De leukste inspiratie, tips & producten voor je interieur!

Menu

Een kleine eetkamer inrichten? 5 handige tips

Heb jij de luxe van een eetkamer maar is deze niet zo heel groot? Een kleine eetkamer betekend nog niet dat je het niet gezellig kunt inrichten. Er zijn een aantal elementen waar je rekening mee moet houden zodat je de ruimte optimaal gebruikt. Wij geven je graag een vijftal tips voor het inrichten van jouw kleine eetkamer.

kleine-eetkamer-inrichten-1

Bron: myparadissi

Tip 1: Analyseer je kleine eetkamer

Het is altijd belangrijk om je eetkamer eens goed te bestuderen. Bedenk voor jezelf wat je eetkamer klein maakt. Lijkt mijn eetkamer bijvoorbeeld klein omdat er erg weinig licht naar binnen valt? Is het misschien een te donker geschilderde ruimte? Heeft de eetkamer een laag plafond of ligt er een donkere vloer in? De basis elementen van een eetkamer zijn een belangrijke factor die meespeelt in de beleving van je eetkamer.

kleine-eetkamer-inrichten-2

Bron: myscandinavianhome

Tip 2: Gebruik je ruimte optimaal

Het optimaal gebruiken van je eetkamer is voor iedereen anders maar er zijn een aantal basis regels die je altijd kunt hanteren en die er voor zullen zorgen dat jouw kleine eetkamer ruimtelijker zal ogen en voelen. Om de ruimte optimaal te gebruiken is het belangrijk dat je elke cm van de eetkamer op een slimme manier in richt. Wil je bijvoorbeeld kasten in de eetkamer? Worden dit losse kasten of inbouwkasten? Daarnaast is het belangrijk om te bedenken of je de eetkamertafel in het midden van de ruimte wilt of dat de eetkamertafel tegen de muur komt te staan?

Het vloeroppervlak is een belangrijk element in een kleine eetkamer. Bij het gebruik van een verkeerde kleur of materiaal kan het de ruimte veel kleiner laten lijken. Een van de basis regels is om bijna dezelfde kleur vloer te gebruiken die ook op de wanden wordt gebruikt. Op deze manier vormt de ruimte een geheel en zullen meubels lijken te zweven in de eetkamer.

Tip 3: Gebruik de wanden

In kleine ruimtes is het altijd een goed idee om in plaats van horizontaal, verticaal te werk te gaan. Je kunt de wanden in je kleine eetkamer perfect gebruiken als opslag. Denk bijvoorbeeld eens aan smalle hoge kasten gemaakt van een dun frame of doorzichtig materiaal die de kast slanker laten ogen. Je kunt de ruimte optisch ook vergroten door gebruik te maken van spiegels. Een spiegel reflecteert licht en vergroot je ruimte.

kleine-eetkamer-inrichten-5

Bron: cushandnooks

Tip 4: Gebruik de hoogte

Het gebruiken van de hoogte in je kleine eetkamer is zeker een must. Je kunt bijvoorbeeld de eetkamer hoger laten lijken door een smalle kast tegen de wand te plaatsen. Brede kasten zullen de ruimte lager laten lijken.

Heeft je eetkamer een hoog plafond dan is het goed om een effect aan te brengen op een verticale manier zoals bijvoorbeeld gordijnen van vloer tot plafond of het schilderen van gekleurde banen op de wanden. Dit versterkt het verticale effect.

kleine-eetkamer-inrichten-4

Bron: stylemepretty

Tip 5: Gebruik ruimtelijk meubilair

Misschien zegt je intuïtie om zoveel mogelijk kleine meubels in een kleine eetkamer te gebruiken maar dit is niet helemaal waar. Het werkt juist veel ruimtelijker als je gebruik maakt van grotere stukken meubilair. Denk bijvoorbeeld eens aan een grote eetkamertafel of 1 kunstwerk aan de muur in plaats van meerdere. Kasten en andere opbergmogelijkheden kun je het beste zo klein en slank mogelijk houden. Grote en robuuste meubels zullen je eetkamer kleiner laten lijken. Daarentegen werkt het erg goed om gebruik te maken van lichte materialen zoals metaal, glas en lichte kleuren.

kleine-eetkamer-inrichten-3

Bron: notesondesign

De laatste interieur inspiraties

Wat vind je van dit artikel?