kinderkamer-bedstee
@thuisstijl

De bedstee: echt van vroeger, ook van nu!

De bedstee of bedstede is een heerlijke knusse slaapplaats voor één of twee personen. De bedstee werdt in de 19e eeuw veel gebruikt in boerderijen en op het platteland. Het was een ideale oplossing voor huizen met wat minder ruimte. Je hoeft namelijk geen aparte slaapkamer te maken. Een bedstee is een afgesloten ruimte in een soort kast, afgesloten met deuren of gordijnen. Heerlijk warm in de winter en lekker koel in de zomer. Sluit de deuren van de bedstee en je kunt de ruimte ineens een hele andere functie geven! Om de bedstee weer een beetje nieuw leven in te blazen, laat ik hieronder een paar prachtige voorbeelden zien. Misschien word je enthousiast en wil jij er thuis ook wel één!

Moderne bedstee? Je kunt ze écht modern vinden!

De ouderwetse bedstee krijgt sinds kort weer een nieuw leven ingeblazen en wordt vaak omgetoverd tot een moderne bedstee. Een bedstee is een slaapplaats die is opgenomen in een wandbetimmering in de vorm van een kast. Deze ‘kast’ wordt meestal afgesloten met gordijnen of deuren om zo in het donker en de warmte te kunnen slapen. Vroeger was er namelijk geen verwarming, dus moest je alle warmte bij je houden. Bedsteden werden tot het begin van de 20e eeuw heel veel gebruikt in boerderijen op het platteland.

Ze werden in een woonkamer ingebouwd en overdag verborgen gehouden door de deuren te sluiten. Hierdoor was een slaapkamer overbodig en had je dus een kleiner huis nodig. Het andere voordeel is het behouden van de warmte in een kleine ruimte waar je slaapt.

Tegenwoordig wordt een bedstee gebouwd wanneer er een schuin dak is, wanneer er ruimte gebrek is of vanwege esthetische redenen. Een bedstee ziet er immers heel knus en gezellig uit. Zeker in een kinderkamer is een bedstee ontzettend succesvol!

De moderne bedstee is geheel anders van de traditionele bedstee. De vorm is anders, er wordt vaak geen gebruik gemaakt van gordijnen of deuren en de grootte is ook anders dan voorheen. Toch blijft het principe hetzelfde, slapen in een wandbetimmering in de vorm van een kast.

Het leuke aan moderne bedstee is dat je er alle kanten mee op kan. Je kan een moderne bedstee van binnen schilderen, je kunt allerlei ideeen bedenken voor de deuren of gordijnen, de grootte maar ook de vorm van de moderne bedstee kan ook zo gek gemaakt worden als je maar wil.