wollen-dekens
Makeover

Met deze wollen dekens kom je warm de winter door

Door Martijn | | Inspiratie

Een wollen deken voor op de bank of bed kan voor aanzienlijk meer warmte zorgen. Daarbij is het wel van groot belang dat je een echt wollen deken hebt. Dekens bestaande uit acryl of polyester zien er misschien warm uit. Dat zijn ze echter niet. Dekens die voor meer dan 50% van wol zijn, zijn al lekker warm. Als je een wollen deken wilt kopen, heb ik een overzicht voor je opgesteld dat je kunt gebruiken dat alleen uit de beste wollen dekens bestaat.

Tip: Een goedkoper alternatief voor een wollen deken, is een sherpa fleece deken (vanaf € 35)

Beste deal

Arcturus Deken (80% Wol)

Meteen de beste optie waar je voor kunt kiezen. Dit soort dekens komen al meer dan honderd jaar voor en werden in eerste instantie voor militairen gemaakt. Zelfs op de meest koude plekken moest zo’n deken ervoor zorgen dat soldaten warm konden blijven. Je kunt er dan wel vanuit gaan dat dit deken je met het grootste gemak warm houdt als je gewoon thuis op de bank zit. Prijzig zijn dit soort wollen dekens wel. Daarentegen is dit een deken dat je de rest van je leven kunt gebruiken.

Beste kwaliteit

Wooly Mammoth (80% Merino Wol)

Ook hier 80% wol, maar dan ook nog eens merino wol. Merino wol is een van de beste soorten wol doordat het warmte geeft terwijl het nog wel kan ademen. Als je een trui van merinowol draagt, hoeft deze nooit in de was omdat het zweet afstoot. Dat is met een merinowollen deken niet andres. Dat hebben we allemaal te danken aan het merinosschaap!

Beste alternatief voor wol

Sherpa Fleece (0% wol)

Geen wol, wel heel warm en een stuk goedkoper dan de andere twee opties. Alle dekens met minder dan 80% wol, zijn minder warm dan dit Sherpa Fleece deken. Optie vier van deze lijst, de wollen deken met 30% wol, is duurder dan dit deken maar minder warm. Dus mocht je een warm deken willen maar geen € 100 willen betalen, is een Sherpa Fleece deken een beter alternatief dan een wollen deken met minder dan 80% wol.

Goedkoper alternatief

Ibena deken (30% Wol, katoenmix)

Een wollen deken dat minder dan € 75 kost, bestaat waarschijnlijk maar voor een klein deel uit wol. Dat is bij dit deken dat voornamelijk uit katoen bestaat het geval. Het lijkt erop dat dit model uit 30% wol, 60% katoen en 10% acryl bestaat. Het is een comfortabel deken en kan best wat warmte geven. Een echt wollen deken geeft echter veel meer warmte.

Beste onder € 100

Plaids & Co Wollen Deken (100% Scheerwol)

Dit is de enige wollen deken die zegt 100% uit wol te bestaan. Iets kleiner dan een aantal van de andere dekens (100 x 150 cm) maar moeiteloos in staat om je warm te maken. De verwarming hoeft echt niet aan met dit deken over je. Scheerwol is trouwens net wat minder goed dan merinowol en het wol van onze eerste plek.

Dik of dun, zolang het maar wol is

Dikke dekens of dunne dekens, zolang de dekens van 80 of 100 procent wol zijn, krijg je het er gegarandeerd lekker warm van. Zoeken naar dikke wollen dekens gaat je niet aan een warm deken helpen. Het overzicht hierboven moet voldoende zijn om een deken te vinden dat je op de bank, tijdens het thuiswerken of in bed warm houdt.

Hoe zit het met wassen?

Je kunt een wollen deken met de hand wassen of in de wasmachine gooien op zacht programma, maar ik was ze liever met de hand. Het is niet moeilijk en het kost minder tijd.

  1. Was de deken met warm water in een grote teil. Verwijder al het vuil dat je kunt verwijderen door de deken tussen je handen te wrijven en af te spoelen.
  2. Gebruik een mild wasmiddel zoals Woolite (of vergelijkbaar) om de deken schoon te maken. Laat de zeep ongeveer vijf minuten zitten voordat je hem afspoelt met koud water. Dit helpt om de zeep in de vezels te laten trekken, zodat het niet gaat lopen als je het weer op de lijn legt. Je wilt dat het water heel helder is nadat de zeep is uitgespoeld.
  3. Hang de deken buiten te drogen. Als er vlekken zijn achtergebleven, gebruik dan een beetje Dawn afwasmiddel om ze te verwijderen. Wees voorzichtig rond eventuele gaten in de deken, want de zeep kan een gat oplossen als er te veel wordt gebruikt.
  4. Als de deken helemaal gedroogd is, spreid hem dan plat uit en strijk hem glad met je handen. Je kunt het dan weer opvouwen en opbergen tot de volgende keer dat je het nodig hebt.

Bij ieder wollen deken is een instructie meegeleverd over hoe je het kunt wassen.