gezondste-fruit-gezond
Jonas Kakaroto via Unsplash

Dit is het gezondste fruit volgens experts

Door Sarieta | | Eten

Fruit is een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding. Het bevat veel vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten die goed zijn voor ons lichaam. Maar welke fruitsoorten zijn nu het gezondst? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de voedingswaarde en de smaak. In dit artikel bespreken we 10 fruitsoorten die door experts worden aangeraden als de gezondste keuzes.

gezond-fruit-soorten
Julia Zolotova via Unsplash

Grapefruit

Grapefruit is een tropische citrusvrucht die bekend staat om zijn zure en bittere smaak. Het is een goede bron van vitamine C, die helpt bij de weerstand en de vermindering van vermoeidheid. Je kunt grapefruit eten als ontbijt, als tussendoortje of in een salade.

Ananas

Ananas is een zoete en sappige vrucht die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Het is rijk aan vitamine C en mangaan, die beide belangrijk zijn voor de stofwisseling en de bescherming tegen vrije radicalen. Daarnaast is ananas lekker om zo te eten, maar ook om te verwerken in smoothies, desserts of gerechten met kip of vis.

Avocado

Avocado is een vrucht die eigenlijk meer lijkt op een groente. Het heeft een romige textuur en een milde smaak. Het bijzondere aan avocado is dat het vooral bestaat uit gezonde vetten, met name oliezuur. Dit is een onverzadigd vetzuur dat veel kalium, vezels en magnesium levert, die allemaal bijdragen aan een goede gezondheid. Gebruik avocado als broodbeleg, dipsaus of als romige smaakmaker in salades.

Blauwe bessen

Blauwe bessen zijn kleine vruchten met een donkerblauwe kleur en een zoetzure smaak. Ze behoren tot de zogenaamde superfoods, omdat ze zeer veel antioxidanten bevatten. Antioxidanten zijn stoffen die schade door vrije radicalen kunnen voorkomen of herstellen. Blauwe bessen zijn volgens experts ook een bron van vitamine K, vezels en mangaan die je kunt consumeren als snack, door de yoghurt of in gebak.

Appels

Appels zijn wellicht de bekendste en meest gegeten fruitsoort ter wereld. Ze zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren en zijn rijk aan vezels, wat een positief effect heeft op de spijsvertering. Gemakkelijk mee te nemen voor onderweg of fijn te verwerken in taarten, salades of sapjes.

gezonde-fruit-soorten
James Yarema via Unsplash
Zijn olijven gezond?

Granaatappel

Granaatappel is een exotische vrucht met rode zaden die omhuld zijn door sappig vruchtvlees. Het is een van de oudste fruitsoorten ter wereld en wordt vaak geassocieerd met vruchtbaarheid en gezondheid. Granaatappel staat daarnaast bekend als een bron van vitamine C, kalium, foliumzuur en zijn hoge gehalte aan antioxidanten. Hoewel een granaatappel misschien voor sommige lastig te eten is, kun je de vrucht het beste consumeren door de zaden uit te lepelen of uit te persen tot sap.

Mango

Een heerlijk zoete en aromatische smaak krijg je alleen met mango. Mango komt oorspronkelijk uit India, maar wordt nu overal ter wereld geteeld. Volgens experts bevat mango een goede bron van vitamine A, C en E en net als andere fruitsoorten uit dit rijtje ook veel vezels, die kunnen helpen bij de spijsvertering en het verzadigingsgevoel.

Aardbeien

Aardbeien, de rode vruchten met kleine pitjes aan de buitenkant, hebben een frisse en zoete smaak en zijn erg populair in de zomermaanden. Zo zijn aardbeien rijk aan vitamine C en foliumzuur. Fijn als dessert, door de kwark of in een verfrissende fruitsalade.

Kiwi

Je kent deze kleine vrucht met zwarte pitjes aan de binnenkant vast wel: de kiwi. Voorzien van een zachte schil die je kunt eten of afschillen, die van oorsprong uit China komt en nu vooral in Nieuw-Zeeland geteeld wordt. Kiwi is volgens experts een van de fruitsoorten met het hoogste gehalte aan vitamine C per 100 gram die essentieel zijn voor de weerstand, wondgenezing en ijzeropname. Bovendien bevat een kiwi ook veel vezels, kalium en actinidine.

Banaan

Oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, staat de banaan vooral bekend om zijn hoge gehalte aan kalium. Daarnaast bevatten bananen ook veel koolhydraten, die je direct meer energie oplevert. Een aanrader volgens experts, die vaak als ontbijt, snack of in gebak door actievelingen wordt gegeten.