Wat vaker gaan koken: welke pannen heb je nodig?

Door Laura | | Keuken

Ben je van plan om eens wat vaker de keuken in te duiken, en wat minder snel te kiezen voor afhalen of opwarmen? Een mooi voornemen! Zelf je eten bereiden is niet alleen goedkoper dan het een ander laten doen, het is vaak ook gezonder en afwisselender.

Zeker als je een beetje durft te experimenteren, en goed je best doet om iedere keer een mooie balans te vinden tussen alle voedingsmiddelen die we iedere dag nodig hebben.

Wanneer we niet zelf koken hebben we vaak de neiging om veel te weinig groentes te eten, iets waar je bij het bereiden van je eigen gerechten mooi verandering in kunt brengen. Maar welke pannen heb je eigenlijk nodig als je serieus werk wilt maken van het koken?

Koken en bakken doe je in de juiste pannen

Veel van de gerechten die we in Nederland bereiden, bestaan uit een combinatie van vlees of vis, aardappelen, rijst of granen en groente. Om dat allemaal te bereiden heb je zowel kookpannen als bakpannen nodig. Aardappelen, rijst of granen kook je over het algemeen, net als groente. Ook hoort er een vijzel met stamper bij. Die kun je overal kopen tegenwoordig.

Vlees of vis, dat wordt echter in de regel gebakken. Om in de keuken aan de slag te gaan, heb je dus in ieder geval een kookpan en een bakpan nodig. Omdat je voor veel gerechten met meerdere pannen tegelijk werkt, is het geen overbodige luxe om van allebei minstens twee exemplaren in je keuken te hebben, eventueel in verschillende afmetingen. Net als kruidenrekjes ontzettend onmisbaar.

Heb je hiervoor gezorgd, dan kun je eigenlijk de meeste gerechten wel bereiden. Een goed moment om aan de slag te gaan dus, en eens te zien hoe het zit met je culinaire talenten.

Laat je niet afschrikken als je in een recept de opdracht krijgt om een sauspan te gebruiken, deze kun je ook vervangen door een kookpan, net zoals een grillpan meestal ook best vervangen kan worden door een standaard bakpan, een koekenpan.

Koken als een professional

Heb je de basis een beetje onder de knie, en heb je echt lol gekregen in het koken? Dan kun je overwegen om je pannenassortiment ook wat verder uit te breiden.

Misschien ben je toch benieuwd naar die grillpan, omdat deze je vlees en vis toch een net iets andere bereiding kan geven. Of wil je aan de slag met eenpansgerechten of vlees dat langzaam moet garen, en wil je je eens verdiepen in slowcookers.

Er is keuze genoeg, dus kijk vooral goed naar wat je nodig hebt en waarmee je weer echt een stapje verder kunt komen bij het bereiden van je gerechten. Zo kun je je culinaire skills, maar ook je collectie pannen, stapje voor stapje uitbreiden, en sta je voor je het weet te koken als een echte professional!