schilderij-zonder-boren-ophangen
Alexandra Gorn

10 Manieren om een Schilderij zonder boren op te hangen

Geen zin om een gat in je muur te boren? Of mag het van je huurbaas niet? Gelukkig kun je een schilderij ophangen zonder te boren. Zo hoef je nooit gaatjes in je mooie witte muur op te vullen of een dure boor te hebben. Neem alle tips hieronder rustig door en ontdek hoe makkelijk het is

Met zelfklevende strips

Zelfklevende strips zijn de meest gebruikte methode om een schilderij op te hangen zonder gaten in de muur te hoeven boren. Deze strips zijn een dubbelzijdige tape speciaal gemaakt om gemakkelijk iets op de muur te plakken. Je kunt ze gebruiken op een strakke gestucte muur, maar ook op behang, tegels, en zelfs op een raam of spiegel. Ze zijn ideaal als je schilderij niet zwaar is, en als je wilt dat het schilderij strak tegen het oppervlakte aan komt te hangen. Met zelfklevende strips heb je namelijk geen ruimte tussen muur en schilderij. Op deze manier hang je makkelijk een schilderij op met zelfklevende strips:

 1. Veeg met een doek het oppervlak en de lijst stofvrij.
 2. Plak de zelfklevende strips op de achterkant van de lijst. Twee strips is voldoende: één aan de bovenkant en één aan de onderkant van de lijst.
 3. Haal nu de beschermingslaag van de strips af zodat het plakgedeelte zichtbaar wordt.
 4. Plak de lijst op de gewenste plek tegen de muur;
 5. Druk het schilderij goed aan zodat je zeker weet dat de zelfklevende strips volledig en strak tegen het oppervlak plakken.
 6. Gelukt! Je schilderij hangt nu strak tegen de muur zonder te boren.

Klevende schroeven gebruiken

Klevende schroeven zijn een populair alternatief voor het ophangen van een schilderij zonder te hoeven boren. Het grote voordeel van klevende schroeven is dat je er ook zwaardere schilderijen mee kunt ophangen. Je kunt met klevende schroeven vaak tot wel één kg per schroef ophangen. Mocht je schilderij zwaarder zijn, dan kun je meerdere klevende schroeven op een rechte lijn naar elkaar gebruiken. Volg deze stappen om een schilderij op te hangen met klevende schroeven:

 1. Reinig het oppervlak met een stofvrije doek.
 2. Plak de meegeleverde strip op de muur.
 3. Druk de strip voor 5 seconden goed aan.
 4. Haal nu de beschermingslaag van de strip af zodat het plakgedeelte openbaar wordt.
 5. Bevestig nu de klevende schroef op de strip. Druk deze weer 5 seconden goed aan.
 6. Hang het schilderij op aan de schroeven.
 7. Stel de schroeven bij zodat het schilderij recht komt te hangen.
 8. Geniet van je kunstwerk zonder dat je hebt hoeven boren om het op te hangen.

Op een muurtje of inkeping

In oudere huizen zie je vaak nog een spontane inkeping in muren. De perfecte plek om een schilderij neer te zetten! Mocht je nou geen inkepingen in je huis hebben, dan kun je ook zelf een kleine smalle muur bouwen. Vooral in de slaapkamer is het erg populair om een muurtje aan de hoofdzijde van het bed te bouwen. Veel mensen gebruiken dit muurtje om er vervolgens hun wekker, enkele boeken en een schilderij of ander kunstwerk neer te zetten. Maak met de volgende stappen jouw eigen kleine muurtje.

 1. Bepaal de afmetingen en maak met potlood kleine markeringen op de muur.
 2. Bepaal de juiste hoogte. Kies een hoogte die natuurlijk aanvoelt en waar je niet tegenaan zult stoten.
 3. Bevestig de planken. Hou altijd goed in de gaten dat zodra je deze aan de muur vast maakt, ze wel waterpas lopen.
 4. Je hebt nu een klein muurtje om je schilderij op te zetten.

Op de vloer tegen de muur

Hoewel veel mensen denken dat schilderijen perse moeten hangen, is dit in een modern huis allang niet meer aan de orde. Ateliers en galeries zetten al jaren hun schilderijen op de vloer tegen de muur, en daardoor geeft het een kunstzinnige en spontane sfeer. Maak een zijde van de kamer vrij en zet hier je mooiste schilderij neer. Je kunt andere kleinere schilderijtjes er boven hangen met zelfklevende strips of zelfklevende schroeven zodat het niet lijkt alsof het schilderij nog wacht om opgehangen te worden. Zet er een plant naast om het echt af te maken.

Op een dressoir, kast of bijzettafel plaatsen

Een schilderij kan ook prachtig op een dressoir, bijzettafel of kastje staan. Het kan zijn dat je al een kastje in huis hebt staan die schreeuwt om meer decoratie, maar je kunt natuurlijk ook een speciale kast aanschaffen om verschillende stukken in te zetten. Zo kun je gemakkelijk verschillende soorten kunst samen presenteren. Een kunstzinnig schilderij naast een mooi beeld met hetzelfde onderwerp, bijvoorbeeld.

Op een schouw of vensterbank plaatsen

Een prachtige schouw in huis kan de perfecte plek zijn om een mooi schilderij te presenteren. Het is erg populair om een grote spiegel op de schouw te zetten, maar een groot schilderij met een dikke lijst misstaat zeker ook niet. Maar ook vensterbanken zijn een ideale plek om, als je het met enige stijl doet, je schilderijen neer te zetten. Het voordeel van je schilderijen op een schouw of vensterbank plaatsen is dat deze zo zwaar kunnen zijn als dat de schouw of vensterbank het toelaat. Meestal is dat dus een heel stuk zwaarder dan wanneer je het aan de muur zou willen ophangen.

In je keuken op een keukenblad of kastje

Hoewel je het niet heel vaak ziet dat schilderijen op een keukenblad of op een kastje in de keuken geplaatst worden, kan het wel degelijk goed staan. De meeste mensen hebben er simpelweg niet de ruimte voor. Je wilt namelijk het keukenblad zo vrij mogelijk houden om je eten te kunnen bereiden, en een schilderij kan dan makkelijk in de weg staan. Maar heb je een grote keuken met genoeg ruimte in een open kast of op het keukenblad, dan kan het heel leuk staan om hier een schilderij neer te zetten. Plaats het tegen de muur op het keukenblad, zodat je niet in de strakke keuken achterwand hoeft te boren.

Op je ‘favoriete’ boeken

Heb je veel mooie boeken? Kies de grootste exemplaren uit en maak hier een stapel van om je schilderij stijlvol op te presenteren. Hoeveel boeken je hiervoor gebruikt en hoe hoog je de stapel maakt, is helemaal aan jou. Het is aan te raden boeken te gebruiken die er heel mooi uitzien, maar die je niet vaak leest. Kies boeken die te mooi zijn om in de kast te zetten, maar die je niet vaak genoeg nodig hebt, zodat het schilderij niet iedere keer in de weg staat als je even wat wilt lezen. Pluspunten qua stijl als het kunstschilderij ook een connectie heeft met de stapel kunstboeken eronder.

Met ophangrails ophangen

Schilderijen ophangen met ophangrails is een hele populaire methode. Ophangrails zijn systemen die je aan de bovenkant van de muur, strak tegen het plafond, monteert. Hieraan hang je vervolgens draden, vaak gemaakt van stevig nylon, waar lijsten aan gehangen kunnen worden. Deze ophangrails zijn vooral populair omdat het erg gemakkelijk is om je schilderij te verplaatsen. Zo kun je het schilderij in hoogte verplaatsen door de draden in lengte aan te passen, en zijn de draden meestal aan wieltjes vastgemaakt, die door de ophangrail heenrijden. Let op dat als je niet wilt boren, je bewust ophangrails uitkiest die gemaakt zijn om aan het plafond te lijmen. Weeg het schilderij en kies een montagelijm uit die garandeert het gewicht van het schilderij te kunnen houden.

Schilderijplank

Een schilderijplank is een smalle plank die je aan de muur kunt monteren om meerdere schilderijen op te plaatsen. En hoewel schilderijplanken meestal aan de muur worden vastgeschroefd, zijn deze ook prima te lijmen met een goede montagekit. Let er wel op dat je de breedte van de schilderijplank en het gewicht dat je erop gaat zetten meeneemt in je besluit welke montagelijm je kiest. Volg deze stappen om een schilderijplank te monteren:

 1. Reinig het oppervlak met een stofvrije doek.
 2. Meten is weten: zorg dat de uiteinden van de breedte van de schilderijplank beiden op dezelfde hoogte vanaf de grond zijn en teken deze puntjes af. Zo weet je zeker dat de schilderijplank niet scheef gemonteerd wordt.
 3. Volg de instructies van de gekozen montagekit. Hierdoor weet je zeker dat de schilderijplank stevig tegen de muur wordt gemonteerd.
 4. Geniet van de kunstwerken op de schilderijplank in je woning.

Met haken

De zogeheten ‘Monkey Hooks’ zijn de perfecte manier om schilderijen aan een gipswand te hangen. In Amerika zijn ze al enkele jaren populair, en inmiddels kom je ze ook steeds vaker in Nederland tegen. En dat is logisch, ze zijn namelijk heel makkelijk zonder gereedschap te installeren, terwijl deze haakjes wel flink wat gewicht kunnen hebben. Ze laten echter wel een klein gaat je in de muur achter, maar deze is niet groter dan een speldenknop. Volg deze drie simpele stappen om de Monkey Hook te monteren in je gipswand:

 1. Prik met de lange kant van de Monkey Hook een gaatje in de gipswand.
 2. Blijf de haak heen en weer draaien zodat deze steeds dieper de wand in gaat.
 3. Druk de haak vervolgens in de wand tot alleen nog het kleine haakje aan het einde van de Monkey Hook uit de wand steekt.
 4. Hang aan dit kleine haakje de lijst, en geniet van je schilderij!

Op een muur van kurk

Een muur van kurk is uitstekend voor mensen die vaak hun inrichting willen aanpassen. Je kunt door middel van kleine spijkertjes of punaises op ieder stukje kurk iets hangen, van losse foto’s en notities tot een schilderij. Dit zorgt ervoor dat een muur van kurk een hele creatieve uitstraling heeft welke vaak wordt gebruikt in het kantoor, de speelkamer of atelier.Je kunt de kurk aan de muur lijmen, maar het is ook mogelijk deze met lange koperen spijkers aan de muur te bevestigen.  

 1. Hoe zwaar is je schilderij? Kies aan de hand van het gewicht hoe dik de muur van kurk moet zijn om het schilderij stevig neer te kunnen hangen.
 2. Snij de kurk met een stanleymes in de gewenste grootte.
 3. Kurkwanden zijn voorgelijmd, maar het is aan te raden om extra kurklijm op de muur te smeren. Je kunt hiervoor een verfroller gebruiken.
 4. Druk de kurk stevig tegen de muur om de beurt op alle plekken, en doe dit per plek voor ongeveer 5 seconden.
 5. Wacht minstens een half uur om zeker te zijn dat de lijm goed gedroogd is voordat je er schilderijen en andere decoraties aan gaat hangen.
 6. Geniet van deze muur van kurk en alle creatieve opties die het biedt!

Met clipjes

Dit creatieve trucje om een schilderij op te hangen is low-budget en extreem gemakkelijk. Je bent alleen wel beperkt tot het ophangen van een schilderij zonder canvas en zonder lijst. Het is vooral geschikt als je een paar schilderijen van hetzelfde formaat onderling regelmatig wilt kunnen verwisselen. Een schilderij met clipjes ophangen, doe je in de volgende simpele stappen:

 1. Kies welk soort clip je wilt gebruiken. De meest voorkomende zijn wasknijpers, en paperclips, maar je kunt zo creatief zijn als je wilt.
 2. Plaats 4 clips aan alle zijden van je schilderij.
 3. Gebruik een geschikte lijm om de clips aan het oppervlak te plakken. Dubbelzijdige tape is ook mogelijk, maar dat ziet er meestal niet mooi uit.
 4. Het schilderij hangt nu aan de muur! Je kunt schilderijen met dezelfde afmetingen nu gemakkelijk omwisselen.