Ik heb de Litter-Robot getest en dit was mijn ervaring (met twee katten)

Door Joeke | | Huisdieren
litter-robot
Bol.com

Zoals veel katteneigenaren is en blijft het een gedoe om telkens weer al het kattengrit op te ruimen. Vooral mijn kat Charlie heeft er een handje van om zo veel mogelijk kattengrit uit de kattenbak te “scheppen” na een bezoekje. Ik heb dan ook al veel verschillende soorten kattenbakken en -vulling geprobeerd, maar na lang wikken en wegen ben ik eindelijk overstag gegaan.

De Litter Robot kost een behoorlijke duit, maar ik kan alleen maar zeggen dat ik hem veel eerder had moeten aanschaffen.

Zo sta ik niet meer continu met een veger en blik in de aanslag, maar blijft het kattentoilet ook heerlijk schoon als ik een lange dag van huis ben. Hoewel ik blij ben dat ik niet meer meerdere keren per dag drolletjes hoef te scheppen, heeft de hygiëne van dit automatische kattentoilet de doorslag gegeven.

Het is namelijk erg belangrijk dat katten een schoon toilet tot hun beschikking hebben en dankzij de Litter Robot heb ik mijn twee oude kattenbakken de deur uit kunnen doen. Nu staat er in mijn kleine Amsterdamse studio nog maar één kattentoilet, wat ook lekker wat ruimte scheelt.

Belangrijkste voordelen van de Litter-Robot

  • Zelfreinigend
  • Geurvrij
  • Geschikt voor meerdere katten (maximaal 4)
  • Te bedienen met Wifi
  • Minder losliggend grind
  • Geeft aan wanneer de kattenbakvulling vervangen moet worden
  • Verkrijgbaar in meerdere kleuren

Wat vinden Charlie & Milo van de Litter Robot?

Het belangrijkste is uiteraard dat je katten de Litter Robot willen gebruiken. Charlie en Milo deden dit vrijwel meteen, na een grondige inspectie van het nieuwe apparaat (natuurlijk). Wel heb ik hem eerst gebruikt zonder de zelfreinigende functie, zodat ze niet werden afgeschrikt door het geluid tijdens het reinigen. Ook heb ik een klein beetje van hun oude kattenbakvulling aan het nieuwe grit toegevoegd, zodat de bedoeling duidelijk was.

Ik was even bang dat ze deze dure aankoop niet zouden gebruiken, maar gelukkig was dit niet het geval. Ik heb een week lang tevens de oude kattenbakken laten staan, maar deze bleven onaangeroerd. Mijn katten hebben de Litter Robot gelukkig dus goedgekeurd.

Welke soort kattenbakvulling gebruiken?

Zelf ben ik vooral blij dat het scheppen van drollen verleden tijd is, aangezien de Litter Robot drollen eruit “zeeft”. Ik gebruik klontvormende kattenbakvulling, zodat ook plasjes eruit worden gefilterd. Op deze manier hebben Charlie en Milo altijd een frisse bak tot hun beschikking. Wat in mijn geval ook betekent dat er geen drolletjes meer naast de bak eindigen, als ik een keer niet snel genoeg was met schoonmaken.

De Litter Robot app

Via de app kun je precies zien wanneer de bak toe is aan een vervangbeurt, maar je kunt ook het gewicht van je katten bijhouden. Een van de functies die vooral in het begin erg handig is, is het instellen van het filteren. Dit kan namelijk van 3 tot 30 minuten na een bezoek, zodat ook katten die een paar keer in en uitstappen niet worden afgeschrikt. Met deze optie kun je ook instellen dat het apparaat ‘s nachts niet hoeft te reinigen, aangezien hij wel wat geluid maakt.

Wel of niet je geld waard?

De Litter Robot is geen goedkope kattenbak en of het je geld waard is kun je alleen zelf bepalen. Hij kost tussen de €628,99 en €898, en zelf heb ik hem hier het voordeligste kunnen kopen.

Persoonlijk heb ik geen moment spijt gehad, zeker als je in een kleinere ruimte woont met meerdere katten. Vooral het feit dat je meerdere kattenbakken kunt inwisselen voor één Litter Robot, maakt het naar mijn mening zeker de moeite waard.

Waarom ons geloven?

Het team van Makeover heeft mij gevraagd om iets te schrijven over onze ervaring met de Litter Robot, nadat ze hadden gezien dat ik deze automatische kattenbak had gekocht. De enige vereiste was dat het een eerlijke blog zou worden, over mijn eigen ervaring en die van mijn adoptiekatten. Natuurlijk is iedere kat anders, maar het feit dat zelfs Milo gebruik durft te maken van dit automatische kattentoilet, is een goed teken. Milo is namelijk nogal huiverig voor nieuwe dingen. Dankzij de hoge rand schept Charlie veel minder grit naar buiten, wat ikzelf ook wel erg prettig vind. Hopelijk zal deze informatie je helpen, als je erover denkt om jezelf en je kitties te trakteren op de Litter Robot.