De leukste inspiratie, tips & producten voor je interieur!

Menu

Tips voor het inrichten van een eetkamer

Bij het inrichten van een eetkamer denken we meteen aan stoelen en een eetkamertafel. Maar wat voor een eetkamertafel ga je kiezen? Welke stoelen komen aan de tafel te staan? Wat heb je nog meer nodig in een eetkamer? Een buffetkast voor je servies? Een dressoir? Misschien wel meer kasten voor alle opslag want je werkt ook vaker in je eetkamer?

Inrichten-van-een-Eetkamer-donker

Bron: axes

Voordat je eetkamer meubels gaat kopen hebben wij een aantal bruikbare tips voor je. Vraag jezelf de volgende dingen eens af:

Wat voor een soort ruimte heb ik? Is het een eetkamer of een eetgedeelte in een kamer? Stel je hebt een eetkamer, hoe vaak gebruik je deze kamer dan om te eten? Hoe gebruik je de eetkamer? Is het alleen om te eten of gebeuren er ook andere dingen? Maar het is ook belangrijk om jezelf af te vragen: bestaat mijn gezin uit jonge kinderen? Welke interieur stijl past bij mij en mijn huis?

Inrichten-van-een-Eetkamer-licht

Bron: kijkwoningtielt

De afmetingen van de eetkamer

Hoe groot is jouw eetkamer? Heb jij het geluk dat de eetkamer erg groot is of juist erg klein? Een holle ruimte met een kleine tafel komt erg kil en koud over maar een kleine ruimte met een grote tafel en stoelen is juist weer te vol. Meet altijd de eetkamer even op voordat je meubilair gaat kopen. Daarnaast is het belangrijk te onthouden dat je ook ruimte rondom het meubilair moet vrijlaten voor de routing door de eetkamer.

Als je eetkamer vrij ruim is, dan kun je ook andere meubelstukken introduceren zoals een dressoir, een buffetkast of een mooie fauteuil. Als je de ruimte wat kleiner wil laten lijken omdat het nogal groot oogt, dan kun je met gordijnen en vloerkleden al een heel eind komen. Je mag in een grote eetkamer ook juist iets grotere stoelen gebruiken voor aan de eetkamertafel.

Inrichten-van-een-Eetkamer-rommelig

Bron: ilovemyinterior

Hoe gebruik jij de eetkamer?

Dit is een belangrijke vraag die je jezelf moet afvragen. Ga je de eetkamer elke dag gebruiken of juist maar een paar keer per jaar?

Een maar zelden gebruikte eetkamer kun je inrichten en afwerken met materialen die veel onderhoud vergen maar als je een eetkamer juist vaak en veel gebruikt dan moet het juist functioneel zijn. Hierbij denken wij aan gemakkelijk schoon te houden meubilair en materialen. Zeker als er jonge kinderen zijn. Als je de eetkamer ook gebruikt als werkplek dan is het belangrijk om te kiezen voor comfortabele stoelen.
In een eetkamer die je maar zelden gebruikt, kun je ook andere functies toevoegen zoals een zit gedeelte, werkplek of opslag.

[Tweet “Reflecteer je eigen leven en stijl in de inrichting van je eetkamer”]

Inrichten-van-een-Eetkamer-strak

Bron: design4usall

Het inrichten van een eetkamer

Nu je besloten hebt hoe je de eetkamer gebruikt, kun je beginnen met het inrichten en decoreren. Het gaat vooral om je eigen persoonlijke voorkeuren en de functionaliteit van de ruimte.

Een kleine eetkamer richt je op een andere manier in dan een grote eetkamer. Als je een grote eetkamer hebt kun je de ruimte zelfs opdelen in kleinere ruimtes door middel van vloerkleden of zelfs een scheidingswand. Maar je kunt ook meubilair kopen dat juist wat groter is zodat je de ruimte goed vult. Ook gordijnen en de kleuren op de wanden kunnen op weg helpen bij een grote ruimte. Maak de ruimte niet klein maar gezellig en uitnodigend.

Inrichten-van-een-Eetkamer-modern

Bron: haybert

De verlichting in een eetkamer

Er zijn zoveel verschillende opties op het gebied van verlichting; kandelaren, kroonluchters, hanglampen of vloerlampen. Allemaal in een eigen unieke interieur stijl. Ook kaarsen en theelichtjes maken een gezellige sfeer in de eetkamer. Welke verlichting je ook kiest voor in een eetkamer, zorg ervoor dat je het kunt dimmen zodat je zelf kunt bepalen hoeveel licht je op dat moment nodig hebt.

Een vaste regel voor het hangen van kroonluchters; zorg voor voldoende ruimte tussen de onderkant van de kroonluchter en de tafel. Wij houden meestal ongeveer 85 cm aan. Daarnaast is het ook goed om op te letten dat men zich niet kan stoten aan de kroonluchter als ze opstaan van tafel of gaan zitten.

Ten slotte is het belangrijk om goede functionele verlichting in de eetkamer te hebben als je de ruimte ook als thuiskantoor gebruikt.

Inrichten-van-een-Eetkamer-gedeelte

Bron: fanelis

 

De laatste interieur inspiraties

Wat vind je van dit artikel?