Waarom iedereen een groen dak zou moeten nemen

Door Romee | | Duurzaam

Het wordt steeds belangrijker om goed te zorgen voor je leefomgeving. Er zijn daarnaast nog tal van redenen te benoemen waarom het goed is om bij te dragen aan een beter milieu. Veel mensen kiezen er daarom voor om hun woning te verduurzamen. Dit kun je doen op enorm veel verschillende manieren. Heb jij er wel eens aan gedacht om een groen dak aan te leggen? Dit is een zeer goede manier om je huis te verduurzamen en te besparen op je energiekosten. Daarnaast krijg je ook nog eens een schonere lucht om het huis heen, waardoor je een betere leefomgeving krijgt. In dit blog bericht willen we je graag vertellen waarom iedereen een groen dak zou moeten nemen.

Besparen op de energiekosten met een sedum dak

Een van de eerste voordelen van een groen dak die we willen bespreken, is dat je gaat besparen op de energiekosten. Als je namelijk een sedumdak aanlegt, zorg je ervoor dat er een extra isolatielaag op het dak komt. Het sedum wordt namelijk bovenop je dak gelegd. De isolatie die al in het dak zit, blijft er dus gewoon liggen. Wanneer je het huis op gaat warmen, kan de warmte moeilijker door het dak naar buiten gaan. Hierdoor hoef je minder energie te verbruiken om het huis warm te krijgen en te houden.

Goed voor je zonnepanelen

Als je een groen dak gaat leggen is dit erg goed voor je zonnepanelen. Als je namelijk zonnepanelen op een groen dak hebt liggen, gaan deze beter werken. Dit komt doordat het dak een lagere temperatuur heeft dan een normaal dak. De plantjes verlagen de temperatuur, omdat deze de warmte absorberen. De zonnepanelen die hier tussen liggen zijn daardoor efficiënter. Dit kan op jaarbasis tot wel enkele procenten schelen aan energie die je opwekt. Hierdoor bespaar je dus niet alleen op de energiekosten met een sedumdak, maar je brengt ook nog eens meer energie op!

Ben jij van plan om een sedumdak aan te leggen? Kijk dan eens op Yarinde.nl. Dit is de specialist voor het plaatsen van een groen dak!

De levensduur van een groen dak

Het plaatsen van een groen dak heeft niet alleen maar milieuvoordelen. Een groen dak gaat namelijk ook enorm lang mee. Hierdoor heb je de investering al relatief snel terugverdiend en kun je lang genieten van je nieuwe dak. Een groen dak kan namelijk tot wel 60 jaar meegaan. In veel gevallen is de investering in een groen dak binnen 8 tot 21 jaar terugverdiend. Dit is natuurlijk afhankelijk van je woning. Als je bijvoorbeeld ook zonnepanelen hebt liggen, verdien je het dak sneller terug.

Een schonere lucht voor je omgeving

We hadden het al een klein beetje aangegeven, maar een groen dak zorgt ook voor een betere lucht. De plantjes die op het dak aanwezig zijn nemen namelijk veel stoffen uit de lucht op. Denk bijvoorbeeld aan fijnstof. Dit wordt uit de lucht genomen en gefilterd. Vervolgens laten de plantjes weer schone lucht vrij. Door het plaatsen van een groen dak draag je dus bij aan de luchtzuivering. Woon je bijvoorbeeld in de stad? Dan kan het zijn dat de lucht erg vervuild is. Door het plaatsen van een groen dak draag je bij aan een betere leefomgeving. Daarnaast zorgt een groen dak ook voor een verlaging van de omgevingsgeluiden. De plantjes zorgen er namelijk voor dat geluid minder doorgelaten wordt naar binnen. Hierdoor krijg je meer rust en heb je minder last van de drukke wegen of harde geluiden in de straat.