De enige manier om de perfecte eetkamerstoel te vinden

Ik weet het nog maar al te goed hoeveel moeite het heeft gekost nieuwe eetkamerstoelen te vinden. De eettafel was bezorgd en we hadden het kopen van de stoelen al meerdere keren uitgesteld. En dat voor iemand die dagelijks met meubels bezig is.

In eerste instantie hadden we daarom maar besloten nog even onze oude eetkamerstoelen te blijven gebruiken. Ik kan je vertellen dat daar niemand gelukkig van wordt. Je nieuwe eettafel al helemaal niet. Daarom besloot ik alles op alles te zetten en mijn zoektocht wat vaart te geven.

Hoe ik uiteindelijk mijn nieuwe eetkamerstoelen heb kunnen vinden, is hieronder in een handig stappenplan uitgelegd. Hopelijk helpt dit stappenplan jou net zo goed.

Want zeg nu zelf: jij wilt toch ook dat de meest gebruikte stoelen van je huis perfect zijn?

gele-eetkamerstoelen-okergeel

Wat is je budget?

Laten we meteen met de minst leuke maar belangrijkste vraag beginnen. Wat is je budget?

Je kunt jezelf nog zo gek maken met design eetkamerstoelen. Originele Eames Vitra stoelen kosten voor een set van 6 al meer dan € 1000. In sommige gevallen kom je nog een stuk hoger uit. Dat terwijl je bij een woonwinkel als Goossens onder dit bedrag zou kunnen blijven.

Door vooraf te bepalen welk bedrag je maximaal aan je eetkamerstoelen wilt uitgeven, zorg je dat je alleen naar eetkamerstoelen zoekt die binnen je budget passen. Dat maakt het zoeken een stuk makkelijker!

Wat is je woonstijl?

Drie vragen kunnen je helpen om de beste interieurstijl voor je eetkamerstoelen te bepalen. Want ook al denken we vaak dat we weten naar welke stijl stoelen we op zoek zijn, is dit eigenlijk zelden het geval.

Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden op de volgende drie vragen:

 1. Welke stijl komt het best overeen met je eettafel?
 2. Welke stijl komt het best overeen met de gebruikte kleuren en vormen in je interieur?
 3. Welke stijl komt het best overeen met de rest van je meubels?

Als je deze drie vragen allemaal met dezelfde woonstijl kunt beantwoorden, weet je meteen naar welke stijl eetkamerstoelen je moet zoeken. Dit kunnen industriële eetkamerstoelen zijn of juist moderne.

Bedenk welke stijl eetkamerstoelen het best aansluit op de antwoorden van de bovenstaande vragen. Hierdoor zoeken we straks alleen nog maar naar eetkamerstoelen in een specifieke stijl die binnen je budget passen.

mango zwart was

Waar moet jouw nieuwe eetkamerstoel minimaal aan voldoen

Iedere eetkamerstoel kan van een aantal specifieke kenmerken voorzien zijn. Heel simpel gezegd, zijn dat wat mij betreft de volgende vijf kenmerken:

 • Comfort
 • Formaat
 • Wel of geen armleuning
 • Onderhoud
 • Wendbaarheid

Laten we snel door de vijf kenmerken gaan.

Comfort

Wil je dat je eetkamerstoelen zo lekker mogelijk zitten? Dat je net zo goed uren achtereen aan je tafel kunt werken omdat je eetkamerstoel heerlijk zit? Dan is dit voor jou een belangrijk punt. Anders kun je de middelmaat accepteren. Over het algemeen zitten de meeste stoelen prima. Je moet wel heel veel pech hebben wil je een eetkamerstoel kopen die echt niet lekker zit.

Formaat

Grote, wat dikkere eetkamerstoelen met een hoge leuning worden door sommige mensen geliefd. Anderen willen juist kleine, minimalistische stoelen. Meer in de richting van stoelen die je in een klaslokaal tegenkomt. Je hebt waarschijnlijk al een idee van het formaat stoel dat je zoekt.

mix van eetkamerstoelen

Wel of geen armleuning

Wil jij een eetkamerstoel met armleuning? Dan is de keuze snel gemaakt. Let er alleen wel op dat je eettafel hier hoog genoeg voor moet zijn. Anders kun je de stoelen niet onder je tafel schuiven. Geen armleuning nodig? Mooi. Dan kunnen we snel door naar de volgende kenmerken.

Onderhoud

Een eetkamerstoel van leer moet regelmatig onderhouden worden waar een kuipstoel van kunststof alleen een vochtige doek nodig heeft. Heb jij echt totaal geen zin om je eetkamerstoelen te onderhouden? Dan kun je materialen als leer en gevoelige stoffen beter vermijden.

Wendbaarheid

Wil je op een prettige manier stoelen kunnen opschuiven? Worden stoelen voor jou al snel te zwaar? Dan is het wel zo prettig als er onder je eetkamerstoelen wieltjes zitten. Bij diverse modellen is dit het geval.

Kleur en materiaal

Deze stap had ik eigenlijk ook wel alleen kleur kunnen noemen. Als je namelijk de kleur van je nieuwe eetkamerstoelen bepaald hebt, is het materiaal meestal snel gekozen. We vinden het meestal het lastigst om de juiste kleur te kiezen. Vooral wanneer we door honderden stoelen aan het bladeren zijn.

Ook hier is het ontzettend belangrijk dat je stapsgewijs naar de kleuren in je woon- of eetkamer kijkt.

 • Wat is de kleur van je eettafel?
 • Wat is de kleur van de muren rondom je eettafel?
 • Wat is de kleur van eventuele meubels in de buurt van je eettafel?
 • Wat is de kleur van de vloer?

Het is het mooist als de kleur van je eetkamerstoelen aansluit op de kleuren die je al gebruikt. Natuurlijk kun je, bijvoorbeeld bij een retro of eclectische woonstijl, besluiten hier van af te wijken.

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat er kleurcombinaties worden gebruikt voor in de eethoek. Zo worden er voor de eetkamerstoelen meerdere kleuren gebruikt, dit kunnen felle kleuren zijn maar ook meerdere tinten van dezelfde kleur. Zo creëer je een speels effect en wordt de eethoek hét middelpunt van het huis. Mensen kunnen de stoelen mixen en matchen voor een persoonlijke touch aan het interieur.