ramen-schoonmaken
Towfiqu barbhuiya

Ramen schoonmaken zonder strepen: hoe doe je dat?

Door Sarieta | | Huishouden

Ramen wassen is een belangrijke huishoudelijke taak. Schone ramen geven jouw woning een nette uitstraling. Maar hoe zorg je het beste voor blinkend schone ramen? Dat is gelukkig minder lastig dan je denkt. In dit artikel vind je een aantal handige tips voor ramen wassen zonder strepen. Ben je al nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Wat heb je nodig om ramen schoon te maken zonder strepen?

Je bent wellicht niet de enige die dol is op brandschone ramen zonder strepen. Met een aantal spullen krijg je dat binnen mum van tijd voor elkaar. Ramen schoonmaken is een belangrijke taak. Haal de volgende benodigdheden in huis en maak er een groot succes van:

  • Emmer
  • Trekker
  • Schoonmaakazijn of ammoniak
  • Spons
  • Microvezeldoek
  • Zeem
  • Afwasmiddel
schoonmaakmiddelen
Volodymyr Hryshchenko

Stap 1: Begin met het wegleggen van spullen

Ramen schoonmaken kost tijd, maar uiteindelijk geniet je van mooi resultaat. Haal voordat je gaat ramen wassen alle spullen van de vensterbank af. Op die manier voorkom je dat dat je iets omstoot. Heb je hoge ramen? Dan is het verstandig om een keukentrapje erbij te pakken. Je kunt dan overal bij en omdat alle spullen zijn weggelegd valt er gelukkig niets om.

Stap 2: Verwijder vlekken

Verwijder voordat je begint met ramen wassen alle hardnekkige vlekken op het glas. Denk bijvoorbeeld aan zand of modder. We raden aan om voor binnen een vochtige doek te gebruiken. Buiten verwijder je vlekken eenvoudig met een tuinslag. Heb je last van vogelpoep? Gebruik dan een beetje tandpasta. Alles blinkt en ramen schoonmaken was nog nooit zo simpel!

Heb je vlekken op meerdere plekken in huis en op kleding? The Pink Stuff is ideaal om de hardnekkigste vlekken te verwijderen!

Stap 3: Maak een sopje

Maak tijdens het ramen schoonmaken een sopje voor een blinkend resultaat. Wees zuinig met het middel dat je gebruikt, want te veel schoonmaakmiddel zorgt voor strepen. Gebruik tijdens het ramen wassen een scheutje ammoniak als er sprake is van veel vet. Heb je deze benodigdheden niet in huis? Gelukkig kun je ook prima ramen zemen met warm water en een gesneden ui.

Stap 4: Lap zelf de ramen met een spons

Tijdens het ramen schoonmaken is een spons onmisbaar. Dompel de spons in het sop en knijp het goed uit. Je kunt het beste van boven naar beneden de ramen wassen. Druk niet te hard op de spons om krassen te voorkomen. Heb je lastig bereikbare vuile hoekjes? Maak een nieuw sopje en gebruik een keukentrap om ze veilig te bereiken.

Bekijk ook de ultieme schoonmaak checklist!

Stap 5: Maak gebruik van een trekker

Pak het ramen wassen serieus aan en werk met één beweging van links naar rechts van boven naar beneden. Zo loopt het water dat je zojuist hebt gedroogd niet naar beneden. Ook voorkom je dat er bij het optrekken van de trekker een streep ontstaat. Zorg er tenslotte voor dat de nieuwe baan de voorgaande overlapt voor een blinkend resultaat.

Stap 6: Maak met een microvezeldoek het kozijn en de vensterbank schoon

Gebruik bij het schoonmaken van het kozijn en de vensterbank een microvezeldoek. Soms vind je er resten van water of zeep terug die zijn ontstaan tijdens het schoonmaken. Voordat je begon met ramen wassen heb je een aantal spullen weggezet. Zet ze terug en pas eventueel de inrichting van de vensterbank aan als je dat mooi vindt.

Vensterbank decoratie ideeën om je vensterbank mee aan te kleden!

Wat is het beste moment van de dag om je ramen schoon te maken?

Wil je ramen wassen zonder dat er strepen ontstaan? Hou dan rekening met de zon. Ramen schoonmaken doe je het beste op een bewolkte dag. Op het moment de zon op het raam schijnt zie je alle vlekken en vuil goed zitten. Juist dan is het onverstandig aan de slag te gaan. De zon zorgt er namelijk voor dat ramen sneller drogen en dat er lelijke strepen ontstaan.