Industriële keuken: Creëer de perfecte industriële look!

De industriële keuken is ondertussen een gewild gezicht. Lange tijd was de keuken in de industriële stijl alleen mogelijk als vrijwel ieder onderdeel op maat geleverd werd. Daarnaast was het afgaan van verschillende vintage winkels onvermijdelijk. Gelukkig zijn er eindelijk woonwinkels waar producten als industriële wandlampen, hanglampen en kasten verkrijgbaar zijn. Hierdoor is het mogelijk om met ieder budget een echte industriële keuken te creëren.

Om je een idee te geven van de vele meubels en accessoires die je kunt gebruiken om je keuken in de industriële woonstijl vorm te geven, hebben we de mooiste opties van dit moment op een rij gezet.

deense-kweker

Mix met landelijk

Nu heb je misschien al even onderzoek gedaan naar industriële keukens en ben je wat partijen tegengekomen die hierin gespecialiseerd zijn. Mogelijk heb je zelfs al ontdekt dat de meeste Nederlandse industriële keukens op subtiele wijze wat kenmerken hebben geleend van de landelijke woonstijl. De Nederlandse industriële stijl, die verschilt van de ruwere Duitse of Amerikaanse industriële stijl, heeft namelijk wat zachtere kenmerken doordat het een lichte cross-over met de landelijke woonstijl heeft!

Deze subtiele mix tussen landelijk en industrieel is onder andere bij de bovenstaande ladekast perfect te zien. Alhoewel het vanwege de donkere kleuren en het gebruik van staal nog volledig industrieel is, nuanceert het houten blad - dat in de landelijke keuken niet zou misstaan - het geheel perfect. 

Voeg een industrieel vloerkleed toe aan je stoere, landelijke keuken voor de ultieme industriële look!

De industriële ladder

Als er iets is dat in de moderne industriële keuken niet mag ontbreken, is het wel de industriële ladder. Deze ladder is niet alleen een mooie, maar ook een praktische toevoeging. Menig keuken is voorzien van hoge kastjes waar het soms wel heel lastig is om spullen uit te halen. Om nog niet te beginnen over het schoon houden en maken van deze kastjes..

Met de bovenstaande industriële ladder zorg je ervoor dat ieder plekje in de keuken goed bereikbaar is. Overigens is de ladder ook beschikbaar in combinatie met een boekenkast, waardoor je eindelijk de boeken van de bovenste plank erbij kunt pakken. Je kunt de boekenkast met ladder hier vinden.

zware-buffetkast

De rol van zwart in de industriële keuken

Het is geen geheim dat de kleur zwart een belangrijke rol in de industriële keuken speelt. Het is samen met de typische houtkleuren (van donker- tot lichtbruin) de drager van de industriële woonstijl. Dat betekent niet dat je blindelings met zwarte accessoires en meubels aan de slag kunt gaan.

In de industriële keuken is het van belang dat er op de juiste plekken met zwarte elementen gewerkt wordt. Dat kan een zwarte buffetkast zoals in het bovenstaande voorbeeld zijn of een simpel (maar praktisch) krijtbordje waar je het boodschappenlijstje op bijwerkt.

We zien vaak dat bij nieuwe industriële keukens juist net wat te veel zwart aanwezig is en er te weinig gelet is op het combineren van (voor de industriële woonstijl) basiskleuren. Door gericht zwart te gebruiken en op plekken zoals bij het werkblad hout of een eindproduct met een lichtere tint te gebruiken, komt de industriële keuken meer tot zijn recht.

witte-kast

Wit in de industriële keuken? Yes please!

Iets wat we bij Makeover steeds vaker zien, is het gebruik van wit in de industriële keuken. Dit is perfect in lijn met de trend dat landelijke kenmerken licht gecombineerd worden met de stoere industriële woonstijl. Een goed voorbeeld hiervan is de bovenstaande witte lockerkast. De kleur wit zorgt ervoor dat het industriële gevoel minder ruw aanvoelt en juist net wat meer sfeer brengt.

De onmisbare keukentrolley

Ook als je niet van een industriële keuken droomt, mag het eigenlijk niet ontbreken: de keukentrolley. Als je eenmaal een trolley in de keuken hebt, maak je er gretig gebruik van. En dat heeft niet alleen te maken met het prachtige industriële karakter van de bovenstaande keukentrolley. Een trolley is namelijk een bijzonder praktische toevoeging aan de keuken.

Hanglampen

Industriële hanglampen zijn er tegenwoordig (gelukkig) in overvloed. De herkenbare zwarte kappen met wisselende binnenkanten geven dat gevoel alsof je echt in een oude fabriek loopt. Dat komt natuurlijk doordat de betere industriële hanglampen een stoere stalen buitenkant hebben. Je lamp kan dus wel tegen een stootje. Het geeft dan ook dat robuuste gevoel aan je keuken mee. Hang er drie naast elkaar of kies voor één grote hanglamp om je werkblad te verlichten. Jij bent aan zet. Met de industriële hanglamp kun je namelijk alle kanten op.

Wandlampen

Vaak genoeg wordt de industriële wandlamp overgeslagen als er al degelijke hanglampen gevonden zijn. Zonde, want aan industriële verlichting heb je nooit genoeg. Hiermee bedoelen we dat de industriële keuken juist tot zijn recht komt als er voldoende verlichting aanwezig is. Licht dat op het zwarte staal valt, geeft de kleurtonen van de keuken in deze stijl heel wat beter aan. Daarnaast brengt verlichting, of dat nu met een industriële wandlamp of tafellamp is, sfeer in de keuken. Criticasters van de industriële woonstijl zeggen wel eens dat sfeer in deze woonstijl ontbreekt. Wacht maar totdat ze jouw prachtig verlichte industriële keuken zien..

Hout mag in geen keuken ontbreken

Al eeuwenlang is hout in de keuken te vinden. Van brandmateriaal tot het werkblad: het heeft er altijd voor gezorgd dat koken makkelijker werd. De rol van hout is in de industriële keuken nog net wat groter. Behalve dat het een praktische functie heeft, hoort het simpelweg bij de industriële stijl. Je kunt een keuken dan ook niet industrieel noemen als er geen rol voor hout is weggelegd.

Er zijn verschillende manieren waarop je hout in je keuken kunt brengen. Een voor de hand liggende rol, is die van de werkbank. Een goede keuken waar voldoende ruimte is, heeft natuurlijk een werkbank waar je met de lekkerste gerechten aan de slag kunt. Met een oppervlakte van hout, zoals de industriële werkbank uit bovenstaand voorbeeld, kun je jouw keuken dat traditionele gevoel meegeven.

Voor het opbergen van je spulletjes of het plaatsen van decoratieve objecten, is een industriële houten wandplank een must. Wandplanken zorgen ervoor dat je nog meer spullen kwijt kunt op een plek waar je anders geen gebruik van zou maken. Ook geeft het je de kans om specerijen tentoon te stellen waar je trots op bent.

Staal, staal en nog eens staal

Wie zo dicht mogelijk bij de rauwe Berlijnse industriële stijl wil komen, kan dit doen door fors meer van staal dan hout gebruik te maken. Ook is het vermijden van lichte kleuren daar een goede manier voor. Een kast die je niet alleen als dressoir maar ook als extra keukenkast of werkbank kunt gebruiken, is het dressoir uit de bovenstaande afbeelding.

Dit grote, stalen dressoir is ideaal om dat rauwe industriële gevoel aan je keuken toe te voegen. Door het krachtige gevoel dat staal overbrengt, is het opeens wel heel makkelijk om dat rauwe industriële gevoel in je keuken te verwerken. En doordat er zoveel kleine lades en deurtjes zijn, kun je al je spullen met gemak opbergen!

Vintage feel met deze industriële accessoires

Voor velen is het combineren van industriële en vintage items de manier om sfeer in hun huis te brengen. Dat is voor de keuken niet anders, waar industrieel en vintage moeiteloos hand-in-hand kunnen voortbestaan.

Nu zijn er eindeloos veel voorbeelden van decoratieve accessoires die zowel vintage als industrieel aanvoelen. Om je niet te overladen met alle industriële ideeën die we hier op de redactie hebben, kun je hieronder onze top vijf industriële items voor in de keuken zien. We zijn erg benieuwd wat jouw favoriet is!

industriele-klok

Industriële klok

Is dit niet de meest industriële manier om te zien hoe laat het is? Wat een ontzettend unieke klok! Deze klok is misschien wel de makkelijkste manier om de industriële stempel op je keuken te drukken. Daarnaast is het natuurlijk áltijd handig om in de keuken te weten hoe laat het is.

Industrieel hangslot

Of je dit slot nu gebruikt om de snoeplade stijlvol af te grendelen of als puur decoratief object: het is een hele leuke toevoeging aan iedere keuken. Industrieel of niet, een simpel accessoire zoals dit slot geeft net dat stukje detail aan een keuken mee dat veel mensen normaal over het hoofd zien.

Industriële spiegel van hout

Zelfs in de keuken wil je wel eens zien hoe je eruitziet. Met deze industriële spiegel met houten omlijsting kan dat zonder dat het duidelijk is dat er een spiegel in de keuken hangt. Vanwege het neutrale uiterlijk gaat de spiegel zo op tussen je keukenkastjes.

houten-krukje

Industrieel houten krukje

Dit houten krukje zou in iedere interieurstijl te vinden moeten zijn. Het krukje is ideaal om wat leuke accessoires op te plaatsen zoals droogbloemen of een mooie lamp. Je kunt er ook voor kiezen om het krukje te combineren met een groter of kleiner krukje. Hierdoor voeg je volume aan je keuken toe!

industriele-olievattafel

Olievattafel

Wat een indrukwekkende tafel is dit! Heel veel industriëler dan de olievattafel zal het niet worden. Je kunt de olievattafel in de keuken gebruiken om accessoires op te plaatsen of als echte werktafel. Doordat de binnenzijde van het bovenste vlak van de tafel hol is, kun je er ook nog eens spullen in opbergen. Een leuke plek voor bijvoorbeeld je tafelkleed!