingang

De eigenaar van de onderstaande moderne mediterrane tuin had wel heel veel geluk toen hij deze oude stalen fabrieksdeur bij het zwerfvuil vond. Deze clash tussen industrieel en modern laat zien dat ook in de achtertuin dergelijke stijlen gecombineerd kunnen worden.

stalen constructie

Moderne tuin met jacuzzi? Waarom niet!

Een jacuzzi in je moderne tuin staat waarschijnlijk hoog op jouw lijstje. Of het nu 25 of 5 graden is: een sprong in jouw eigen jacuzzi is altijd lekker. Als je ideeën hebt om in jouw strakke moderne tuin te plaatsen is er voldoende inspiratie over te vinden. Vergeet niet om de jacuzzi zijn eigen plekje te geven om de functionele indeling van moderne tuinen in stand te houden!

moderne tuin met jacuzzi

Moderne tuin? Daar hoort een moderne ingang bij

Als je jouw kleine moderne tuin zo goed mogelijk naar voren wilt laten komen helpt het als de moderne stijl ook aan de voorkant van je huis zichtbaar is. Zelfs met een hele kleine voortuin is dit al goed mogelijk. Kies voor een strakke bestrating, minimalistische kleuren (zwart, wit en grijs) en trek het pad naar jouw achtertuin door.

moderne ingang van huis

Afscheiding tussen tuin en woning voor een strakke indeling

De meeste moderne tuin ideeën die wij tegenkomen kiezen ervoor om de tuin zoveel mogelijk bij de woning te betrekken. Het onderstaande voorbeeld laat zien dat het ook anders kan. Een duidelijke afscheiding kan voor een extra geordende indeling zorgen. Bij een moderne tuin met vijver kan een stijlvol pad tussen tuin en woning worden gecreëerd. Heb je beschikking over waterpartijen zoals de Pinterest afbeelding hieronder? Ga er dan voor!

fonteinen in moderne tuin

Comfortabele plek voor in de avond

Als de avond daar is, is het prettig om in je tuin een plekje voor jezelf te hebben. Maar als het donker is wil je wel het pad kunnen vinden. Het onderstaande voorbeeld geeft prachtig weer hoe dit mogelijk is. Een moderne overkapping past perfect in deze tuin zodat ook tijdens regenachtige maar warme dagen geborreld kan worden. Vergeet niet dat zelfs met een kleine moderne tuin dit mogelijk is.



slim gekozen verlichting tuin

Uniforme stijl in de moderne tuin

Dit type tuin ziet er al snel kil uit als je niet voldoende sfeer aanbrengt. Op het eerste gezicht ziet het voorbeeld er dan ook kil uit, maar als je beter kijkt zie je dat door comfortabele designstoelen met een slim gekozen bijzettafel extra ambiance wordt gecreëerd.

design in de tuin

De woonkamer bij de tuin betrekken

Wat is er fijner dan het idee hebben dat je tuin écht onderdeel van jouw leefruimte is? Door je woonkamer bij je tuin te betrekken zorg je ervoor dat jouw leefruimte gevoelsmatig veel groter wordt. Zorg ervoor dat de tuin zoveel mogelijk op hetzelfde niveau ligt zodat jij jezelf eenvoudig tussen beide gebieden kunt bewegen. Door huiselijke tuin meubels aan je tuin toe te voegen voelt de tuin nog meer als een tweede woonkamer aan. De onderstaande moderne tuin is landelijk zonder te overdrijven.

betrek woonkamer bij tuin

Stijl van de serre doortrekken naar de tuin

Deze tuin laat wel heel goed zien hoe je de stijl van een serre naar de tuin kunt doortrekken. De zwarte structuur van de serre wordt met de tuin meegetrokken. Deze moderne tuin met siergrassen heeft het zover gekregen om de kleuren vervolgens te accentueren.

Serre betrekken bij achtertuin

Een moderne zithoek in de tuin om optimaal te relaxen

Comfort moet absoluut in een strakke tuin aanwezig zijn. Als het je lukt om subtiel comfortabele elementen te verwerken kan je de stijl behouden zonder op comfort in te leveren. Als je dit afwisselt met wat leuke moderne beelden of patronen, zoals hieronder met de trappen is gedaan, kan je geen fouten maken.

moderne zithoek tuin

Een beetje romantiek kan nooit kwaad

Een plekje voor jou en je geliefde mag in je tuin natuurlijk niet ontbreken. Wij zien dan ook dat de meeste moderne romantische tuinen een zithoek hebben met een stijlvolle afscheiding. Zo kunnen jij en je geliefde in alle rust van een romantisch diner genieten!

moderne romantische tuin

Grote tegels als moderne bestrating

Een typische grote moderne tuin heeft alle ruimte om met grote objecten te werken. Van grote moderne planten tot tegels of beelden. Als je voor een strakke bestrating wilt kiezen zijn grote tegels ideaal om je hierbij te helpen. En ze staan ook nog eens prachtig bij grote beplanting. Welke planten je namelijk ook kiest, ze zullen in staat zijn om met dit type tegels samen te werken.

grote tegels

Plaatsen van meerdere grote planten van dezelfde stijl

Zonder de onderstaande moderne tuin inspiratie zou je waarschijnlijk geen goed idee kunnen krijgen bij deze tip. Gelukkig hebben we een schoolvoorbeeld kunnen vinden van hoe grote planten van hetzelfde soort in strakke tuinen tot hun recht kunnen komen. Heb je een kleine moderne tuin? Dan kan je natuurlijk voor een formaat kleiner kiezen!

gebruik van hout in tuin

De moderne tuin met gras bestaat

Wij Nederlanders houden enorm veel van gras. We vinden het dan ook lastig om met een moderne tuin volledig afscheid te nemen van gras. Gelukkig hoeft dat niet omdat er genoeg voorbeelden zijn van tuinen met grassen. Of het nu echt gras of kunstgras is, je kunt uitstekend deze stijl met gras combineren. We adviseren je wel om voor bestrating en borders te kiezen die accentueren met de kleur van het gras.

moderne tuin met gras

Haal sfeer in je tuin met een eigen vuurplaats

Wat voor tuin je ook van plan bent te ontwerpen: een eigen vuurplaats mag niet ontbreken. Waar waterpartijen in moderne tuinen steeds vaker voorkomen hoort ook een vuurplaats thuis. Je kunt de vuurplaats zelf maken met overbleven borders of hier een op-maat ontworpen model voor aanschaffen. Kortom, je hebt geen excuus om dit onderdeel links te laten liggen!

vuurplaats tuin maken

Zwevende zithoek

Behalve dat een zwevende zithoek er natuurlijk ongelooflijk vet uitziet, geeft het ook nog eens een ruimtelijker idee. Doordat de onderzijdes van de zithoek vrij zijn lijkt het niet alsof een ruimte door de zithoek ingenomen wordt. Mocht je besluiten om de zwevende zithoek zelf te maken adviseren wij je goed onderzoek te doen naar de houtsoorten die je hiervoor gebruikt.

zwevende zithoek

Slim geplaatste ‘accessoires’ kunnen het verschil maken

Net zoals jij in je woonkamer of slaapkamer met slim geplaatste accessoires het verschil kan maken, is dit ook in de tuin van toepassing. Hieronder zie je hoe een stijlvolle plant in een moderne tuin met witte tuintafel de sfeer kan bepalen. Het beeld van de bloempot in combinatie met de witte tafel, beige stenen, houten balken en zwarte tuinlamp is een voorbeeld van indrukwekkende styling.

moderne tuin met witte tuintafel

Borders in de moderne tuin? Je kan niet zonder!

Een moderne tuin zonder borders is geen moderne tuin. Waar ga je anders al jouw planten laten? Van lavendel tot bamboe, planten komen tot hun recht met borders. Je kunt met borders eenvoudig hogere plantenbakken creëeren. Wil je liever de planten op vloerniveau plaatsen? Dan kan je er ook voor kiezen de border dieper in te graven!

borders moderne tuin

Een moderne loungeset mag nóóit ontbreken

Zie jij de tuin als een plek waar comfort een belangrijke rol moet spelen? Dan hoort de loungeset natuurlijk in jouw tuin thuis. Loungesets kunnen op zichzelf een complete zithoek creëeren wat veel extra werk scheelt. In een van onze mooiste moderne tuin ideeën zien we dan ook dat de loungeset omringd is met prachtige bloemen en lavendel.

MakeOver tip: Ben je op zoek naar een passende loungeset voor in jouw tuin, neem dan eens een kijkje bij de loungesets van Leenbakker.

Met een overkapping kan jij áltijd van je tuin genieten

In een regenachtig land als Nederland kan je eigen niet zonder overkapping optimaal genieten van je tuin. Met het aantal regenachtige dagen dat wij ieder jaar – ook in de zomer – meemaken, doe je jezelf een plezier om een overkapping te bouwen. Toevallig genoeg komt de moderne tuin met overkapping in veel tuinideeën voor. Het mooist is om de overkapping in de stijl van de tuin te bouwen. Dat wil zeggen strakke lijnen en dezelfde materialen. De onderstaande inspiratie laat zien dat je in een groene tuin ook prima voor een lichte houten overkapping kunt kiezen.

moderne tuin met overkapping

Grind en kiezels

Grind en kiezels passen écht bij de moderne tuin. Behalve dat dit een natuurlijke uitstraling geeft, zorgt het er ook voor dat de tuin nog minder onderhoud nodig heeft. De meeste soorten kiezels en grind accentueren prachtig met hout en andere materialen.

grind en kiezels

Welke planten passen het best in een moderne tuin?

In de bovenstaande strakke en moderne tuin ideeën heb je waarschijnlijk al veel inspiratie op kunnen doen voor planten. De beplanting van een moderne tuin is namelijk voor velen een struikelblok. Welke planten horen namelijk in de moderne tuin thuis? Hoe kan ik ervoor zorgen dat deze planten tot hun recht komen?

In veel gevallen wordt gekozen voor wintergroene beplanting. Voorbeelden hiervan zijn de buxus, klimop en taxus. Bloeiende vaste planten zoals hortensia’s, wilde rozen en lavendel is daarentegen ook in trek. En dan hebben we nog bamboe. Het o zo kostbare maar betrouwbare bamboe kan iedere moderne tuin een glimlach geven.

strakke tuin

Wil je nog meer body met planten aan je tuin geven? Dan kan uit een groot aantal klimplanten gekozen worden. In veel moderne oosterse tuinen zien we dat voor druivenplanten wordt gekozen.

Ben je benieuwd welke planten nog meer geschikt zijn voor de moderne tuin? Kijk dan snel op onze Pinterest waar we deze week een enorme collectie tuinideeën hebben geplaatst!

Bonus tuin inspiratie: nog eens 15 prachtige moderne tuinen!

moderne-tuinen-kiezel

Bron: blonktuinontwerp

moderne-tuinen-recht

Bron: ttbsmeulders

moderne-tuinen-divers

Bron: timkok

moderne-tuinen-hout

Bron: deteldertuinen

Doe inspiratie op wat betreft materialen, vormen, kleuren, het gebruik van planten en de combinatie van een tuin en huis. Het is belangrijk dat de moderne tuin aansluit op het exterieur van het huis. Je kunt dit op veel verschillende manieren doen zoals bijvoorbeeld de lijnen van het huis door te voeren in de tuin. Lijn bijvoorbeeld de openslaande deuren uit in een pad of vakken met planten in de tuin.

moderne-tuinen-vlonder

Bron: nederveentuinen

moderne-tuinen-water

Bron: lexvanwijkhoveniers

moderne-tuinen-groot

Bron: avanspeldehoveniers

Wat betreft materialen voor in moderne tuinen is er ontzettend veel keuze. Denk bijvoorbeeld eens aan grote tegels van 1 bij 1m of een houten vlonder. Paden van mooie tegels, kiezel of grind. Prachtige plantenbakken van cement, hout of tegels.

moderne-tuinen-verlichting

Bron: tuinenstruinen

moderne-tuinen-rood

Bron: willyreynders

moderne-tuinen-droog

Bron: sallischandler

moderne-tuinen-vakken

Bron: tapja


De planten die we vaak zien terugkomen in een moderne tuin zijn bijvoorbeeld groene struiken zonder bloemen, diverse grassoorten of rietsoorten, cactussen of andere tropische planten. Bekijk goed welke planten goed groeien op verschillende plekken in je tuin.

moderne-tuinen-klein

Bron: she777

moderne-tuinen-zitje

Bron: echinopsgardendesign

moderne-tuinen-lagen

Bron: inspiredgardendesign

moderne-tuinen-design

Bron: homesdir

De laatste interieur inspiraties

kookeiland-keuken-inspiratie
@ellabellahome

Keuken met Kookeiland: Kleuren en Stijlen

Als je veel ruimte hebt, kun je flink met een kookeiland uitpakken. Ook bij een wat kleinere keuken is een kookeiland mogelijk. In dit artikel hebb...

badkamer-moziek-tegels

Mozaïek Tegels in de Badkamer

Mozaïek tegels toveren in één klap je badkamer om tot een paleis. De voorbeelden die in dit artikel te vinden zijn geven dit maar al te goed weer. ...

badkamer-visgraat-tegels

Visgraat Tegels in de Badkamer Kleuren, Inspiratie en Tips

Wat voor visgraat tegels passen het best in de badkamer? Grijs, groen of toch zwarte tegels in een visgraat patroon.. Dat visgraat tegels in een ba...