dima-solomin
Dima Solomin

Hoe duurzaam is Action echt? Wij zochten het voor je uit

Door Romee | | Duurzaam

We houden allemaal van de Action en de kleine prijsjes. Alleen vragen we ons ook weleens af of shoppen bij de Action eigenlijk wel zo duurzaam is, en hoe het zit met de intenties van deze gigantische retailer. In dit artikel bekijken we of Action naast goedkoop, ook duurzaam is, dus lees snel verder om hier achter te komen.

Wat zegt Action zelf

Voordat we op zoek zijn gegaan naar externe bronnen, hebben we eerst eens gekeken wat Action zelf te zeggen heeft. Ze hebben er een hele pagina aan gewijd, waar ze aangeven dat ze ook duurzame opties aanbieden. De pagina benoemt een aantal dingen die het bedrijf doet om bij te dragen aan het milieu, maar ze gebruiken het ook om hun producten aan te prijzen.

De belangrijkste punten die naar voren komen zijn:

  • Het streven om in de nabije toekomst al hun hout, papier en katoen duurzaam in te kopen. Momenteel heeft 92% van het hout en karton een FSC-keurmerk, en is 90% van het katoen duurzaam verbouwd
  • Het streven naar het hergebruiken van grondstoffen in samenwerking met Circle Economy. Als voorbeeld noemt Action de vulling van Mini Matters knuffeldieren en de bloempotten, die zijn gemaakt van gerecycled plastic
  • Eind 2024 zullen Action winkels geen gas meer gebruiken


Hoewel dit natuurlijk beter is dan niets, is de vraag of dit voldoende is voor een onderneming met een omzet van 8.9 miljard euro in 2022.

Is Action duurzaam?

Action zal natuurlijk alleen de mooie punten op hun site zetten, dus hebben we wat dieper gegraven. Retaildeskundige Paul Moers is van mening dat Action wel degelijk bezig is met het verduurzamen. Zo rijden alle vrachtwagens inmiddels op biodiesel.

Toch zijn er winkels die veel en veel meer doen aan duurzaamheid, zoals Bever. Deze outdoorwinkel won zelfs de duurzaamheidsaward in 2022-2023. Ze verkopen geen plastic tasjes, bedrijfskleding is volledig gerecycled en te recyclen, verzendverpakkingen zijn voor 70% van gerecycled materiaal, retouren gaan via de winkel (of Homerr) en ze verkopen voornamelijk producten van hoge kwaliteit.

Natuurlijk is een A-merk winkel als Bever niet goed te vergelijken met een discount shopper als de Action.

Als we kijken naar de Sustainable Brand Index™, dan staat Action op de 161e plaats. Winkels als IKEA, Hema, Lidl, Zeeman, C&A, Blokker, Jysk en Xenos doen het een stuk beter volgens dit rapport. Toch zegt het feit dat Action goedkoop is niet alles, want WE-fashion eindigt maar iets lager dan Action en Mediamarkt, Wehkamp, Bijenkorf en Zara scoren zelfs een stuk lager op het gebied van duurzaamheid.

Action is echter wel een bedrijf dat probeert zoveel mogelijk producten te verkopen, door winkelaars te verrassen met de lage prijzen. Iets dat naar mijn mening niet echt onder het kopje duurzaam valt. Uiteindelijk zou je kunnen zeggen dat weinig prijs discounters duurzaam zijn.

Wat je zelf kunt doen

Voor een betere wereld is het belangrijk dat we allemaal ons steentje bijdragen aan het milieu. Een van de dingen die we zelf kunnen doen is consuminderen. Er is op zich niets mis mee om te gaan voor een goedkoop product, zolang je het maar echt nodig hebt. Dus de volgende keer als je de Action binnenstapt of online winkelt, probeer dan alleen producten te kopen die niet de prullenbak ingaan.

Je kunt ook het bezoekje aan de Action een keer verruilen voor de kringloop. Het kopen van tweedehands producten is erg duurzaam, en vaak even goedkoop of zelfs goedkoper dan producten van een gigant als de Action.