10x Vijver Inspiratie

Wist je dat er ontzettend veel verschillende vijvers zijn voor in een tuin? Elke vijver heeft zijn eigen unieke kenmerken. Dus voordat je een vijver gaat aanleggen is het belangrijk om een keuze te maken uit deze verschillende soorten vijvers. Wij noemen graag de type vijvers voor je op en leggen kort uit wat het inhoudt.

#1 De biologische vijver

In een biologische vijver ben jij niet de baas maar de natuur. De beplanting in deze vijver is rijk en het water trekt allerlei dieren aan, zoals kikkers, insecten en salamanders. Men gebruikt geen pomp in dit soort vijvers, geen filters en geen chemisch middel.

#2 De mini vijver

Een mini pond of een mini vijver is een draagbare, kleine, decoratieve vijver die geschikt is voor op een balkon, terras of in een kleine tuin.

#3 De koi vijver

Koi is de nationale vis van Japan. Een koi vijver is dus een vijver met deze mooie vis. Het is een speciale kweekvariant van de gewone karper die een goed onderhouden vijver nodig hebben.

Vijver-inspiratie-8

Bron: this old house

#4 De natuurvijver

Net zoals in een biologische vijver, heeft hier ook de natuur het voor het zeggen. De beplanting is wederom rijk en trekt veel dieren aan. Hier wordt ook geen pomp, filter of enig chemisch middel gebruikt.

Vijver-inspiratie-10

Bron: better homes and gardens

#5 De siervijver

In dit soort vijvers spelen de planten de hoofdrol. Sierlijke waterplanten, mooie vissen en helder water zorgt voor een prachtige siervijver.

Vijver-inspiratie-3

Bron: Karl Gercens

#6 De plantenvijver

Zoals de naam al zegt, in deze vijver draait het om de planten en waterplanten. In deze vijver zitten nauwelijks vissen! Je zou evt. wel een goudelrits, zonnebaars of goudewinde vissen in dit soort vijvers kunnen plaatsen, maar niet teveel.

#7 De terrasvijver

Dit soort vijvers worden gekozen wanneer men graag water in de tuin wil maar geen plek is voor een vijver. Deze zijn gemakkelijk samen te stellen en decoratief voor in de tuin.

Vijver-inspiratie-7

Bron: Younique products

Vijver-inspiratie-1

Bron: Bernadette den Bieman

#8 De spiegelvijver

Zo glad als een spiegel. Deze vijvers bestaan uit strakke vormen en zijn heel ondiep. Hierdoor ontstaat de weerspiegeling van de zon en wolken het snelst.

Vijver-inspiratie-9

Bron: The cornish life

Vijver-inspiratie-5

Bron: lucianogiubbilei

#9 De tuinvijver

In deze vijver ligt de nadruk op de combinatie van planten en vissen. Een goede voorbereiding voor de aanleg van dit soort vijvers is essentieel.

#10 De visvijver

Een vijver speciaal voor vissen. Er worden nauwelijks planten in deze vijver gebruikt waardoor het meer tijd kost om het water helder te houden.

Vijver-inspiratie-4

Bron: gardening daily

#11 De zwemvijver

Tenslotte bestaan er ook vijvers waarin gezwommen kan worden. Het ziet eruit als een vijver en wordt op een natuurlijk mogelijke wijze aangelegd.

Vijver-inspiratie-6

Bron: detail collective

Vijver-inspiratie-2

Bron: wonen