keukenkasjes-indelen
Le Creuset

Hoe je het beste keukenkastjes kunt indelen, volgens ideeën van experts

Ontdek hoe je keukenkastjes het beste kunt indelen met ideeën van experts. Van slimme opbergoplossingen tot praktische tips voor een georganiseerde keuken, leer met de tips uit dit artikel in een handomdraai hoe je het beste uit je ruimte haalt. Krijg inspiratie om je keuken efficiënt en stijlvol in te richten, met als resultaat een perfect georganiseerde en functionele keukenkast.

7 stappen voor het indelen van keukenkastjes

Stap 1: Creëer ruimte en overzicht

Begin met het grondig opruimen van je keukenkasten. Neem afscheid van kapotte of verlopen items en doneer of verkoop spullen die niet langer passen bij je behoeften. Door deze 'ontspullen'-stap creëer je ruimte voor de items die je daadwerkelijk gebruikt en behoud je een overzichtelijke opstelling.

Stap 2: Sorteer op gebruik en logica

Organiseer de inhoud van je kasten op basis van categorie en frequentie van gebruik. Plaats veelgebruikte items op plekken die gemakkelijk bereikbaar zijn, zoals bij het fornuis of de gootsteen. Zorg er ook voor dat je rekening houdt met de logica van je keukenindeling. Plaats bijvoorbeeld borden en bestek in de buurt van de vaatwasser en bewaar kruiden en olie in de buurt van het kookgedeelte.

keuken-wandplank
Dmitry Zvolskiy

Stap 3: Ga de hoogte in

Benut de verticale ruimte in je kasten optimaal. Maak gebruik van stapelbare bakjes, mandjes of rekjes om spullen efficiënt op elkaar te zetten. Daarnaast kun je overwegen om verstelbare planken toe te voegen of te verplaatsen, zodat je meer ruimte creëert tussen de bestaande planken en spullen elkaar niet in de weg zitten.

Dit zijn de handigste kruidenrekjes voor in de keuken!

Stap 4: Gebruik voorraadpotten voor losse producten

Verplaats losse producten zoals pasta, rijst, meel, suiker, noten, zaden en gedroogd fruit naar voorraadpotten. Dit houdt je producten niet alleen langer vers, maar voorkomt ook morsen en lekken. Bovendien kun je de potten gemakkelijk stapelen en krijgen je kasten een nette uitstraling. Kies voor afsluitbare, transparante voorraadpotten die passen bij de grootte en vorm van je producten.

Stap 5: Label voor overzicht

Het labelen van je producten, vooral in voorraadpotten, is een slimme zet. Zo kun je snel vinden wat je zoekt zonder elke pot te hoeven openen. Gebruik een labelmaker, stift of krijt stift om de naam van het product, de houdbaarheidsdatum en eventuele bereidingsinstructies of voedingswaarde op de labels te schrijven.

Zo maak je zelf je eigen kruidenpotjes!

Stap 6: Orden met behulp van organizers of verdelers

Gebruik organizers of verdelers om je spullen in lades beter te ordenen en te scheiden. Lades hebben namelijk de neiging om snel een rommeltje te worden, maar met deze hulpmiddelen kun je je bestek, keukengerei, bakvormen, snijplanken, folies, zakjes en andere kleine spullen netjes houden. Pas de organizers aan op de afmetingen en indeling van je lades of maak ze zelf van karton, hout of plastic.

Stap 7: Benut elke centimeter

Laat geen ruimte onbenut in je kasten en gebruik zelfs de binnenkant van de kastdeuren, onderkant van planken en loze ruimtes tussen spullen. Voeg haken, rekjes, mandjes of bakjes toe om extra spullen op te hangen of in te zetten. Denk hierbij aan kruidenpotjes, kopjes met oren, pannendeksels, maatbekers, scharen, ovenwanten en theedoeken. Op deze manier haal je het maximale uit je keukenkastjes en creëer je een geoptimaliseerde en georganiseerde keukenomgeving.

Extra tips volgens experts van Makeover

Gebruik de kastdeuren

Haal het maximale uit je keukenkastjes door de binnenkant van de kastdeuren slim te benutten. Voeg handige haakjes, hangende organizers, rekjes voor aan de deur en hangende mandjes toe om je meestgebruikte kookgerei of kruiden op te hangen. Dit zorgt niet alleen voor directe toegang tot je benodigdheden, maar houdt ook je aanrecht opgeruimd en georganiseerd.

Kies voor bewegende delen

Optimaliseer de toegankelijkheid van je keukenkastjes met uitschuifbare laden en draaiplateaus. Deze handige bewegende delen maken het gemakkelijk om zelfs achterin je kastjes te komen, waardoor je nooit meer spullen kwijtraakt of vergeet wat je hebt.

keuken-plateau
Becca Tapert

Minimaliseer

Geef je keukenkastjes meer ruimte door het aantal items te minimaliseren. Neem de tijd om alleen de benodigde spullen te behouden en doneer, verkoop of gooi weg wat je niet gebruikt. Op deze manier maak je plaats voor de spullen die er echt toe doen en voorkom je onnodige rommel.

Gebruik glazen potten

Geef je keuken een stijlvolle uitstraling en organiseer je ingrediënten efficiënt met glazen voorraadpotten. Hiermee bespaar je alleen ruimte, maar je houdt ook alles vers en behoudt het overzicht van wat erin zit, waardoor je moeiteloos georganiseerd blijft tijdens het koken.

Maak gebruik van plankverdelers

Houd je keukenkastjes geordend met behulp van plankverdelers. Plaats ze strategisch om items rechtop te houden en te scheiden, waardoor je voorkomt dat stapels omvallen en je spullen netjes op hun plek blijven.

Maak gebruik van magneten

Creëer meer ruimte op je aanrecht door magnetische strips aan de binnenkant van kastdeuren te bevestigen. Hang je messen, metalen keukengerei en andere magnetische voorwerpen veilig en georganiseerd op. Zo heb je al je essentiële keukentools binnen handbereik zonder dat ze waardevolle werkruimte innemen.

Houd schoonmaakmiddelen gescheiden

Bewaar schoonmaakmiddelen apart van voedsel en keukengerei door ze in aparte kastjes op te bergen. Dit houdt je keuken hygiënisch en voorkomt mogelijke contaminatie tussen schoonmaakproducten en eetwaren.

Maak gebruik van hoeken

Optimaliseer hoekkastjes met draaiplateaus of uitschuifbare laden om alle ruimte te benutten. Op deze manier heb je gemakkelijk toegang tot al je spullen en voorkom je dat er verloren ruimte ontstaat in lastige hoeken.

Gebruik stapelbare bakken

Maak slim gebruik van de verticale ruimte in je keukenkastjes met stapelbare bakken. Hiermee kun je kleine items netjes op elkaar stapelen, waardoor je kostbare ruimte bespaart en alles georganiseerd blijft.

Maak gebruik van de ruimte boven de koelkast

Benut de vaak vergeten ruimte boven je koelkast optimaal. Plaats daar manden of bakken om seizoensartikelen of spullen die je minder vaak nodig hebt op te bergen. Zo maak je efficiënt gebruik van alle beschikbare ruimte en houd je je keuken georganiseerd en opgeruimd.