Makkelijke schaduwplanten voor de tuin die ook nog eens mooi zijn

Door Joeke | | Tuin

Schaduwplanten zijn een geweldige manier om delen in je tuin waar de zon weinig schijnt ook te voorzien van groen. In dit artikel vertellen we wat de mooiste schaduwplanten zijn, zodat ook jouw tuin het hele jaar een lust is om naar te kijken.

Wat zijn schaduwplanten

Voordat we verklappen wat de beste schaduwplanten zijn, vraag je je misschien af wat het precies zijn. Eigenlijk zijn het schaduwtolerante planten, die het dus ook goed doen bij weinig zonlicht vanwege een lagere fotosynthesecapaciteit. Perfecte planten als je een tuin hebt die in het noorden ligt, of voor bepaalde delen van je tuin die veel schaduw vangen vanwege bijvoorbeeld een overkapping.

Veel schaduwplanten zijn vaste, meerjarige planten, wat betekent dat ze winterhard zijn. Zo hoef je ze maar één keer te planten en kun je er jarenlang van genieten. Schaduwplanten hebben voldoende aan twee uur zonlicht.

Prachtige bloemen met paarse tinten

Deze schaduwplant heeft schattige bloemetjes, die beschikbaar zijn in meerdere kleuren, waaronder hemelsblauw en roze. Het is een geweldige manier om kleur toe te voegen aan een schaduwtuin. De plant heeft behaarde bladeren, die slakken niet zo lekker vinden.

Geweldig voor in de tuin, maar niet voor dieren

Een lange vaste plant met paarsblauwe bloemen die in de winter afsterft, maar doordat de knol behouden blijft komt hij het volgende jaar weer op. Het is ook een plant die zichzelf vermeerderd, waardoor het een goede keuze is voor een border. Let wel op met kinderen en huisdieren, want deze mooie plant is erg giftig.

De mooiste van de bladplanten

De hartlelie is een van onze favoriete schaduwplanten, die familie is van de asperge. Het is een groene bladplant met grote bladeren en een spectaculaire uitstraling, die zelfs iets tropisch heeft. Er zijn meerdere soorten van de hartlelie, waaronder een aantal met bloemen

Zeer sterke schaduw bodembedekker

De mansoor, ook wel bekend als wilde gember, is een plant uit de pijnboom familie die het hele jaar door groen blijft. Deze plant doet het erg goed tussen andere planten en struiken op de bodem, en zorgt voor wat extra structuur. Het is een bodembedekker met kleine groene blaadjes die iets weghebben van oren.

Nog een mooie bodembedekker die schaduwproof is

Deze plant heeft veel weg van het vergeet me nietje, met kleine blauwe bloemetjes. De Brunnera Macrophylla doet het zowel goed in de schaduw als de halfschaduw, en voorziet je tuin in de lente van kleur. De plant heeft heldergroene bladeren die zich makkelijk over de bodem verspreiden, met een bosachtige uitstraling.

Gaat absoluut niet jouw hart breken

Als je van roze houdt, zul je het gebroken hartje geweldig vinden. De sierlijke stelen hebben roze-witte hangende bloemen die ongeveer 60 tot 80 cm hoog kunnen worden. De plant is wintervast, maar niet wintergroen. (Er zijn overigens ook soorten met een andere kleur bloemen.)

Bloeit bijna het hele jaar door

Deze plant heeft net als de Brunnera Macrophylla kleine bloemen, waarbij je kunt kiezen uit verschillende kleuren in onder andere lila, blauw en paars tinten. Het grote voordeel van de ooievaarsbek is dat deze lang bloeit, van april tot en met oktober. 

Een van de grootste schaduwplanten

De schilvaren is een makkelijk plant met een behoorlijke omvang. De Dryopteris Affinis (zoals deze varen eigenlijk heet) heeft mooie bladeren die typerend zijn voor varens, met goudkleurige uiteinden. Je hoeft er niet veel van te planten om je schaduwtuin van veel groen te voorzien.

Kan nog behoorlijk hoog worden als schaduwplant

De dunne en sierlijke sprieten van de Japanse Zegge geven je meteen een gevoel van de duinen, en voegen speelsheid toe aan een schaduwborder. De plant groeit ongeveer tot maximaal 80 cm in de hoogte en zorgt ook voor een groene tuin in de winter.

Prachtig met andere schaduwplanten te combineren

Tenslotte de schuimkaars die in feite te combineren is met alle eerdere genoemde schaduwplanten. Er bestaan verschillende soorten van deze Tiarella, waarvan een populaire soort witpuntvormige bloemen krijgt. Het is een makkelijke schaduwplant, die bijna geen verzorging nodig heeft.