Fauteuil als hoofdrolspeler in industrieel en vintage interieur

Door Laura | | Industrieel

Het industriële interieur mag dan momenteel wel het populairste interieur zijn. Het is ook het lastigste interieur. Vooral als je in een huis na 1970 de industriële woonstijl tot leven wilt laten komen, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn namelijk veel ‘nieuwe’ elementen die geneutraliseerd moeten worden voordat een woning echt industrieel aanvoelt. Een van de beste meubels om in één klap een woonruimte om te toveren, is met de fauteuil van leer.

Een enkele fauteuil is in staat om je interieur industrieel te laten ademen. Om het gevoel van een fabriekshal, New York Meatpacking District loft of Amsterdamse studio naar je woonkamer te halen. Hoe jij dit precies kunt doen, leg ik je met plezier uit. Want ook ik heb mijn industriële woonkamer met een iconische fauteuil kunnen perfectioneren.

Van alle markten thuis

Je kunt met een fauteuil alle kanten op, wat het kiezen van de juiste fauteuil moeilijk maakt. Zo kun je overwegen om een typisch industriële fauteuil te bestellen. Hierbij kom je meestal op een model uit dat een combinatie is van leer en staal, zoals het voorbeeld hieronder;

Wie het veilig wilt spelen, doet er goed aan om voor een fauteuil te kiezen die naadloos in de industriële interieurstijl past. Dat wil zeggen dat staal, leer en donkere tinten aanwezig moeten zijn. Eventueel kunnen er fellere kleuren gebruikt worden, zoals okergeel. Het is dan wel een vereiste dat er minimaal met het frame of zitgedeelte een donkere tint in de mix gebracht wordt.

Een uitdagendere optie is om voor een design fauteuil te gaan. De meeste design fauteuils zijn niet in een vaste interieurstijl te plaatsen maar bevinden zich vaker in het midden. Zo zijn er verschillende vintage fauteuils die dicht in de buurt komen van de industriële woonstijl. Dit zorgt voor een uniekere sfeer dan wanneer je voor een typisch industriële fauteuil gekozen had.

Een op zichzelf staand design object

Want een fauteuil is in staat om te dienen als design object. Mits het de juiste fauteuil is en voldoende ruimte krijgt om ‘zichzelf’ te zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de Calixta, een populaire fauteuil van Kave Home. Dit model is trouwens te koop bij Sohome!

De Calixta is wat mij betreft een perfecte mix van zowel vintage als industrieel. Het gebruik van wat lichter hout en de soepele vorm, geeft een vermoeden van vintage aan mij door. De ruwe banden van leer zorgen ervoor dat er een volle vleug industrieel door de fauteuil heengaat. Het eindresultaat is een stoel dat volgens velen de huidige industriële vintage woonstijl kenmerkt.

Geef je fauteuil een eigen plek

Om een fauteuil volledig tot zijn recht te laten komen, is het belangrijk dat het een eigen plek krijgt. Je nieuwe fauteuil verdwijnt op de achtergrond als het te veel bij andere grote meubels, zoals een bank of eettafel, geplaatst wordt. Dat terwijl de kracht van een fauteuil is onafhankelijk van andere meubels de stijl te versterken.

Door je fauteuil een eigen plekje te geven, wordt het plekje en alles hieromheen volwaardig industrieel. Zelfs als het misschien niet lukt om andere delen van de woonkamer te ‘industrialiseren’, helpt het hoekje met de fauteuil mee dit wel te doen.

In het geval van een ruime woonkamer kun je de fauteuil een ruime plek nabij de bank geven. Vanwege het robuuste industriële karakter is het mogelijk de ruimte op te vullen die lange tijd als leegte aanvoelde.

Samen is beter dan alleen

Als er iets is waar ik verliefd op ben, zijn het wel de binnenkijkers waar je niet één, maar twee fauteuils naast elkaar ziet staan. Waar een enkele fauteuil weinig bijdraagt aan de gezelligheid van het interieur, doen twee fauteuils dat wel. Bedenk je maar eens hoe leuk het is om hier met je partner gebruik van te maken.

Bron: alexandra.savvaidou