Action Verzwaringsdeken: Wat krijg je voor € 30?

Door Martijn | | Inspiratie

Action, de grote Nederlandse discounter, heeft een eigen verzwaringsdeken uitgebracht die voor slechts € 30 wordt verkocht. Dit is een fractie van andere verkopers. Maar het kan nog goedkoper, want naast dit model hebben ze er nog een in de webshop gezet, voor €17,95. Dus laten we eens kijken wat het verschil is en of je waar krijgt voor je geld.

Action verzwaringsdeken + hoes

De Action verzwaringsdeken van 140 x 200 cm, met een totaalgewicht van 7 kg, is vervaardigd uit polyester en gevuld met een combinatie van polyester en glaskralen. Deze grijze deken is speciaal aanbevolen voor personen tussen 65 en 85 kg, en is niet geschikt voor kinderen. De bijbehorende hoes, eveneens gemaakt van 100% polyester, weegt 1,1 kg en heeft een handige ritssluiting. Voor onderhoud, de deken is alleen geschikt voor handwas, terwijl de hoes wasbaar is op 30°C maar niet geschikt voor de droger.

Nieuwe goedkopere versie toegevoegd

De verzwaringsdekens hebben in ieder geval een aantal overeenkomsten. Ze zijn namelijk even groot, 140 cm lang en 200 cm breed met een gewicht van 7 kg. Dit betekent ook dat ze alleen geschikt zijn voor mensen met een lichaamsgewicht van 65 kg tot 85 kg, en niet bedoelt voor kinderen. Beide versies hebben ook een vulling van polyester en glaskralen; wat zorgt voor de gelijkmatige druk op je lichaam.

Dus wat is het verschil? Makeover heeft beide dekens getest en ze zijn vrijwel identiek. Het grote verschil is dat je bij de duurdere variant er een fijne lichtgrijze hoes bij krijgt. Niet alleen mooi, maar vooral erg praktisch omdat je nu enkel de hoes kunt wassen. De hoes zorgt ook voor een beetje extra gewicht van 1,1 kilo. Dit maakt het ook fijner om de verzwaringsdeken te gebruiken als plaid op de bank, omdat hij gewoon heel eenvoudig schoon te houden is.

We zijn van mening dat beide verzwaringsdekens van Action een betere koop zijn dan soortgelijke dekens tot een prijs van €80. Zoals verderop aangehaald, zijn de dekens van Slaapcity en Hema desondanks de hogere prijs van identieke kwaliteit.

Tip: lees onze volledige verzwaringsdeken test

Kwaliteit

Natuurlijk kun je voor een prijs van €18 of €30 (met hoes) geen topkwaliteit van Action verzwaringsdekens verwachten. Zo bestaan de dekens zelf bijvoorbeeld uit polyester, en niet zoals die van Ikea uit polyester en hernieuwbaar katoen. Maar dit wil niet zeggen dat de prijs-kwaliteitverhouding niet op orde is. Als je op zoek bent naar een goede verzwaringsdeken voor een klein prijsje, dan ben je bij Action zeker aan het juiste adres.

De deken van Action beschikt over een goed formaat, het juiste gewicht en een vulling van glasparels. Dezelfde soort parels die worden gebruikt voor dekens die vele malen duurder zijn. Wat niet bekend is, is hoelang de afwerking van deze deken het vol gaat houden. Van veel goedkopere verzwaringsdekens is bekend dat ze na enkele jaren wat gebreken gaan vertonen, vooral als je de deken vaak wast. Waarschijnlijk is dit de reden dat je nu een Action verzwaringsdeken met hoes kunt kopen, zodat je de deken zelf niet iedere keer hoeft te wassen en deze langer mee gaat.

Verkrijgbaarheid

Momenteel is de deken met hoes alleen bij Action online te koop en dus niet in de winkel verkrijgbaar. Maar met de verzendkosten van €5 is het nog steeds een zeer goede deal. Als je meerdere producten online koopt, betaal je overigens slechts één keer verzendkosten, waardoor je nog een beetje extra kunt besparen als je meerdere items nodig hebt. De goedkopere deken zonder hoes is alleen in de winkel zelf te koop.

Varianten

Doordat er alleen een variant van 7 kilogram beschikbaar is, is de deken momenteel enkel te gebruiken voor mensen met een lichaamsgewicht van 65 tot (ongeveer) 85 kg. Dit is het gewicht waarbij de deken optimaal werkt. Action doet er goed aan om meerdere varianten toe te voegen, aangezien maar een beperkt deel van de bevolking in deze gewichtsklasse valt.

Prijs

De goedkoopste verzwaarde dekens kosten meestal tussen de €50 en €80 en zijn geschikt voor lichte slapers die hun rust willen verbeteren. Deze dekens wegen vaak niet meer dan 5 kilo en bestaan voornamelijk uit katoenen stof. Voor zwaardere slapers zijn er dekens die tot 20 kilogram wegen, in dat geval kun je natuurlijk ook twee Action dekens op elkaar leggen voor een gewicht van 14 kilogram.

Het is daarom oprecht indrukwekkend dat Action de verzwaringsdeken nog goedkoper weet te produceren, namelijk voor €17,95 of met een hoes voor €30 (waardoor de deken een stuk langer mooi blijft). Een ander indrukwekkend product is dit Action elektrische deken voor € 17). In alles lijkt het erop dat dit verzwaringsdeken identiek is aan een aantal dekens dat nu voor een veelvoud door andere verkopers verkocht wordt. Voorbeelden zijn:

  • Slaapcity (kost nu € 79)
  • Sylq (kost nu € 89)
  • Anatures (kost nu € 69)
  • Emma (kost nu € 99)
  • IKEA (kost nu € 50 - € 70)

Dit betekent dat het verschil 3 of zelfs 4 keer de verkoopprijs is, versus het Action verzwaringsdeken.

Dit is waar je op moet letten bij het kopen van een verzwaarde deken

Er zijn veel verschillende soorten verzwaarde dekens op de markt, maar de meeste hebben een aantal dingen gemeen: ze moeten gemaakt zijn van katoen of polyester, omdat dit materiaal gemakkelijk op 30 graden gewassen kan worden en niet krimpt.

Ze moeten ook gevuld zijn met glazen kralen, zodat ze niet te zwaar zijn om te gebruiken en het gewicht gelijkmatig over het lichaam wordt verdeeld. De glazen kralen mogen niet giftig zijn en mogen geen lood bevatten. Indien mogelijk moeten ze gecoat zijn met vinyl, waardoor ze minder snel allergische reacties veroorzaken. Controleer daarom zorgvuldig het etiket vóór de aankoop. Gewogen dekens kunnen sterk in prijs variëren, afhankelijk van hun kwaliteit. Voor een optimale nachtrust kun je de deken combineren met een orthopedisch matras.