vloerkleed-stofzuigen-schoonmaken
@norevisions.co

Hoe kun je een vloerkleed schoonmaken? Eenvoudig schoonmaken in 3 stappen

Door Sarieta | | Inspiratie

Je vloerkleed schoonmaken is belangrijk omdat bacteriën en stofjes er makkelijk in blijven vastkleven. Geef jouw vloerkleed daarom regelmatig een opfrisbeurt zodat dat het er weer spik en span uit ziet.

Vind je schoonmaken geen leuke klus? Dan hebben we speciaal voor jou een aantal gouden tips uitgelicht waardoor een vloerkleed schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook leuker wordt. Daarnaast hebben bepaalde materialen andere verzorging nodig om het vloerkleed lang mogelijk mooi te houden. Dit wordt verderop in het artikel uitgelicht.

Op zoek naar het perfecte, stoere vloerkleed? Wij hebben een overzicht van industriële vloerkleden voor je gemaakt.

Naam

Tijdsduur: 1 uur

Kosten: € 10

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Naam

1 fles zeep
1 vloerkleed
1 gram baking soda
100 liter water
Wat je niet moet vergeten
 • Verzamel je benodigdheden
 • Creëer buiten een plekje om je kleed te wassen
 • Stofzuig beide kanten van het kleed
 • Maak een sopje klaar

Algemeen Schoonmaak stappenplan voor je Vloerkleed

Om je vloerkleed zo goed mogelijk schoon te maken, raden we je aan de volgende stappen te volgen:

 1. Verzamel je benodigdheden
 2. Creëer buiten een plekje om je kleed te wassen
 3. Stofzuig beide kanten van het kleed
 4. Maak een sopje klaar
 5. Test je sopje eerst op een hoekje van het kleed
 6. Begin met boenen
 7. Spoel het kleed uit
 8. Verwijder zoveel mogelijk vocht uit het kleed
 9. Laat het kleed volledig opdrogen
 10. Ga er nog eens met de stofzuiger overheen

Verzamel je benodigdheden

Voor je begint aan het schoonmaken van je vloerkleed is het belangrijk dat je alle benodigdheden in huis hebt. Daarom hebben we speciaal voor jou een boodschappenlijstje opgesteld.

Benodigdheden:

 • Water
 • Vloerkleed Shampoo
 • Spons of borstel
 • Rubberen handschoenen
 • Tuinslang
 • Stofzuiger
 • Waterstofzuiger of wisser

Stap 1 - Creëer buiten een goede plaats om je kleed te wassen

Bereid je grondige schoonmaak goed voor door allereerst je vloerkleed goed te ondersteunen. De beste opties om buiten je vloerkleed schoon te maken is door het vloerkleed, met bijvoorbeeld een waslijn, tussen twee bomen vast te maken of het op een bank te leggen. Kies vervolgens een zonnig weekend uit, waar je in alle rust kunt schoonmaken. Op deze manier voorkom je dat je vloerkleed nat regent en muf ruikt.

Stofzuig beide kanten van het kleed

Een vloerkleed moet, voordat je begint met schoonmaken, vuilvrij zijn. Je moet het kleed van beide kanten stofzuigen totdat er geen vuiltje meer te zien is. Op deze manier zorg je ervoor dat het grove vuil uit het kleed is en kun je het vloerkleed grondig reinigen.

Maak een sopje klaar

Pak een emmer met een spons of borstel en tapijtreiniger. Lees de instructies op de fles goed door en zorg ervoor dat het water niet te heet is om krimpen te voorkomen. Met een goede voorbereiding zorg je ervoor dat je het mooiste resultaat krijgt.

Test je sopje eerst op een hoekje

Een belangrijke stap is dat je de tapijtreiniger altijd op een klein hoekje test voordat je het op het gehele kleed aanbrengt. Dit doe je door een klein beetje te mengen met water en op een hoekje aan te brengen. Laat dit een paar uur intrekken en spoel het vervolgens af. Door deze stap te volgen voorkom je dat de kleur van je kleed aangetast wordt door het product.

Begin met boenen

Het eerder klaar gemaakte sopje heb je nodig om te gaan boenen. Leg je kleed neer op een plek met een stevige ondergrond en begin met insoppen. Hier komt veel schuim bij kijken dus trek oude kleding aan zodat je niet voorzichtig hoeft te zijn bij het boenen. Laat het sopje 5 minuten intrekken zodat de zeep zijn werk kan doen.

Spoel het kleed uit

Als de shampoo is ingetrokken kun je het kleed uitspoelen. Maak het jezelf makkelijk door met een hogedrukspuit het kleed voorzichtig uit te spoelen. Heb je geen hogedrukspuit? Een emmer met schoon water of een tuinslang is net zo effectief om het gewenste resultaat te krijgen. Spoel het kleed net zo lang uit tot er geen sop meer te zien is.

Tip: Het is belangrijk om de zeep er goed uit te wassen zodat je geen resten achterlaat. Anders kan je kleed gaan schimmelen.

Verwijder zoveel mogelijk vocht uit het kleed

Het vloerkleed is nu gewassen, maar hoe haal je het overtollige water uit het kleed? Verwijder zoveel mogelijk vocht door een waterstofzuiger te gebruiken. Als je voor een budget optie wilt gaan, kun je ervoor kiezen om over het vloerkleed met een raamwisser overheen te gaan. Herhaal dit tot er zo min mogelijk vocht in het kleed achter blijft.

Laat het kleed volledig opdrogen

Laat het kleed volledig opdrogen door het buiten op tafel te leggen of door het op een sterke waslijn te hangen. Je kunt het kleed het beste laten drogen door het in de zon te leggen. Hierdoor versnelt het drogingsproces en heb je geen nat kleed in de woonkamer. Een nat vloerkleed zorgt namelijk voor schimmel en geeft een onaangename geur af. Als de ene kant is opgedroogd kun je het omdraaien. Door beide kanten goed te laten drogen is het vloerkleed klaar voor in huis!

Ga er nog eens met de stofzuiger overheen

Geef je vloerkleed ten slotte een grondige stofzuigbeurt. Pak de stofzuiger erbij en ga langs alle hoeken van het kleed. Hierdoor heb je geen last meer van kruimels, stofjes of achtergebleven sop.

vloerkleed-schoonmaken-stofzuigen
@misterdoulou

Wat je moet weten over de verzorging van jouw Vloerkleed

Elk soort vloerkleed heeft zijn eigen verzorging nodig. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje en daar moet je jouw vloerkleed zo goed mogelijk tegen beschermen. Hieronder vind je tips hoe je een aantal materialen nog beter schoonmaakt. Zo blijft je vloerkleed langer mooi.

Is jouw Vloerkleed gemaakt van Wol of Katoen?

Als jouw kleed is gemaakt van wol of katoen, heeft deze net even een andere verzorging nodig. Met deze stappen maak je jouw vloerkleed makkelijk zelf schoon:

 1. Stofzuig of schud het vloerkleed uit
 2. Kies voor zacht, niet-biologische tapijtreiniger om een sopje mee te maken
 3. Dep de gewenste plekken met een microvezeldoek, zo blijven de vezels heel
 4. Zorg dat je kleed niet te nat wordt, dan behoud het zijn structuur
 5. Dep als je klaar ben het kleed af met een droge microvezel doek
 6. Hang het vloerkleed op of gebruik ventilatoren om het drogingsproces te versnellen
 7. Laat het kleed volledig drogen voordat je er weer op loopt
vloerkleed-wol-materiaal
@minhphamdesign

Voor een hoogpolig of Jute vloerkleed?

Reinig je hoogpolig of Jute vloerkleed in 4 simpele stappen:

 1. Gebruik droogshampoo in plaats van water en zeep, dat werkt het beste om een Jute of hoogpolig vloerkleed schoon te maken
 2. Sprenkel de droogshampoo op het vloerkleed en gebruik een doek om het in de vezels in te werken. Bij een hoogpolig vloerkleed moet je zorgen dat het diep in het kleed terecht komt, door er bijvoorbeeld met je handen doorheen te gaan.
 3. Laat de droogshampoo een paar uur intrekken en stofzuig vervolgens grondig uit
 4. Als de pool van je hoogpolige tapijt langer is dan 5 cm, schud je het in plaats daarvan uit.
jute-vloerkleed-zeegras
@lnyjulien

Wil je een Vloerkleed gemaakt van Schapenvacht schoonmaken?

Zo maak je een Schapenvacht Vloerkleed schoon:

 1. Vul een bad met koud water
 2. Gebruik een speciaal wasmiddel voor schapenvacht en meng dit met het water (Normaal wolwasmiddel is niet geschikt voor schapenvacht)
 3. Leg het schapenvacht in bad en was het 5-10 minuten, om al het vuil los te maken
 4. Knijp het overtollige water uit en spoel zo lang als nodig uit om al het wasmiddel te verwijderen
 5. Dep het schoon met droge handdoeken om zoveel mogelijk water te verwijderen en rol het kleed vervolgens op om het laatste vocht eruit te persen
 6. Leg het kleed op een grote, droge handdoek en laat deze aan de lucht drogen (Het moet drogen op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en hitte. Anders kan de huid krimpen)
 7. Als het vloerkleed half droog is, gebruik dan een schapenvacht borstel om de wol voorzichtig te pluizen (Herhaal dit als het helemaal droog is en je hebt een schone, pluizige schapenvacht)
schapenvacht-schoonmaken-vloerkleed
@silantevdan

Is jouw Vloerkleed gemaakt van Viscose?

Een vlek in een viscose vloerkleed verwijder je zo binnen een handomdraai:

 1. Viscose mag niet nat worden, om verkleuring te voorkomen
 2. Dep de vlek voorzichtig met een katoenen doek (Door kraanwater verandert de structuur)
 3. Wees voorzichtig en gebruik een borstel met zachte haren
 4. Dep eventueel gemorst materiaal met een witte doek om vlekken te minimaliseren

Tip: Wrijf nooit over de vlek, dan beschadig je de structuur van het kleed.

vloerkleed-viscose-woonkamer
@spacejoy

Je Vloerkleed snel opfrissen

Heb je geen tijd voor een grote schoonmaak? Het hoeft niet altijd groots te zijn, je krijgt met kleine gebaren ook een fris en fruitig vloerkleed. Hierdoor ruikt en oogt je vloerkleed beter dan ooit. Hieronder vind je tips waarmee je vloerkleed makkelijk en snel fris ruikt.

Bakingsoda voor je vloerkleed

Je vloerkleed schoonmaken met baking soda is een simpele manier om je vloerkleed goed te laten ruiken. Dit doe je door het kleed eerst te stofzuigen en er vervolgens baking soda op te strooien. Heb je een hoogpolig vloerkleed? Gebruik dan je handen om het in te masseren. Dep de baking soda voorzichtig in met een schone doek en laat het een aantal uur goed intrekken. Stofzuig ten slotte de baking soda uit je kleed en voila, een schoon en fris vloerkleed!

Stoom je vloerkleed

Maak je vloerkleed schoon met een stoomreiniger. Volg de meegeleverde instructies van de reiniger en als de geur heel heftig is kun je er witte azijn of schoonmaakmiddel aan toevoegen. Hierdoor is de geur makkelijk en snel verdwenen en heb je op een simpele manier nare geurtjes verwijderd.

Tip van Makeover.nl: Neem die huisdieren geur onder handen

Heb je last van de geur van je huisdier? Huisdieren kunnen een onaangename geur achterlaten in je vloerkleed.

Volg de basis schoonmaak stappen die we hebben genoemd en voeg er, terwijl het kleed nog nat is, zuiveringszout aan toe en laat het een nacht inwerken. Spuit witte azijn op het tapijt voordat je het  verwijdert. Door het witte azijn kan het bubbelen en schuimen, maar dat is  normaal. Laat het mengsel 5-10 minuten inwerken en dep het droog met een schone doek. Zorg er bij deze stap voor dat je harige vriend uit de buurt blijft terwijl je dit doet. Door de sterke azijn geur kunnen huisdieren er minder goed tegen dan mensen!

kleed-huisdieren-schoonmaken
@rooke
Ook fijn om schoon te maken: de oven! Ontdek hier de beste reinigers.