tuin-gras
@hoff.van.saar

Een rechthoekige tuin inrichten doe je met deze 10 tips

Veel Nederlandse tuinen zijn rechthoekig van vorm. Dit komt vaak door de breedte van het huis en de lengte van het perceel. Zeker in nieuwbouw wijken worden de meeste tuinen rechthoekig opgeleverd.

Hoe richt je nou een rechthoekige tuin op een unieke manier in?

tuin-zithoek
@van.stal.naar.woonboerderij

Wij hebben een tiental tips waarmee je een rechthoekige tuin kunt inrichten en inspiratie kunt op doen voor jouw nieuwe tuin.

Tip 1: Diagonaal

Veel mensen denken in rechte lijnen maar waarom zou je geen diagonale lijn aanbrengen in de tuin? Dit is immers de langste lijn in de tuin en geeft je het meeste uitzicht.

Tip 2: Perspectief

Iedereen kent het begrip perspectief wel maar niet iedereen weet hoe het werkt. Als je bijvoorbeeld een pad aanlegt in je tuin en je zou het pad achter door in de tuin iets smaller maken dan lijkt het alsof het pad nog verder weg ligt en dus alsof je tuin langer is. Een hele leuke en handige truc voor kleine rechthoekige tuinen.

Tip 3: Zones

In plaats van het overzicht te bewaren in een rechthoekige tuin, is het juist veel spannender om zones aan te brengen in je tuin. Zones creëer je door verschillende formaten planten en bomen te plaatsen en paden in bochten te leggen. Hierdoor ontstaat er na elke bocht weer een nieuwe verrassing en lijkt de tuin veel spannender dan als je een gras oppervlak met terras legt.

Het kan een uitdaging zijn om de verschillende zones te decoreren, met deze tips wordt dat een stuk gemakkelijker!

Tip 4: Afscheidingen

Wil je de lengte van de tuin benadrukken? Dan is een houten schutting met horizontale planken de oplossing. Maar als je de breedte juist wil benadrukken dan werkt een haag beter.

tuin-overkapping-schutting
@homefreak.nl

Tip 5: Hoogte

Ga ook eens de hoogte in met planten, bloemen en decoratie. Maak bijvoorbeeld een groenwand met allerlei mooie bloemen en kruiden.

Tip 6: Vormen

Welke vormen kun je aanbrengen in een rechthoekige tuin? Ben je aan het denken over een nieuw terras dan kun je een vierkant terras overwegen of een rond terras. Deze vormen benadrukken de rechthoekige vorm van de tuin niet en zorgen voor spanning in de tuin.

tuin-zithoek
@plinka_life

Tip 7: Water

Water is een tip voor in elke tuin. Een stroom water, een vijver of een waterval geeft de tuin meer karakter en voegt een extra dimensie toe. Een rechthoekige tuin is perfect voor een moderne rechthoekige vijver of juist een natuurlijke organische vijver.

Tip 8: Verlichting

Verlichting kan ‘s avonds de tuin versterken of juist afzwakken. Wat wil je bereiken met verlichting? Wil je de gehele tuin kunnen overzien? Wil je een pad verlichten? Wil je het terras verlichten of wil je het allemaal wat spannender houden? Plaats verlichting in de planten borders voor meer spanning en toch iets meer overzicht.

Tip 9: Schaduw

Er is altijd wel een stukje schaduw in de tuin maar wellicht is het te weinig in je rechthoekige tuin. Zorg daarom altijd voor een vaste plek met schaduw of een parasol die je kunt verplaatsen. Een vaste plek met schaduw kun je creëren door een schaduwdoek op te hangen die alle seizoenen buiten mag blijven.

Tip 10: Planten en bloemen

Wat betreft type bloemen en planten kun je in een rechthoekige tuin doen en laten wat je wilt. Bepaal wel altijd van te voren welke stijl tuin je wilt creëren voordat je begint met het kopen van nieuwe planten.

tuin-zithoek-planten
@wonen.bij.iris

De laatste interieur inspiraties

beste-vriendin-cadeau
Pixabay via Pexels

Cadeau ideeën om je Beste Vriendin te laten zien hoeveel je om haar geeft

Je beste vriendin verdient natuurlijk alleen het allerbeste. Maar wat geef je haar cadeau om te laten zien hoeveel ze voor jou betekent? Wij hebben...

bed-bank-groen

Beste Bed Bank die je nu kunt kopen

Een slaapbank komt altijd van pas, als je onverwachte gasten hebt die willen blijven logeren of als je partner keihard ligt te snurken. In dit arti...

humidifier

De Beste Humidifiers voor Betere Luchtkwaliteit

Een humidifier of luchtbevochtiger heeft veel voordelen, maar het kan lastig zijn om uit alle opties en aanbiedingen de beste eruit te pikken. In d...