keuken-opbergen
Gareth Hubbard

Zo kun je volgens experts alles in je keuken netjes opbergen

Door Denise | | Keuken

Een opgeruimd en schoon huis zorgt voor rust in mijn hoofd. Je hoeft niet meer tegen een stapel vaat in de keuken aan te kijken en op de grond ligt geen kruimel meer. En het voelt minstens zo fijn om spullen op te ruimen die je toch nooit gebruikt. Opruimen is echter niet hetzelfde als weggooien. Bepaalde keukenspulletjes hebben meer nut dan gedacht. Hoe kun je volgens experts alles in je keuken netjes opbergen? We vertellen je graag het antwoord in dit artikel!

Opruimen is niét hetzelfde als weggooien

Een schoon en goed georganiseerd huis hoeven echt niet alleen maar nieuwe spullen te staan. Je kunt prima recyclen, doneren of aan iemand geven die het goed kan gebruiken. In deze dure tijden is deze groep mensen groter dan je denkt. Hoe fijn is het om iemand blij mee te maken met keukenspulletjes die je anders had weggegooid? We raden je aan om bij het opruimen van de keuken de volgende regel te gebruiken: Wat is het doel en hoe past het voorwerp binnen mijn leven of die van iemand anders? (bijvoorbeeld een vriend, vriendin of de buurvrouw)

Geef bepaalde keukenspulletjes een zichtbare plekVind je dat een bepaald voorwerp uit de keuken een tweede leven verdient? Maak er dan ruimte voor in de keuken en geef het een zichtbare plek. Dit vergroot de kans dat je het gaat gebruiken. Het is jammer wanneer mooi keukengerei loopt te verstoffen terwijl jij of iemand anders er nog plezier aan kan beleven!

Welke keukenproducten verdienen een tweede leven?

Dat je niet meteen alles in de kliko hoeft te gooien is duidelijk. Maar welke producten verdienen dan een tweede leven? Nou, bijvoorbeeld familiestukken. Misschien heb je warme herinneringen aan je (overgroot)ouders. Hoe bijzonder is het als een deel van je overleden familieleden voortleeft in voorwerpen die ze ooit gebruiken?

Geef oma’s jaren 70 vintage borden een mooie plek

Sommige familiestukken hebben zeer veel emotionele waarde, ondanks dat je ze nooit gebruikt. Vanwege de herinneringen en het gevoel van verbondenheid zijn ze de moeite waard om te bewaren. Geef de knaloranje vintageborden van oma of haar geliefde koekenpan een mooi plekje in de keuken. Niet omdat ze zo mooi zijn of nog in perfecte staat verkeren, maar omdat ze jou doen denken aan opa of oma. De vitrinekast is een goede plek omdat spulletjes zichtbaar zijn en niet kapot kunnen vallen.

vintage-borden
Micheile Henderson

Oude ovenschaal krijgt een tweede leven in de tuin

Een ovenschaal is onmisbaar in de keuken. Heb je een ouder exemplaar die je eigenlijk niet meer gebruikt? Geef het dan een nieuw leven. Je kunt er zoveel meer mee doen dan koken alleen! Gebruik het bijvoorbeeld als dienblad voor lekkere hapjes en drankjes tijdens een feestje. Of zet er een paar kruidenpotjes in. De schaal is groot genoeg en het staat nog hartstikke leuk ook!

Waarom schoonmaakproducten hergebruiken een goed idee is

Sta je regelmatig het huis te poetsen? Hoort erbij! Schoonmaakproducten zijn vaker herbruikbaar dan je denkt. We hebben het niet over een lege fles Glassex glansspray, maar bijvoorbeeld wel microvezeldoekjes. Gooi eens een paar vieze doekjes of sponsjes in de was in plaats van meteen bij het vuilnis. Ze werken vaak nog prima na een schoonmaakbeurt! Het zal je verbazen hoe lang de levensduur van sommige sponsjes van kwaliteitsmerken is.

Ideale potjes voor het hele huis

Een groot voordeel van mason jars is dat ze niet alleen geschikt zijn voor de keuken. Je kunt er prima oorstokjes en watjes in bewaren in de badkamer. In een open jar past als het goed is zelfs jouw tandenborstel! Of gebruik de potjes in de kinderkamer voor het bewaren van klein speelgoed, zoals knikkers. En wat dacht je van mason jars op de werkbank in de schuur? Zo raak je bouten, schroeven en spijkers nooit meer kwijt!

Stappenplan om zelf je kruidenpotjes te maken!

De twijfel slaat toe: keukenspulletjes bewaren of toch weggooien?

Met een beetje creativiteit kun je ver komen in de keuken. Dit betekent natuurlijk niet dat je álles moet bewaren. Let bij twijfel op de precieze functie van het voorwerp, eventuele schade en de opslagruimte die je hebt. Heb je meerdere exemplaren van een bepaald keukenproduct? Geef het dan cadeau aan iemand anders, mits het natuurlijk in goede staat verkeert. Of stop ze in een doos en bewaar het voor de uitzet van jouw kinder(en). Je weet nooit wie er nog profijt van heeft!

Sommige keukenspulletjes roepen mooie herinneringen op

Keukengerei van hoge kwaliteit gaat lang mee. Maar laten we eerlijk zijn: daar hangt vaak wel een prijskaartje aan. Het is zonde om bepaalde keukenspullen weg te gooien terwijl je ze prima voor iets anders kunt gebruiken. Zo is een mengkom ook een prima schaal om lekkernijen in te serveren. En net als bij familiestukken hebben bepaalde keukenspulletjes soms emotionele waarde. Zo heb je misschien wel mooie herinneringen aan een bepaalde pan. Gooi het niet weg, maar bewaar het op een mooi plekje. Koken en het maken van mooie herinneringen zijn immers met elkaar verbonden!