Action Verzwaringsdeken: Wat krijg je voor € 30?

Action, de grote Nederlandse discounter, heeft een eigen verzwaringsdeken uitgebracht die voor slechts € 30 wordt verkocht. Dit is een fractie van andere verkopers. Er is momenteel één versie beschikbaar met een gewicht van 7 kg, 140 cm breed, 200 cm lang en dus alleen geschikt voor mensen met een lichaamsgewicht van 65 kg tot 85 kg. Deze nieuwe versie wordt geleverd in grijs en heeft een vulling van polyester en glasbelletjes. Het is niet geschikt voor kinderen.

Makeover heeft dit verzwaringsdeken van Action getest en is van mening dat het een betere koop is dan soortgelijke dekens tot een prijs van € 80. Zoals verderop aangehaald, zijn de dekens van Slaapcity en Hema desondanks de hogere prijs van identieke kwaliteit.

Tip: lees onze volledige verzwaringsdeken test

Kwaliteit

Natuurlijk kun je voor een verkooprijs van € 30 geen topkwaliteit van een Action verzwaringsdeken verwachten. Dat wil niet zeggen dat de prijs-kwaliteitverhouding niet op orde is. De kwaliteit is gelijk aan veel alternatieven die momenteel rond de € 70 geprijsd zijn terwijl het Action zwaartedeken goedkoper is.

Het deken van Action maakt van de juiste materialen gebruik, dus daar zit de discounter goed. Wat niet bekend is, is hoelang de afwerking van dit deken het vol gaat houden. Van veel goedkopere dekens is bekend dat ze na enkele jaren niet meer in staat zijn om te presteren.

Verkrijgbaarheid

Momenteel is dit deken alleen bij Action online te koop. Het is dus niet in de winkel verkrijgbaar. Er komen daardoor nog € 5 verzendkosten bij je bestelling bij. Het lijkt erop dat dit deken de komende tijd ook niet in de winkel zal verschijnen.

Varianten

Doordat er alleen een variant van 7 kilogram beschikbaar is, is dit deken momenteel alleen te gebruiken voor mensen met een lichaamsgewicht van 65 tot 85 kg. Action doet er goed aan om meerdere varianten toe te voegen aangezien maar een beperkt deel van de bevolking in deze gewichtsklasse valt.

Prijs

De goedkoopste verzwaarde dekens kosten tussen de 50 en 80 euro en zijn geschikt voor lichte slapers die hun rust willen verbeteren. Deze dekens wegen vaak niet meer dan 5 kilo en bestaan voornamelijk uit katoenen stof. Voor zwaardere slapers zijn er dekens die tot 20 kilogram wegen.

Het is daarom oprecht indrukwekkend dat Action een verzwaringsdeken heeft weten te produceren dat voor € 30 verkocht kan worden (Nog indrukwekkender is dit Action elektrische deken voor € 17) In alles lijkt het erop dat dit verzwaringsdeken identiek is aan een aantal dekens dat nu voor een veelvoud door andere verkopers verkocht wordt. Voorbeelden zijn:

  • Slaapcity (kost nu € 79)
  • Sylq (kost nu € 89)
  • Anatures (kost nu € 69)
  • Emma (kost nu € 99)
  • IKEA (kost nu € 50 - € 70)

Dat betekent dat het verschil met enige regelmaat 2 of zelfs 3 keer de verkoopprijs is versus het Action verzwaringsdeken.

Dit is waar je op moet letten bij het kopen van een verzwaarde deken

Er zijn veel verschillende soorten verzwaarde dekens op de markt, maar de meeste hebben verschillende dingen gemeen: ze moeten gemaakt zijn van katoen of wol, omdat die gemakkelijk op 40 graden gewassen kunnen worden en niet krimpen.

Ze moeten ook gevuld zijn met glazen kralen, zodat ze niet te zwaar zijn om te gebruiken. De glazen kralen mogen niet giftig zijn en mogen geen lood bevatten. Indien mogelijk moeten ze gecoat zijn met vinyl, waardoor ze minder snel allergische reacties veroorzaken. Controleer daarom zorgvuldig het etiket vóór de aankoop. Gewogen dekens kunnen sterk in prijs variëren, afhankelijk van hun kwaliteit. Een goed alternatief is een orthopedisch matras dat door sommige fabrikanten wordt verkocht en in combinatie met een verzwaarde deken kan worden gebruikt.