Laat je kachel vlammen! Zo heb je een schone kachel in een handomdraai

Door Romee | | Woonvragen

De koude wind en de lange avonden, de wintermaanden waar we nu inzitten zijn bij uitstek de tijd om je open haard eens lekker aan te steken. Want ja, wat is er nou fijner dan met een dekentje warm wegkruipen bij het vuur als het buiten koud is? Een kop warme chocomelk erbij en je avond is gemaakt. Het nadeel is natuurlijk wel dat je na gebruik de open haard even moet schoonmaken. Roetaanslag en asresten, het is niet het leukste klusje, maar gelukkig zijn er wel tips om dit gemakkelijk en snel te doen.

Safety first!

Een schone open haard ziet er niet alleen mooier uit, maar is ook key voor de gebruiksduur en veiligheid. Roetresten die achterblijven in de open haard of schacht kunnen namelijk vlam vatten en best wat schade veroorzaken. En als je dat risico niet wil lopen dan moet je toch écht gaan schoonmaken.

Wacht wel even met schoonmaken tot dat de open haard volledig is afgekoeld. Wel zo fijn voor je vingers. Wacht dus minimaal 12 uur na het doven, maar het liefst minstens een dag. Zo kan de as wel afgekoeld zijn, maar dan liggen er toch nog stiekem stukken kool die nog dagen warm kunnen blijven.

H(as)ta la Vista!

Wanneer je je open haard gaat schoonmaken dan is de eerste stap het opruimen van asresten. Gelukkig is dit niet zo moeilijk en heb je eigenlijk alleen maar een stoffer en blink nodig. Oh ja, en ook wel zo handig een zak of bak waar je de asresten in kan gooien zodat niet al het as lekker door je huis heen dwarrelt.

Je kan eventueel een stofzuiger gebruiken, maar dat is niet altijd de beste keuze. Zit er bijvoorbeeld nog hitte verstopt in de haard, dan kan Henry het nog wel eens heel heet krijgen. Ook het vele as vindt een stofzuiger niet altijd even fijn. Gebruik je de open haard met regelmaat? Dan kan een aszuiger eventueel een optie zijn.

Let wel op, dat hoe verleidelijk ook, je niet al het as weghaalt. Het is beter voor de open haard als er altijd nog een laagje as op de bodem ligt. As heeft namelijk een isolerende en beschermende werking waardoor de bodem beter bestand is tegen de hitte. Bovendien wordt het aansteken van de open haard de volgende keer een stuk makkelijker omdat de hitte bewaard blijft. Win-win dus.

Roetenwisser

Een echte boosdoener in de open haard is roetaanslag. Roet kan namelijk brand veroorzaken en dat is iets wat je toch echt wel wilt voorkomen. Een makkelijke manier om hier vanaf te komen is door schoorsteenreiniger te gebruiken. Dit poeder strooi je gewoon in het vuur en de rest gaat eigenlijk vanzelf.

En al kan je roetaanslag nooit helemaal voorkomen, kun je het wel beperken. Roetaanslag ontstaat namelijk bij onvolledige verbranding. Gebruik dus het liefst nooit hout met bijvoorbeeld verf- of lijmresten. Om een schone verbranding te krijgen is het beter om briketten te gebruiken van natuurlijke materialen als eiken-, essen-, en elzenhout.

Geef je kachel een APK’tje

Net als je auto is het belangrijk om eens in de zoveel tijd de open haard goed te controleren. Vooral wanneer je hem na een lange tijd weer gaat gebruiken. Check het vuurscherm, haardrooster en brandplaten op beschadigingen en vervang ze als het nodig is. Ook kan het zeker geen kwaad om eens per jaar een professionele schoorsteenveger langs te laten komen. Zij weten precies wat ze doen en zo zit jij er de volgende winter weer heerlijk warm bij!