zijn-olijven-gezond
Polina Tankilevitch via Pexels

Zijn olijven gezond?

Door Sarieta | | Eten

Olijven, die bekende kleine vruchtjes die vaak worden gebruikt in salades, sandwiches en als smaakmaker in verschillende gerechten, roepen vaak de vraag op of ze wel echt gezond zijn. Olijven zijn al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de mediterrane keuken en zijn kenmerkend om hun smaak en textuur. Maar wat zeggen onderzoekers over de gezondheidsvoordelen van olijven? Lees verder om te ontdekken of olijven echt zo gezond zijn als vaak wordt beweerd.

olijven-gezond-olijf
Polina Tankilevitch via Pexels

Oorsprong en voedingswaarde van olijven

Olijven zijn de vruchten van de olijfboom, een boomsoort die voornamelijk in de Middellandse Zee-regio groeit. Zo worden ze zowel in verse als geconserveerde vorm geconsumeerd en zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals groene en zwarte olijven. Wat betreft de voedingswaarde bevatten olijven belangrijke voedingsstoffen en zijn een bron van gezonde vetten, waaronder enkelvoudige onverzadigde vetzuren zoals oliezuur. Olijven bevatten daarnaast ook vezels, vitamine E en verschillende mineralen, zoals ijzer en koper, waarbij de exacte voedingswaarden kunnen variëren afhankelijk van de bereidingswijze van de olijven.

Dit zijn de beste multivitamine!

Zijn olijven wel of niet gezond?

Of olijven wel of niet gezond zijn, is vooralsnog moeilijk om met zekerheid te zeggen, zoals sommige beweren. Hoewel olijven vaak worden aangeprezen voor goede bron van enkelvoudige onverzadigde vetten, vitamine E en antioxidanten, die verschillende gezondheidsvoordelen kunnen bieden, is er weinig wetenschappelijk onderzoek dat deze claims bevestigt. Om je een volledig beeld te geven van wat onderzoekers denken en hebben ontdekt, hebben we hieronder een aantal onderzoeken over olijven en de werking ervan op een rijtje gezet.

Wetenschappelijk onderzoek over olijven

Over de veelzijdigheid aan wetenschappelijk onderzoek valt zeker aan te twisten. Zo zijn er slechts een aantal studies die de potentiële gezondheidsvoordelen van olijven hebben onderzocht. Een systematische review gepubliceerd in het tijdschrift, Molecular Nutrition & Food Research, concludeerde dat de consumptie van olijven en olijfolie verband houdt met een verlaagd risico op verschillende chronische ziekten. De aanwezige antioxidanten in olijven schijnen daarnaast ook te helpen bij het verminderen van stress en ontstekingen in het lichaam.

Een andere studie die gepubliceerd is in het Journal of Nutritional Biochemistry, toont aan dat het consumeren van olijven en olijfolie gunstige effecten kan hebben op de gezondheid van het hart. De onderzoekers ontdekten dat olijfolie de bloeddruk verlaagt en de bloedlipidenprofielen verbetert, waardoor het risico op hart- en vaatziekten mogelijk wordt verminderd. Hierbij is het wel van belang dat deze studies zich voornamelijk richten op olijfolie, die wordt gewonnen uit olijven en niet specifiek op hele olijven.

Hoewel olijven en olijfolie enkele potentiële gezondheidsvoordelen lijken te bieden, zijn er aan de andere kant ook studies die aangeven dat olijven ook calorierijk zijn vanwege hun vetgehalte. Matige consumptie schijnt hierbij dus essentieel te zijn, vooral voor mensen die zich aan een dieet houden.

is-olijf-gezond
Kier in Sight via Unsplash

Conclusie

In conclusie, olijven bevatten verschillende voedingsstoffen en antioxidanten die potentiële gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Hoewel er wetenschappelijk onderzoek is dat wijst op gunstige effecten, is er zeker meer onderzoek nodig om definitieve conclusies te trekken. Olijven kunnen een gezonde aanvulling zijn op een gebalanceerd dieet, maar het is belangrijk om te onthouden dat een volledig gezonde levensstijl belangrijk is voor optimale gezondheid.

Bron: ScienceDirect