Tips voor het inrichten van een eetkamer

Door Tessa de Leeuw | | Inspiratie

Bij het inrichten van een eetkamer denken we meteen aan stoelen en een eetkamertafel. Maar wat voor een eetkamertafel ga je kiezen? Welke stoelen komen aan de tafel te staan? Wat heb je nog meer nodig in een eetkamer? Een buffetkast voor je servies? Een dressoir? Misschien wel meer kasten voor alle opslag want je werkt ook vaker in je eetkamer?

chic-eetkamer-eettafel
@sabinelamet_interior_feed

Bron: @sabinelamet_interior_feed

Voordat je eetkamer meubels gaat kopen hebben wij een aantal bruikbare tips voor je. Vraag jezelf de volgende dingen eens af:

Wat voor een soort ruimte heb ik? Is het een eetkamer of een eetgedeelte in een kamer? Stel je hebt een eetkamer, hoe vaak gebruik je deze kamer dan om te eten? Hoe gebruik je de eetkamer? Is het alleen om te eten of gebeuren er ook andere dingen? Maar het is ook belangrijk om jezelf af te vragen: bestaat mijn gezin uit jonge kinderen? Welke interieur stijl past bij mij en mijn huis?

eetkamer-eettafel-eetkamerstoelen
@homefreak.nl

Bron: @homefreak.nl

De afmetingen van de eetkamer

Hoe groot is jouw eetkamer? Heb jij het geluk dat de eetkamer erg groot is of juist erg klein? Een holle ruimte met een kleine tafel komt erg kil en koud over maar een kleine ruimte met een grote tafel en stoelen is juist weer te vol. Meet altijd de eetkamer even op voordat je meubilair gaat kopen. Daarnaast is het belangrijk te onthouden dat je ook ruimte rondom het meubilair moet vrijlaten voor de routing door de eetkamer.

Als je eetkamer vrij ruim is, dan kun je ook andere meubelstukken introduceren zoals een dressoir, een buffetkast of een mooie fauteuil. Als je de ruimte wat kleiner wil laten lijken omdat het nogal groot oogt, dan kun je met gordijnen en vloerkleden al een heel eind komen. Je mag in een grote eetkamer ook juist iets grotere stoelen gebruiken voor aan de eetkamertafel.

eetkamer-natuurlijk-verlichting
@madeleineshouse72

Bron: @madeleineshouse72

Hoe gebruik jij de eetkamer?

Dit is een belangrijke vraag die je jezelf moet afvragen. Ga je de eetkamer elke dag gebruiken of juist maar een paar keer per jaar?

Een maar zelden gebruikte eetkamer kun je inrichten en afwerken met materialen die veel onderhoud vergen maar als je een eetkamer juist vaak en veel gebruikt dan moet het juist functioneel zijn. Hierbij denken wij aan gemakkelijk schoon te houden meubilair en materialen. Zeker als er jonge kinderen zijn. Als je de eetkamer ook gebruikt als werkplek dan is het belangrijk om te kiezen voor comfortabele stoelen.
In een eetkamer die je maar zelden gebruikt, kun je ook andere functies toevoegen zoals een zit gedeelte, werkplek of opslag.

scandinavisch-eetkamer-eetkamerbank
@bij.manon.thuis

Bron: @bij.manon.thuis

Het inrichten van een eetkamer

Nu je besloten hebt hoe je de eetkamer gebruikt, kun je beginnen met het inrichten en decoreren. Het gaat vooral om je eigen persoonlijke voorkeuren en de functionaliteit van de ruimte.

Een kleine eetkamer richt je op een andere manier in dan een grote eetkamer. Als je een grote eetkamer hebt kun je de ruimte zelfs opdelen in kleinere ruimtes door middel van vloerkleden of zelfs een scheidingswand. Maar je kunt ook meubilair kopen dat juist wat groter is zodat je de ruimte goed vult. Ook gordijnen en de kleuren op de wanden kunnen op weg helpen bij een grote ruimte. Maak de ruimte niet klein maar gezellig en uitnodigend.

Vergeet bij het inrichten de decoratie niet! Decoratie voor op tafel bepaalt voor een groot deel de sfeer van je eetkamer.

Denk bijvoorbeeld eens aan het toevoegen van een Servieskast, zo heb je al je servies binnen handbereik!
eetkamer-vloerkleed
@ourlifeatno5
Maak je eetkamer af met onze selectie aan Pinterest Musthaves!

De verlichting in een eetkamer

Er zijn zoveel verschillende opties op het gebied van verlichting; kandelaren, kroonluchters, hanglampen of vloerlampen. Allemaal in een eigen unieke interieur stijl. Ook kaarsen en theelichtjes maken een gezellige sfeer in de eetkamer. Welke verlichting je ook kiest voor in een eetkamer, zorg ervoor dat je het kunt dimmen zodat je zelf kunt bepalen hoeveel licht je op dat moment nodig hebt.

Een vaste regel voor het hangen van kroonluchters; zorg voor voldoende ruimte tussen de onderkant van de kroonluchter en de tafel. Wij houden meestal ongeveer 85 cm aan. Daarnaast is het ook goed om op te letten dat men zich niet kan stoten aan de kroonluchter als ze opstaan van tafel of gaan zitten.

Ten slotte is het belangrijk om goede functionele verlichting in de eetkamer te hebben als je de ruimte ook als thuiskantoor gebruikt.

eetkamer-verlichting
@pakhuis.wonen

Bron: @pakhuis.wonen

Kleine eetkamer inrichten? Dat wordt met deze tips makkelijker

Heb jij de luxe van een eetkamer maar is deze niet zo heel groot? Een kleine eetkamer betekend nog niet dat je het niet gezellig kunt inrichten. Er zijn een aantal elementen waar je rekening mee moet houden zodat je de ruimte optimaal gebruikt. Wij geven je graag een vijftal tips voor het inrichten van jouw kleine eetkamer.

eetkamer-keuken
@bijmargrietinhuis

Bron: @bijmargrietinhuis

Tip 1: Analyseer je kleine eetkamer

Het is altijd belangrijk om je eetkamer eens goed te bestuderen. Bedenk voor jezelf wat je eetkamer klein maakt. Lijkt mijn eetkamer bijvoorbeeld klein omdat er erg weinig licht naar binnen valt? Is het misschien een te donker geschilderde ruimte? Heeft de eetkamer een laag plafond of ligt er een donkere vloer in? De basis elementen van een eetkamer zijn een belangrijke factor die meespeelt in de beleving van je eetkamer.

eetkamer-eettafel-eetkamerstoelen
@huisje.vanrianne

Bron: @huisje.vanrianne

Tip 2: Gebruik je ruimte optimaal

Het optimaal gebruiken van je eetkamer is voor iedereen anders maar er zijn een aantal basis regels die je altijd kunt hanteren en die er voor zullen zorgen dat jouw kleine eetkamer ruimtelijker zal ogen en voelen. Om de ruimte optimaal te gebruiken is het belangrijk dat je elke cm van de eetkamer op een slimme manier in richt. Wil je bijvoorbeeld kasten in de eetkamer? Worden dit losse kasten of inbouwkasten? Daarnaast is het belangrijk om te bedenken of je de eetkamertafel in het midden van de ruimte wilt of dat de eetkamertafel tegen de muur komt te staan?

Het vloeroppervlak is een belangrijk element in een kleine eetkamer. Bij het gebruik van een verkeerde kleur of materiaal kan het de ruimte veel kleiner laten lijken. Een van de basis regels is om bijna dezelfde kleur vloer te gebruiken die ook op de wanden wordt gebruikt. Op deze manier vormt de ruimte een geheel en zullen meubels lijken te zweven in de eetkamer.

Tip 3: Gebruik de wanden

In kleine ruimtes is het altijd een goed idee om in plaats van horizontaal, verticaal te werk te gaan. Je kunt de wanden in je kleine eetkamer perfect gebruiken als opslag. Denk bijvoorbeeld eens aan smalle hoge kasten gemaakt van een dun frame of doorzichtig materiaal die de kast slanker laten ogen. Je kunt de ruimte optisch ook vergroten door gebruik te maken van spiegels. Een spiegel reflecteert licht en vergroot je ruimte.

eeetkamer-eettafel-kast
@huisjeinoverijssel

Bron: @huisjeinoverijssel

Tip 4: Gebruik de hoogte

Het gebruiken van de hoogte in je kleine eetkamer is zeker een must. Je kunt bijvoorbeeld de eetkamer hoger laten lijken door een smalle kast tegen de wand te plaatsen. Brede kasten zullen de ruimte lager laten lijken.

Heeft je eetkamer een hoog plafond dan is het goed om een effect aan te brengen op een verticale manier zoals bijvoorbeeld gordijnen van vloer tot plafond of het schilderen van gekleurde banen op de wanden. Dit versterkt het verticale effect.

eetkamer-natuurlijk
@bymik_

Bron: @bymik_

Tip 5: Gebruik ruimtelijk meubilair

Misschien zegt je intuïtie om zoveel mogelijk kleine meubels in een kleine eetkamer te gebruiken maar dit is niet helemaal waar. Het werkt juist veel ruimtelijker als je gebruik maakt van grotere stukken meubilair. Denk bijvoorbeeld eens aan een grote eetkamertafel of 1 kunstwerk aan de muur in plaats van meerdere. Kasten en andere opbergmogelijkheden kun je het beste zo klein en slank mogelijk houden. Grote en robuuste meubels zullen je eetkamer kleiner laten lijken. Daarentegen werkt het erg goed om gebruik te maken van lichte materialen zoals metaal, glas en lichte kleuren.

eetkamer-natuurlijk
@homebystuart

Bron: @homebystuart